Juliana Canet: “En lloc de dir outfit, dic modelet”

Juliana Canet guanya el premi Pantalles 2020 de Núvol

Les parelles icòniques, el carpe diem, la voluntat de ser mare, la verdura de pagès de l’Eixample o el Guillem Gisbert cantant a les vaques de la Fageda. Internet i contingut divers, name a more iconic duo. Juliana Canet (Cardedeu, 1999) és tot això i molt més. Més enllà de les pantalles, aquesta instagramer i youtuber catalana presenta Adolescents XL a les nits de Catalunya Ràdio, col·labora a Adolescents iCat i Tot es mou, forma part de l’equip impulsor de Canal Malaia i ha estat la cara visible de Món maker del Super3. Núvol li ha concedit el premi Pantalles 2020.

Juliana Canet | Foto: Laia Serch
Juliana Canet | Foto: Laia Serch

Fa uns mesos es va publicar l’estudi Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per a la promoció de l’ús de la llengua. El teu canal, Juliana, figura entre els deu més populars en català. Com has viscut i com vius aquesta posició de responsabilitat lingüística?

Quan el 2016 vaig començar a penjar vídeos, tenia normalitzat que el català era una llengua per a tot i no trobava estrany que jo l’utilitzés a internet. Tampoc no trobava estrany que hi hagués catalanoparlants fent vídeos en castellà. Em vaig adonar que el que jo feia tenia algun valor, sobretot lingüístic, quan els mitjans de comunicació van començar a interessar-se per mi. A mesura que he esdevingut conscient d’aquest rol, he intentat corregir o cuidar certs aspectes de la llengua oral. Dic menys castellanismes i anglicismes. Sobretot ara procuro buscar paraules en català per a tot allò que vull dir i, si puc, faig servir paraules poc comunes per promoure’n el coneixement i l’ús. Fa un any, en la teva primera entrevista a Núvol ja et deia que si parlés com en Pompeu Fabra, la gent em deixaria de seguir. Jo crec que no. Ara podria permetre’m parlar com ell i la gent em seguiria igual. Per això procuro mantenir el registre col·loquial, però en lloc de dir outfit, dic modelet.

Això li deu encantar al Virgili.

Podria convertir-me en la seva influencer preferida.

De fet, el que comentes també ho trobem a Canal Malaia amb l’Ofèlia, que parla d’empolainar-se i ha batejat l’smokey eye com a ull esfumat.

Hem d’empoderar la llengua.

Ja que hi som, parlem de Canal Malaia. Com va sorgir aquest projecte?

Canal Malaia va sorgir el Nadal de l’any passat quan els germans Rius, després de dinar, estaven asseguts al sofà tipíssims i van dir: «De què podem parlar?». Podrien haver mirat Mamma mia! com faria qualsevol família normal. Però van dir: «Per què hauríem de fer això si podem parlar de com salvar el català a internet?». Així va començar tot i de seguida van pensar en mi i en Bru Esteve per al projecte. Tot estava ben ideat, fins a l’últim detall. Se’ns va vendre la idea tal qual és ara i la valoració, de moment, és positiva.

Juliana Canet | Foto: Laia Serch
Juliana Canet | Foto: Laia Serch

L’objectiu s’està complint? La repercussió és l’esperada?

Hi ha contingut a internet en català i creiem que s’està creant una comunitat. De moment potser encara és petita, però creiem que no és una cosa que passi d’un dia per l’altre. Tampoc preteníem arribar i de cop tenir sis Dulceidas a l’equip. Es tracta d’apostar per un contingut bo, de qualitat i divers. Crec que ho estem fent, estem tenint totes les diversitats possibles, tant temàtiques com dialectals.

Pel que he vist a Twitter, hi ha gent que ho veu una mica excloent.

Em sap greu que pensin això, perquè nosaltres ens esforcem molt perquè hi hagi un contingut divers, que interessi a tothom. Canal Malaia té youtubers de tot tipus que parlen sobre tot tipus de coses. A internet hi ha creadors de contingut que no entren dins el nostre target, perquè pretenem arribar a un públic adolescent i jove. També pot ser que no agafem algú perquè ja tenim aquella necessitat coberta. Si tenim sis youtubers parlant sobre literatura, no n’agafarem un setè. Per exemple, és millor apostar per algú que parli de videojocs. Crec que la tria està ben feta. La gràcia de Canal Malaia sobretot és que no és una plantilla tancada, sinó totalment flexible.

La tria la feu els germans Rius, en Bru i tu?

Tots som una mica investigadors. La Clàudia Rius està molt a TikTok buscant gent. Quan veiem algú que té potencial, ho compartim pel grup de WhatsApp i en parlem. Després, quan hi ha alguna persona que fa vídeos i que ho fa bé, però no ens interessa gens el tema diem: «És la persona que volem». Aquesta és la manera de saber que no estem creant una plantilla de youtubers que s’ajusta al que ens interessa a nosaltres, sinó que també estem cobrint les necessitats dels joves.

Hem d’empoderar la llengua.

Us falta alguna temàtica per cobrir?

Sí, i tant. El tema dels videojocs en català és terrible. A internet és un dels temes que més funciona i hi hauria d’haver una comunitat que fes vídeos sobre això en català. Aquesta és una de les grans mancances que hi ha ara a Canal Malaia.

Quin canal de Malaia li hagués agradat descobrir a la Juliana de catorze anys?

Crec que tots. Ahir, abans d’adormir-me, pensava en com de fan seria jo de tot això. Pensava concretament en Adolescents. Als vint-i-dos estic segura que escoltaria Adolescents i diria: «Quins tios més guais!». M’enamoraria d’en Joan Grivé, en Roger Carandell i en Bru. I voldria ser amiga seva. Ara ho soc i tinc molta sort! Em passa el mateix amb Malaia. Soc fan de l’Ofèlia, la Laura Grau, en Berti, la Gal·la, Coses Modernes, la Noelia, en Marc Lesan, etc.

Juliana Canet | Foto: Laia Serch
Juliana Canet | Foto: Laia Serch

Admeto que quan va sortir Adolescents XL vaig pensar: «Que bé! Per fi ho podré escotar sense que em faci vergonya, no com em passa amb Adolescents iCat».

Adolescents sento que és el projecte més gros de la meva trajectòria professional. Me’l sento molt meu. Quan tenia divuit anys i portava un any aproximadament fent vídeos, el portal Adolecents.cat em va fitxar. Vaig començar a treballar al programa Adolescents.cat de La Xarxa, la televisió local. Aquest programa ha anat creixent amb mi. Primer, com dic, a La Xarxa, després a iCat i ara a Catalunya Ràdio.

Parlem dels teus vídeos. Tinc la sensació que cada cop fas un contingut més diversificat. Tant parles de Josep Carner i Bad Bunny en tàndem com aplegues de tot als preferits d’un mes. Als tastaolletes ens encanta. No sé si tu ets conscient d’aquesta diversificació creixent.

Sí. Alguns dels meus primers vídeos ja eren així. Sense voler, jugava molt amb la diversificació. El que feia era traslladar els temes de la meva vida a Instagram. Parlava de com enamorar el noi que t’agrada, però al mateix temps també podia parlar de Carner. Llavors, ara han passat dues coses. La primera és que m’estic fent gran. Vaig començar fent vídeos amb disset anys i ara en tinc gairebé vint-i-dos. Els meus interessos han anat canviant. La segona cosa és que m’he professionalitzat. Això m’ha dut a experimentar en altres plataformes, com YouTube, que em permet parlar molt més i fer vídeos des d’una altra perspectiva. Aquest canvi ha suposat haver de pensar més el contingut. Ara el faig més conscientment, però sense perdre naturalitat. Si penjo un vídeo de recomanacions literàries, intento que el següent sigui més lleuger, sense xapes.

El teu públic no vol renunciar a res, Juliana.

Ho volem tot!

Juliana Canet | Foto: Laia Serch
Juliana Canet | Foto: Laia Serch

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació