Sorgit de la ferma voluntat de tres fotògrafs de la població, el Festival Lumínic compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Sant Cugat i d’un seguit d’empreses que hi donen suport. Com cada any, el festival proposa un tema central que orienta la selecció de materials i autors. En aquest cas la temàtica escollida ha estat la de l’inconscient fotogràfic, de manera que “s’ha convidat a aquells projectes que treballen la fotografia en aquest espai liminar entre el conscient i l’inconscient, entre la documentació i el miratge o el somni”. Una aproximació fotogràfica cada dia més recurrent en festivals i exposicions.
Com exposen els responsables, Bernat Millet, Amanda Bernal i Marc Vidal, el festival s’estructura al voltant de tres grans eixos. En primer lloc, per les vuit exposicions que configuren el cos central i que s’exhibeixen a diferents espais ciutadans: la Casa de Cultura, el Museu del Monestir, Mercantic, l’Arxiu Nacional de Catalunya, Abacus, l’espai Erai, la sala del EMD, i el Concessionari Skoda. Trobareu una àmplia informació d’aquestes exposicions, les seves dates i horaris i un breu currículum i l’obra dels fotògrafs a la pàgina web del Festival
En segon lloc cal esmentar la tasca de difusió de la fotografia en l’àmbit escolar, que després d’una tasca pedagògica al llarg del curs es concreta en l’exposició dels treballs dels alumnes a diferents espais, com els murs de la biblioteca Gabriel Ferrater, el Celler Modernista, l’Ateneu Santcugatenc o el Pont de les vies del tren FGC.
I, finalment, una tercera línia que és la col·laboració amb el Circuit de Galeries d’Art de Catalunya per aconseguir la implicació en el Festival de Galeries amb la intenció que aquestes s’apropin al món de la fotografia i per uns dies exhibeixin fotografies a les seves sales, fomentant així el col·leccionisme fotogràfic. Són enguany La GaLeRia de Sant Cugat que exposarà Mirades II, de Pere Formiguera; la galeria Artur Ramon, de Barcelona, amb obra de Ferran Freixa; Imaginay Gallery, també de Barcelona, amb l’exposició col·lectiva L’altra cara de la lluna i l’Espai Cavallers de Lleida, amb Horitzons i Espais comuns, de Carles Figuerola i David del Valle.
Aquest és el panorama d’un festival modest pel que fa als recursos però ambiciós en els seus plantejaments. I que trobo ben orientat en el seu criteri de reduir el nombre d’exposicions a una quantitat raonable que li permeti dedicar més recursos a la producció de cada una i, fins i tot, retribuir, encara que sigui modestament, la participació del fotògrafs, una legítima demanda que s’ha reclamat des de diversos fronts del sector.
Està prevista també la celebració, el primer cap de setmana, el 31 de maig, 1 i 2 de juny, de la segona edició del Mercat Fotogràfic d’Obra Artística, al Celler Modernista de Sant Cugat, on s’ofereix als fotògrafs la possibilitat de mostrar i vendre les seves fotografies i en el qual es podrà gaudir de tallers i activitats gratuïtes per a adults i famílies. S’han programat també quatre visites guiades a les exposicions a càrrec dels seus comissaris.