Dietari d’un oficinista antisistema: els teambuildings

Heus aquí l’enèsima jugada mestra del capitalisme

Si l’empresa on pretenem dur a terme la nostra tasca com a activistes oficinistes és prou gran, és molt probable que compti amb un departament o amb algú específicament encarregat de la comunicació interna. Entre les funcions d’aquests departaments destaca, cada cop més, la de generar entre els treballadors un sentiment de comunitat sempre vinculat, òbviament, a la pertinença a l’organització. L’objectiu és que aquest vincle emocional, tant entre els treballadors com entre aquests i l’empresa, arribi on no arriba, en la majoria de casos, la satisfacció per la feina pròpiament dita. La idea és, en paraules de la Internal communication and recruitment marketing managerde TelcoSys Partners Iberia, aconseguir que la “felicitat” dels treballadors sigui un element més del marketing de l’empresa. “Cada trabajador debe ser también un Brand Ambassador de la compañía”, va dir l’altre dia, la molt psicòpata.

Heus aquí l’enèsima jugada mestra del capitalisme. Per què provar d’aconseguir l’adhesió dels treballadors als valors i la missió de l’empresa a través d’una bona retribució i unes bones condicions laborals podent-ho fer, de forma molt més barata, convidant-los a fer un teambuilding? Tasts de vins, gimcanes, campionats de pàdel, curses de karts, raftings, circuits de tirolines, paintballs, risoteràpies, escape roomsfamily days i un llarguíssim etcètera de dinàmiques de grup low cost estan a l’abast de qualsevol empresa que vulgui treure a passejar els seus empleats com si fossin els malalts d’un cottolengo. I és profundament descoratjador veure com l’organització d’un d’aquests teambuildings de tant en tant pot ser estímul més que suficient per a convèncer un grup d’empleats de la bondat de la mateixa empresa que, en hores laborables, els explota sense cap mena d’atenció al seu benestar.

“¡TelcoSys Partners Iberia te invita a Naturlandia! ¿Te lo vas a perder?”. Va ser fa dos anys, per aquestes mateixes dates, quan em vaig trobar per primera vegada amb la tessitura d’haver de decidir què fer, com a activista oficinista, davant l’amenaça d’aquest fenomen que traspassava en temps i espai els límits a priori establerts de la meva activitat. La primera reacció va ser, lògicament, decidir no anar-hi. Una reflexió més profunda, no obstant, em va convèncer que aquesta seria l’opció còmoda i egoista davant del que no deixava de ser, ben mirat, un aspecte més de la vida a l’empresa que calia boicotejar. Com més esferes de la vida conquereixi l’empresa, com més terreny guanyi, més s’expandeix en conseqüència el meu àmbit d’acció com a activista, vaig pensar.

I no m’equivocava. Sense voler-ho, l’empresa m’havia entregat en safata la possibilitat d’adquirir en un sol dia una enorme quantitat d’informació personal sobre els meus “companys” que m’hagués costat mesos, potser anys, de recopilar investigant només des de l’oficina. Bàndols enfrontats, enveges, tensions sexuals, indicis d’assetjament, complexes, fòbies, relacions de poder no jeràrquiques, intoleràncies i inclús malalties fins aleshores ben dissimulades es revelaven davant meu i jo només havia de callar i observar. Gràcies a aquell teambuilding, doncs, vaig ser conscient de fins a quin punt era dèbil l’estructura del building del team que volien construir, i de l’avantatge que suposava per a la meva acció de boicot disposar de tota aquella informació.

Des d’aleshores, sóc el primer a apuntar-me a tota quanta activitat per a subnormals se’m proposi i les encaro, totes, amb la mateixa actitud negativa i les mateixes ganes de desanimar i trencar sinergies que mantinc a l’oficina. Perquè sigui al nostre cubicle o sigui penjat d’una tirolina, allà on arribin els tentacles alienadors de l’organització, allà ens hi ha de trobar a nosaltres, companys, si existiu, sempre disposats a fer el que calgui perquè les coses surtin de la pitjor manera possible.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació