Qui s’armarà amb la llengua

El conflicte lingüístic no ha de servir per blindar aquesta generació de polítics i els seus marcs mentals, sinó per accelerar la seva caiguda.

Joan Burdeus

Joan Burdeus

Crític cultural. Filosofia, política, art i pantalles.

El conflicte per la llengua pot ser un catalitzador o l’enèsim estupefaent. La principal lliçó del Procés és que la classe política catalana està especialment ben preparada per absorbir causes justes i convertir-les en un xantatge emocional pastós que els mantingui eternament en el poder sense haver de retre comptes. Estem parlant d’una generació de polítics que han fracassat en tots els objectius que s’ha fixat, incomplert promeses, mentit, manipulat expectatives i, així i tot, segueixen allà mateix. I amb la llengua han detectat una oportunitat per immunitzar-se de nou. La incompetència de la Conselleria d’Educació i la claudicació de tot el govern en general amb el que ha passat a Canet hauria de ser una espasa per atacar-los, però són perfectament capaços de convertir-ho en un escut. Se senten blindats perquè vam seguir votant-los. I uns polítics que es creuen intocables són perillosos, perquè s’acosten a les coses amb una desídia i un postureig que les degrada.

Pla general d’una pancarta en defensa del català en l’ensenyament públic penjat en el decurs de la manifestació de Canet de Mar, el 10 de desembre de 2021. (Horitzontal)

És exactament el mateix que passa a l’esquerra espanyola. Amb el desacomplexament anticatalà definitiu de la dreta, ja ni tan sols cal el 6% de Netflix e català perquè el PSOE i Podemos siguin uns herois del plurinacionalisme: n’hi haurà prou que el canal digital d’Atresmedia faci dues websèries a Barcelona perquè Pedro Sánchez reclami la creu de Sant Jordi. El projecte ulsteritzador de Catalunya recorda el projecte madrilenyista d’Aznar-Ayuso: el que hauria de servir als trepitjats per rebel·lar-se contra uns representants que no els defensen com Déu mana, s’acaba convertint en el mecanisme dels representants per romandre al poder amb un inexpugnable “Si tu no ens votes, ells venen”. Però en la famosa gestió del mentrestant la direcció és clara: el que fa uns anys haurien estat engrunes avui és un èxit, i així tot, llençol a llençol.

Tots els moviments socials tenen conflictes entre el dins i el fora, entre els que trampegen amb els canals oficials i els que no els hi deuen el sou. El que li ha passat a l’independentisme és que la tensió productiva entre els dos costats de la clivella s’ha trencat: després de fracassos monumentals i errors transparents que tothom ha pogut veure, el dins va fer servir la repressió per desactivar la renovació de lideratges del fora, se’n van sortir i fins ara. No era l’única via possible: de la repressió se’n podia extreure una lliçó completament diferent, que accelerés els temps entre oportunitats històriques en comptes de dilatar-los i enfangar-ho tot encara més. És evident que no estem a prop d’un consens sobre què cal fer, però és absurd que no estem tots d’acord en l’obsolescència de determinades cares i estructures.

La part institucional de l’independentisme no desapareixerà, i seguirà comptant amb una maquinària immensa de propaganda perquè els polítics ens estressin emocionalment. “Si no ens votes a nosaltres, perdrem la llengua” és un argument poderós. Però els anys del Procés haurien d’haver servit per veure que deixar-se endur per l’agenda a curt termini acaba amb les energies d’una causa justa en mans dels pitjors. Curats d’espants per aquests fracassos, la temptació de fiar-ho tot a l’activisme i l’esfera privada, recosir el país des de fora, endegar campanyes de desobediència i tot plegat, amaga un parany: pensar que la divisió del treball és justa i que ja no es pot demanar més als de dins. El conflicte lingüístic no ha de servir per blindar aquesta generació de polítics i els seus marcs mentals, sinó per accelerar la seva caiguda.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació