Fotografies amb història o la història de la fotografia

L'exposició “50 fotografías con historia” es podrà visitar fins a finals d’agost al Moll de la Fusta, al passeig de Colom.

En el context del recent festival de fotografia analògica Revela’T, la setena edició del qual va tenir lloc a Vilassar de Dalt i a Barcelona el darrer més de maig, s’ha presentat  l’exposició a l’aire lliure “50 fotografías con historia”, que es podrà visitar fins a finals d’agost al Moll de la Fusta, al passeig de Colom.

Es tracta d’una exposició itinerant que s’acostuma a presentar en ciutats que acullen certàmens fotogràfics amb la intenció de fer sortir la fotografia de gran qualitat al carrer i apropar-la a una àmplia gamma d’espectadors, més enllà dels aficionats que participen en les exposicions especialitzades. La idea va ser promoguda per Acción Cultural Española, una entitat depenent del Ministerio de Cultura. L’exposició ha estat comissariada per José Maria Diaz-Maroto, fotògraf, estudiós i comissari d’exposicions.

La mostra està concebuda amb una selecció de fotògrafs i imatges i amb un disseny expositiu perfectament ajustat al seu objectiu. Excepte potser en els primers panells, que segueixen una certa seqüència temporal, les fotografies no es presenten d’acord amb cap ordre predeterminat, cronològic, alfabètic o temàtic, de manera que l’espectador pot anar passejant lliurement sense cap circuit predefinit. La selecció que ha fet Diaz-Maroto pot ser considerada un bon testimoni de la història de la fotografia espanyola des dels anys cinquanta del segle XX fins a l’actualitat.

Les fotografies s’exposen en les dues cares d’uns panells de grans dimensions que permeten als visitants gaudir de les imatges en un format més que respectable. Sempre he pensat que quan les fotografies són bones, i sens dubte les cinquanta que s’hi exposen ho són, i molt, el gran format encara les millora i els dona més força. Al costat de cada fotografia hi ha una breu referència al fotògraf i la imatge i l’espectador pot accedir amb un codi QR a una explicació molt més extensa sobre la història i les anècdotes que hi ha al darrera de cada una de les imatges. D’aquí el títol “Fotografías con història”.

En efecte, el projecte ha volgut apropar l’espectador a tot allò que hi ha al darrera d’una bona fotografia, que gairebé mai és fruit de la casualitat. En una època de superabundància d’imatges, que es disparen gairebé sempre sense pensament ni projecte previs, resulta molt important posar de manifest, com vol fer aquesta mostra, que la reflexió i la intenció són fonamentals per aconseguir una bona fotografia.

D’altra banda, i amb la mateix intenció didàctica, la mostra amb un lloc web que permet als interessats fer una visita virtual de l’exposició i veure totes les fotos acompanyades dels textos explicatius.

Paral·lelament, Signo Editores va publicar un llibre amb el mateix títol en què tota aquesta informació es completa amb biografies i comentaris d’alguns dels fotògrafs.

I quina mena d’imatges veuran els passejants que s’apropin al Moll de la Fusta i s’aturin a contemplar aquestes obres mestres de la fotografia que se’ls ofereixen generosament?

Doncs una tria de les fotografies més emblemàtiques, algunes realment icòniques, dels mes grans fotògrafs dels darrers cinquanta anys. Hi trobem, és clar, una representació dels immensos fotògrafs catalans: Català-Roca, Centelles, Maspons, Colom, Terré, Massats, Catany, Biarnés, Fontcuberta i Balcells. Aquests dos darrers varen assistir a la inauguració de la mostra i ens varen obsequiar explicant-nos de viva veu tot allò que hi havia darrere de les seves fotografies: la història de l’oncle de Fontcuberta que, segons explica, va arribar a ser astronauta a la Unió Soviètica i la imatge de la noia greument ferida a la guerra dels Balcans que Balcells va fotografiar en un hospital.

Hi trobem també fotografies d’altres clàssics de la fotografia espanyola que sempre he pensat que si haguessin estat francesos o americans gaudirien d’un enorme reconeixement i prestigi internacionals. Parlo, per exemple, de Garcia-Alix, Gervasio Sánchez, Garcia Rodero, Navia, Pérez Siquier, Cualladó, Castro Prieto o Madoz, entre d’altres.

Però la mostra no es limita a les vaques sagrades de la fotografia i hi trobem també fotògrafs menys coneguts i de generacions molt més joves que ens ofereixen magnifiques fotos, moltes d’elles ja en color i tecnologia digital. És el cas de Maquieira, Mellado, Castelo, Marcos, Cases o De Middel, entre d’altres.

La veritat és que es tracta d’una mostra que per la seva qualitat i intenció paga la pena visitar qualsevol tarda d’aquest estiu, tot passejant vora el mar pel port de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació