Sigues feliç, obeeix el pussy

Crítica de PKM, el curtmetratge-anunci d'Estrella Damm per a 2023

Joan Burdeus

Joan Burdeus

Crític cultural. Filosofia, política, art i pantalles.

Doncs sí que hi havia una altra manera de viure: ser milionària. Xamans de l’ètica protestant i l’esperit del capitalisme preapocalíptic, els creatius publicitaris d’Estrella Damm s’han capbussat en els temps que corren i, amb o sense l’ajuda de pólvores màgiques, han decidit que s’han acabat els dies de sentir-nos culpables per l’empremta de carboni. L’anunci d’enguany ens diu que l’estiu ja no serveix perquè la classe mitjana celebri les coses petites de proximitat, perquè tothom sap que a les millors cales no s’hi arriba amb un llaüt, sinó amb un catamarà de trenta metres d’eslora. Fuck les tites ecoansioses i moralistes dels Coldplay, Bad Gyal consumeix els combustibles fòssils que li surten del pussy. 

“Es mala amante la fama y no va a quererte de verdad”, cantà la trobadora de Sant Esteve Sesrovires, fundadora de l’accelaracionisme feminista. Quanta veritat, Rosi, sembla que respongui l’Alba Farelo, a qui veiem que ni tan sols onze milions de visualitzacions del seu concert a Tokyo poden calmar el neguit. No queda clar si a la meitat Lost in translation del curtmetratge, Bad Gyal és Bill Murray pel desencantament existencial, o Scarlett Johansson pel tall de cabells de fantasia. Per sort, tota aquesta angoixa pot ser sublimada en forma d’art, i la nostra estrella decideix anar a l’hotel perquè “ho tinc al cap i necessito treure-ho” en una lletra de cançó, versemblantment composta a l’aplicació de notes de l’iPhone, que ha substituït el lloc que les moleskines van ocupar durant anys al cor de les persones que diuen que fan coses creatives. “Estoy donde quiero estar / Es tiempo de celebrar (Uh)”, diuen les primeres línies d’”El sol me da” (sense versió en català), però, ai las, Farelo ho escriu justament perquè els que es troben allà on ella voldria són uns nois fotent una festassa mediterrània que la pobra Bad Gyal només pot contemplar a través de la pantalla. Adolescents patint pel FOMO estiuenc, si no sentiu l’eufòria permanent que irradien les xarxes socials dels vostres amics, agafeu un avió costi el que costi.

El més distòpic i encertat de l’anunci és que els protagonistes amb què l’espectador s’ha d’identificar són els serfs de la dama Gyal, senyora neofeudal nostrada. Fa anys que circula la llegenda de la vida de tripulació de iot, l’únic requisit de la qual és que siguis prou atractiu per no embrutar el paisatge del plutòcrata pel qual treballaràs, i que t’ofereix un bon sou i despeses pagades mentre viatges pel món a canvi d’estar disponible per qualsevol caprici de l’amo. A les ciutats portuàries sempre et trobes alguna noia que ha passat la nit amb un d’aquests grumets postmoderns, i et parla d’una vida que desprèn l’eròtica de la rendició, el plaer de renunciar completament a la trampa de la meritocràcia i acceptar que l’única felicitat possible és en forma de simulacre mentre la teva carn encara és turgent.

El gir final de la història arriba en forma de magnanimitat de l’emperadriu, que tot i saber que els seus súbdits van gosar recrear-se sense permís en el castell flotant, no només no els talla el cap, sinó que s’hi barreja per passar una vetllada sota la llum de la lluna com si fos una més entre la plebs. Reconforta saber que els aristòcrates riuen com persones normals mentre les braves i la cervesa acompanyin un pollastre amb gambes de pam i mig servit pel seu xef privat en alta mar. Aquest és l’única contradicció que cal retreure a la faula cervesera d’enguany. El Pussy Ke Mana, la Reina Sol en Bikini, hauria d’haver llençat la cort desobedient a un banc de tintoreres famolenques per fer-los escarmentar i, de passada, contribuir a l’ascensor social. Treballeu pels rics o intenteu ser els seus amics: la diferència entre posseir la teva vida i fer de figurant en el decorat dels propietaris dels mitjans de producció és gairebé impossible d’apreciar després de tres estrelles.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació