Educar la mirada: una altra manera d’abordar el cinema

Educa tu mirada és una nova escola de cinema que proposa una formació sobre el setè art basada en una òptica humanística

Educa tu mirada és una nova escola de cinema que proposa una formació sobre el setè art basada en una òptica humanística i transversal, que busca sempre la relació del cine amb la resta de disciplines artístiques. El centre, que fins ara només havia ofert seminaris puntuals, s’estrena enguany com una escola de formació contínua.

El cinema és un art estretament lligat a la tecnologia i, per tant, el bon cineasta ha de dominar-ne tots els aspectes tècnics. La majoria d’escoles se centren precisament en això, però sovint aquests coneixements no van acompanyats d’una anàlisi en profunditat del contingut, d’allò que expliquen les imatges i com pot relacionar-se amb altres disciplines artístiques i de pensament. Educa tu mirada vol omplir aquest buit acadèmic tot oferint una formació cinematogràfica centrada en el vessant humanístic i no en el tècnic.

“Aprofitem la mirada d’altres camps del coneixement humà i l’apliquem al cinema” -explica Javier Urrutia, director i fundador del centre- “Així, fem filosofia del cinema, antropologia del cinema, anàlisi del cinema amb perspectiva de gènere… etc”. Una idea que esdevé totalment pionera a Catalunya tenint en compte que tan sols alguns seminaris de la Universitat de Barcelona o del CCCB s’endinsen en la vessant més filosòfica d’aquest art. “El que aportem de nou respecte a aquestes iniciatives és que, com a escola, tractem aquests temes de manera contínua i no puntual”, afegeix Urrutia.

La formació contínua (d’octubre a juny) és, de fet, la principal novetat que el centre ofereix aquest any a través de tres cursos: Història del cinema, Anàlisi fílmic i Guió. Aquestes no són, però, les úniques propostes d’Educa tu mirada, que també organitza seminaris puntuals i cursos online.

Pel que fa als propers seminaris, el centre ha programat Bergman o la dissecció de l’ànima pel 23 de setembre i Arquetips femenins pel 9 de desembre. Tot allunyant-se el màxim possible de l’estructura d’una classe magistral, el visionat de diferents escenes es combina amb citacions literàries, obres pictòriques i arquitectòniques, cançons…etc. L’objectiu és que els estudiants participin i enriqueixin les classes. De fet, segons el director i fundador, sovint són persones amb força coneixements previs que vénen d’estudiar cinema de manera ortodoxa i busquen quelcom més ric i innovador.

El seminari dedicat a Bergman tractarà qüestions com la màscara del jo, la vida com a teatre o l’angoixa de l’inefable, entre d’altres. “Aquests temes es lligaran amb la psicoanàlisi, el teatre, la pintura o l’existencialisme”, comenta Urrutia. A Arquetips femenins, Mireia Iniesta, actriu especialitzada en cinema i gènere, aprofundirà en el tipus de feminitat que ha mostrat el cinema durant anys. “Les pel·lícules arriben a tothom i, de manera inconscient, ens impregnen d’actituds i valors. Hem de ser conscients del que ens provoquen les imatges”, afegeix Urrutia.

En aquesta línia de lligar el cinema amb les altres arts, el professorat d’Educa tu mirada ha rebut formació cinematogràfica i també té estudis en altres camps. Destaquen noms com el de Marta Parreño (directora i periodista), Adrià Naranjo (guionista), Mireia Iniesta (crítica i actriu), Adrián Silvestre (director) o Aarón Rodríguez (catedràtic de comunicació audiovisual), malgrat que la llista de professors és llarga i heterogènia. El centre també compta amb la col·laboració del catedràtic en comunicació audiovisual Romà Gubern, la plataforma Filmin i l’editorial Shangrila Textos Aparte.

L’escola va començar a funcionar com a tal el passat mes de febrer, però el projecte va sorgir fa gairebé dos anys, de manera casual: Urrutia va decidir obrir una pàgina de Facebook per compartir imatges de pel·lícules, vídeos i crítiques. La pàgina va anar guanyant seguidors fins que finalment va decidir donar-li consistència a través d’un projecte docent. “El projecte em va escollir a mi i això té un punt màgic”, recorda.

Amb tot, Educa tu mirada pretén fugir d’un ensenyament dirigit purament al rodatge per parar atenció a les imatges, a saber què es vol explicar o què hi ha darrere d’una història concreta. “Partim de la base que el món es construeix a través d’imatges, fins i tot políticament, i és vital adonar-se’n”. L’escola, que té la seu a l’Avinguda Diagonal 413, també organitza actes a altres ciutats de l’estat, com Madrid, Sevilla o València.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació