El paisatgista: Bigas Luna

Bigas Luna va ser un descobridor de cossos per al cinema. De bons actrius i actors, de la carnalitat cinematogràfica en aquells anys que com qui diu al cine espanyol només hi havia destape i al català històries de la història. Per tot plegat Bigas és un paisatgista.

Quina primavera més bèstia. 30 de març: Paco Elvira, fotògraf, cau de la roca La Falconera, al massís del Garraf, i mor a 64 anys. 5 d’abril: Bigas Luna, cineasta, mor a la Riera de Gaià, al Tarragonès, a 67 anys. 13 d’abril: farà 30 anys de la mort de Mercè Rodoreda, escriptora, en una clínica de Girona on va arribar des de Romanyà de la Selva malalta de càncer, a 71 anys. Massa joves.

La mort i la primavera, sí, entesos, la vida retorna. Però sobretot s’hi torna. Si no els hem vist en vida com calia, fem el ridícul. O potser simplement és que la mort és la forma de veure-hi de debò. Passegem els morts, de nou, una altra vegada, mes d’abril.

Tots tres van ser paisatgistes molt bons: en el treball que ens han llegat hi viuen persones de debò, cases, interiors i exteriors, claustrofòbies i lluites col·lectives de debò, desigs i temors de debò, del paisatge físic com del mental i del col·lectiu, de l’històric i del present. Els dos homes ho van fer en imatges, ella amb paraules. De generacions diferents i de formació i vida ben distinta, no importa, al contrari, sort per a nosaltres.

A Elvira li devem un dels millors fons documentals de la transició i del combat del fotoperiodisme des d’aleshores per no desaparèixer del mapa de la informació i no quedar tampoc reduït a matèria museogràfica. Difícil ho té. Però els fotògrafs, que són els músics del periodisme, no s’aturen mai, l’important és continuar (com la música per als músics, sempre contents de sentir bona música, la faci qui la faci) .

A Bigas, li devem paisatges essencials. Emprenyada per les morts d’aquests dos homes de la càmera, escric commoguda pels paisatges d’un cineasta sense generació ni capelleta. Bigas va ser un descobridor de cossos per al cinema. De bons actrius i actors, de la carnalitat cinematogràfica en aquells anys que com qui diu al cine espanyol només hi havia destape i al català històries de la història. I va continuar relatant el que no volem veure: el barreja-barrija de les imatges del present en transformació que els més joves persegueixen des dels marges de tot, sexe en mà quan no es té res més que talent i massa por al darrera. Per tot plegat Bigas és un paisatgista.

Els Monegres com a desert on nia el món d’avui, el Camp de Tarragona com a espai del retrat de perifèries urbanes i la seva gent. La Barcelona enclaustrada. Poques vegades el cos de mitjana edat i el cos jove han viscut en les nostres pantalles de manera tan brillant i imaginativa alhora que fosca, tan poderosa. Quanta alegria i ganes de viure, contra la por, quant de coratge, sense floritures, en tots els paisatges de Bigas.

Ni pijo ni gauche divine ni progre, gaudidor entusiasta, Bigas Luna és una de les tantíssimes rara avis provincianes que han fet i fan la cultura, això que no tinc ni idea de com serà considerada en el país estrany que ens espera, el futur. Sense provincians no hi ha literatura, deia Pavese. Ni cine, ni fotos, ni res –segurament.

Ara que Bigas se n’anava cap a l’espai sideral, i estava a punt de començar a rodar el mecanoscrit de Pedrolo, ves per on que ho fa de manera literal i abandona el planeta. Per sort per a Pedrolo, que de veritat la necessita per sortir del purgatori cultural, Bigas ha deixat instruccions perquè el film, dedicat al seu nét Quim Lu, s’acabi. Tots els ànims al productor, Carles Porta.

També ha deixat signat davant notari que no vol cap ni un homenatge ara que s’ha mort. Ben dit i ben fet, noi. Pel que a mi fa, ets paisatge.

SEGON ORIGEN. Film Concept Frames from Physalia Studio on Vimeo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació