Els teus pantalons no vénen de Bangladesh

Un 90% de tot el que consumim ve en vaixell: energia, menjar, roba...

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Necessites uns pantalons. El fred ja no tornarà i t’has d’adaptar a la nova temperatura. Vas al centre i entres a una botiga qualsevol. Trobes uns pantalons negres, com els que volies, i te’ls emproves. Mentre poses la cama dins del camal, veus de reüll que a l’etiqueta hi posa Made in Bangladesh. Penses que és injust, però que necessites uns pantalons i aquells estan bé de preu. I te’ls compres.

Escena de "Freightened – El cost real del transport marítim"

Hem sentit parlar molts cops d’on ve la roba que ens posem. N’hem vist debats, n’hem escoltat opinions; no tothom pensa igual. “Molta gent atribueix a la globalització la diferència de preus”, diu Marc Levinson, autor del llibre The Box; “Diuen que les companyies van a l’Àsia del Sud perquè els treballadors cobren menys. No és veritat. Sempre han cobrat menys. El que ha passat és que el preu del transport ha baixat: ara surt a compte fer ús d’aquests treballadors”.

Aquesta és l’opinió de Marc Levinson, que no ha de servir com a excusa de res, però que planteja un tema invisibilitzat: el transport marítim. Sobre aquest tipus de transport versa Freightened, el preu real del transport marítim, el documental de Denis Delestrac que s’ha pogut veure al DocsBarcelona i que, per cert, compta amb col·laboració catalana. I és que ni més ni menys que un 90% de tot el que consumim ve en vaixell: energia, menjar, roba…

Abans que moure vaixells de tones i tones de pes fos rendible, les fàbriques eren enormes i a dins seu s’hi feia tot el procés de producció. Els materials entraven per una porta, i el producte final sortia per l’altra. Avui en dia, tots els components es transporten d’un lloc a l’altre. “Diferents tasques poden ser completades a diferents llocs que són els més barats o els millors”, explica el documental. Vet aquí la paradoxa: els productes locals són més cars que aquells que es fabriquen a l’altra punta de món.

Res de nou, podríeu pensar. Però és que Freightened no és un documental superficial. És extremadament periodístic, profund i estricte. Parla del transport marítim des de molts punts de vista, amb moltes fonts i molta exactitud. La mateixa precisió que manca a les etiquetes de la nostra roba, on ens diuen quina empresa ha unit finalment totes les parts, però no d’on provenen. Perquè si realment ho posés tot, la llista seria llarga.

Per exemple: uns pantalons. El cotó ve d’Amèrica. Ha estat tenyit a l’India. Hi han posat els botons al Vietnam, fets de plàstic d’Europa i processat a la Xina. I finalment, tots els components s’ajunten a Bangladesh i s’envien a qualsevol part del món.

Aquest és només un dels aspectes que aborda Freightened, el preu real del transport marítim. Quin impacte ambiental té, aquest transport? Quina contaminació generen els accidents de vaixells, tant si porten petroli com si no? I acústicament, tenen alguna repercussió en el mar? Quant val transportar mercaderies? Algú pot saber del cert què hi ha dins de les plataformes enormes plenes de material que viatgen de port a port? El futur serà tornar a l’origen i apostar per utilitzar la força del vent per moure vaixells? Tot això i molt més és el que explica Freightened de Denis Delestrac, un documental transoceànic que revela els secrets d’una indústria que no hauria de passar-nos mai desapercebuda.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació