Fotografia pel canvi social

Art in Movement explica amb imatges i reflexions el paper de l’art pel canvi social, i reivindica el dret universal de gaudir-ne. En paraules de la seva autora, l’art és el “motor pel canvi” pels joves habitants dels barris baixos de Kampala, a Uganda; els autèntics protagonistes d’aquest projecte fotogràfic.

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

La fotoperiodista aragonesa Ana Palacios va presentar ahir el seu llibre Art in Movement (La Fábrica), a la Llibreria Calders de Barcelona, sobre l’experiència de joves ugandesos que han superat l’exclusió social gràcies a l’art. Particularment la dansa.

Imatge de la portada d'Art in Movement | ©Ana Palacios

La trajectòria d’Ana Palacios és absolutament radical. I no és una exageració. De treballar com a coordinadora de producció cinematogràfica amb directors i estrelles de Hollywood com Ridley Scott, Orlando Bloom o Sean Penn, a fotografiar joves i adolescents amenaçats per la misèria, les drogues i l’exclusió social al Tercer Món. Ara, en comptes d’aguantar les manies de Sean Penn sobre les olors fortes, es posa a la pell de persones que viuen realitats intenses i xocants, sovint tràgiques i desagradables, i els dóna visibilitat.

En aquesta ocasió ho ha fet a través d’Art in Movement, llibre que ha promogut l’Obra Social “la Caixa” en el marc d’un projecte de cooperació internacional amb l’ONG In Movement, que aposta per l’art com a eina de millora social. El director corporatiu de la Fundació La Caixa, Rafa Chueca, i el cooperant extremeny Chema Caballero, autor del pròleg, van secundar la presentació del llibre al costat de l’autora.

Art in Movement explica amb imatges i reflexions el paper de l’art pel canvi social, i reivindica el dret universal de gaudir-ne. En paraules de Palacios, l’art és el “motor pel canvi” pels joves habitants dels slums (els barris baixos) de Kampala, a Uganda, que són els autèntics protagonistes d’aquest projecte fotogràfic. A vegades amb imatges crues, amb missatges colpidors, però també amb una tendresa i una naturalitat que posen en relleu l’expressivitat i la creativitat d’un conjunt de nois i noies que viuen la seva vida i que, senzillament, lluiten per tirar endavant.

Chema Caballero, que porta més de 20 anys vivint a l’Àfrica, va reflexionar al voltant dels reptes d’un continent que la sinècdoque, la ignorància i la condescendència (nostres, occidentals) acostumen a condemnar (encara més). Per ell, el més important pel progrés dels seus habitants és la millora en l’accés a l’educació i la consagració de les xarxes socials, bàsicament entre els joves, que els han permès organitzar-se i han estat les grans impulsores de nombroses i diverses revolucions socials.

Art in Movement: l'art pel canvi social a Uganda | ©Ana Palacios

L’educació i l’accés a Internet són indispensables per fomentar el pensament crític, d’una banda, i per contribuir decisivament en l’estructuració de les generacions futures (i presents) pel que fa als seus reptes més immediats. No oblidem que l’Àfrica és, amb diferència, el continent més jove de tots. A Uganda, el 70% de la població té menys de 18 anys: el percentatge més alt de tot el continent.

Amb la publicació d’Art in Movement, Ana Palacios reivindica el dret de passar-s’ho bé, d’alliberar-se, de ser feliç. Per això no és estrany que expliqui, amb satisfacció i alegria, que tres dels joves que apareixen retratats han tingut l’oportunitat de sortir del país gràcies a la concessió de beques per practicar la dansa a l’estranger. I, tot i que la dansa és la gran exponent, la pintura, la música, el teatre, la fotografia, el circ o el graffiti també serveixen de teràpies artístiques que els ajuden a aprendre i a guanyar seguretat i autoestima. Una altra “missió” de la seva feina és explicar la seves experiències a escoles espanyoles per promoure la sensibilització entre els més joves.

Actualment, Palacios està treballant amb un altre projecte, “Benín en la piel”, que documenta la vida diària de metges i pacients afectats per malalties de la pell a Benín i amb el qual vol transmetre i reivindicar el dret a la salut. Al llarg de la seva trajectòria com a fotoperiodista, ha col·laborat amb diverses ONG’s i mitjans de comunicació nacionals i internacionals amb continguts relacionats amb la cooperació al desenvolupament.

Si compreu el seu llibre, no només podreu admirar un acurat treball fotogràfic, sinó que contribuireu a fer tirar endavant més iniciatives com aquesta, perquè Palacios ha cedit els beneficis dels drets d’autor de les vendes a In Movement: Art for social change.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació