Videojocs i ebooks, els nous fronts del Departament de Cultura

Cultura vol reforçar la creació de continguts culturals digitals en llengua catalana

Els hàbits de consum cultural dels catalans ja inclouen els formats digitals. Per això, el Departament de Cultura de la Generalitat treballa per reforçar la creació de videojocs i d’ebooks en llengua catalana. La Direcció General de Política Lingüística ha creat VDJOC, una base de dades interactiva de videojocs que tenen l’opció de llengua en català, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya incrementarà la col·lecció de llibres digitals en català i aranès mitjançant una aportació extraordinària dins de les mesures de recuperació del sector cultural.

El comandament d'una persona que juga amb un dels videojocs de l'exposició del CCCB 'Gameplay. Cultura del videojoc' | Foto: Mar Vila / ACN
El comandament d’una persona que juga amb un dels videojocs de l’exposició del CCCB ‘Gameplay. Cultura del videojoc’ | Foto: Mar Vila / ACN

VDJOC, un catàleg de videojocs en català

Els darrers anys el consum de videojocs ha crescut, especialment entre el públic jove. El 47% de la població de 14 anys o més ha jugat a videojocs els últims 3 mesos, segons l’Estadística de participació cultural de Catalunya que realitza el Departament de Cultura anualment. El 2019, l’idioma de més consum en els videojocs a Catalunya va ser el castellà (63,7 %), seguit de l’anglès (28,9 %) i a molta distància del 5,5 % de la disponibilitat en català. El suport més habitual per jugar és el mòbil (69,4 %), que creix com a suport del joc des del 2017. En segon lloc, a molta distància, la videoconsola (25,9 %). 

Tenint en compte aquestes xifres, la Direcció General de Política Lingüística ha creat VDJOC, una base de dades interactiva de videojocs que tenen l’opció de llengua en català, amb l’objectiu de mostrar-ne la disponibilitat, encara molt deficitària, impulsar-ne el consum i sobretot promoure que l’oferta en català d’aquests productes tecnològics sigui creixent. Actualment només un 5,5 % dels videojocs que es consumeixen a Catalunya són en català. Aquest web s’actualitzarà permanentment, i si alguns usuaris o empreses hi volen fer arribar els jocs que poden ser incorporats a la base de dades, ho poden fer a través d’aquest formulari

VDJOC agrupa una cinquantena de videojocs en llengua catalana organitzats en 12 categories: acció-aventura, arcade, esports, estratègia, infantils, jocs seriosos (serious games), musical, plataformes, rol, simulació, terror i trencaclosques. Ofereix un cercador per facilitar-ne la consulta, que també permet el filtratge per categories. Cada videojoc té una fitxa informativa amb l’estudi que l’ha desenvolupat, el gènere, les plataformes a través de les quals es pot jugar, l’edat recomanada, el tràiler i l’accés al web del joc. Alguns d’aquests videojocs han rebut el suport de la Direcció General de Política Lingüística, organisme que, per impulsar la presència del català en els videojocs, disposa d’una línia de subvencions per a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics obert a les empreses del sector.

Més llibres digitals en català a l’abast de tothom

Segons dades de la Federación de Gremios de Editores de España, el 2018 només el 7.5 % dels total de l’oferta editorial digital era en llengua catalana. Entre d’altres elements, el fet que l’IVA aplicat als llibres electrònics fos del 21 % era un fre important per a la comercialització dels títols. Aprofitant que l’IVA dels llibres electrònics ja s’ha reduït al 4 %, la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques fa una aposta per incrementar la disponibilitat de títols en català i aranès a la biblioteca digital eBiblioCat. Per fer-ho, el Servei de Biblioteques disposarà d’un pressupost extraordinari de fins a 100.000 € per establir acords amb les editorials que vulguin incorporar la versió digital dels seus títols a la plataforma de les biblioteques públiques.

Dels 4.200 títols de ficció que actualment es poden descarregar a eBiblioCat, 1.016 són en llengua catalana, amb aquesta mesura s’espera poder augmentar la col·lecció amb nous títols i reduir, a mig termini, el temps d’espera per accedir als títols amb més reserves. Des de l’inici de la pandèmia, la plataforma eBiblioCat ha vist incrementat exponencialment el seu ús, també com a col·lecció digital de suport als clubs de lectura virtuals que s’han anat organitzant per les biblioteques aquests darrers mesos.

Tots els ciutadans de Catalunya poden accedir al continguts digitals d’eBiblioCat amb qualsevol carnet de biblioteca pública. Els usuaris que actualment no disposen d’aquest carnet el poden demanar igualment al moment dins de la mateixa plataforma. Aquest servei és el resultat de la col·laboració entre el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, la Gerència de Serveis de Biblioteca de la Diputació de Barcelona i del Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació