Aprendre compartint

L'APP Compartim, una eina pedagògica que facilita l'aprenentatge dels ensenyaments dels itineraris formatius específics, ha rebut el reconeixement dels premis Impuls FP en la modalitat d'excel·lència docent.

Fins a l’any 2016 no hi havia continuïtat als instituts ordinaris de Catalunya pels alumnes amb necessitats educatives especials associades a la discapacitat intel·lectual lleu o moderada. Per això el Departament d’Educació va posar en marxa el primer pla pilot experimental dels itineraris formatius específics, uns ensenyaments professionals que tenen l’objectiu d’oferir atenció educativa a l’etapa postobligatòria segons les necessitats individuals i les capacitats i habilitats de l’alumnat. Els itineraris, que s’estructuren en quatre mòduls professionals tenen la finalitat d’incrementar l’autonomia personal i de facilitar la transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral.

Albert Puig Tobella © Sara Gallés
Albert Puig Tobella © Sara Gallés

En aquest escenari va néixer l’aplicació Compartim que ha estat creada per myCarenet, una start-up centrada en el desenvolupament d’aplicacions de caràcter social, com l’app que dona nom a l’empresa. L’APP Compartim és una eina pedagògica pensada per facilitar l’adquisició dels coneixements i competències dels ensenyaments de l’itinerari IFE, que ja ha estat testada amb èxit a l’Institut Montserrat Roig de Terrassa d’on va néixer la iniciativa. “Els alumnes poden compartir i crear continguts digitals relacionats amb el currículum de l’IFE” explica el desenvolupador de l’aplicació Albert Puig Tobella. Compartim APP és una xarxa col·laborativa creada per i per als alumnes. Ells mateixos creen els continguts i els comparteixen a l’aplicació a través del seu perfil personal amb la supervisió dels docents. Aquests continguts poden ser fotografies, vídeos, infografies, textos, etc.

Compartim APP ofereix un espai d’aprenentatge actiu i segur per consultar “continguts accessibles cognitivament i en lectura fàcil, que estan pensats específicament per a persones amb discapacitat intel·lectual”, apunta Puig Tobella. El punt fort de l’aplicació és que els alumnes aprenen amb el procés de creació: “Un dels objectius és que la primera persona que aprengui sigui el creador del contingut, una manera de posar l’alumne al centre i d’aprendre ensenyant”, explica el desenvolupador. És habitual que l’alumnat IFE tingui una trajectòria difícil en l’etapa de secundària i que visquin situacions d’angoixa i invisibilitat. Per aquest motiu l’aplicació pretén millorar l’autoestima de l’alumnat proporcionant-los autonomia i protagonisme dins la plataforma afavorint l’aprenentatge i connexió horitzontal entre iguals. 

Robin Worrall I Unsplash
Robin Worrall I Unsplash

Tant els alumnes com els professors poden tenir un perfil a l’aplicació. L’APP s’estructura en cincs seccions diferents, que corresponen als diferents mòduls professionals de l’IFE. Aquestes seccions són vida saludable, relacions humanes, companys, el meu entorn i el món laboral. Els alumnes hi tenen accés 24/7, element molt important en persones que, a vegades, tenen dificultats per retenir allò que han escoltat o llegit. L’APP actua com a fil conductor natural on coneixements dels diferents mòduls s’uneixen de manera transversal i l’alumnat pot proposar qualsevol mena de contingut que s’encabeixi dins de les seccions esmentades. “L’alumnat s’enriqueixen dels continguts creats per companys d’altres instituts”, explica Puig Tobella.  La interfície de l’aplicació és molt pràctica i visual. L’alumnat penja el contingut que ha generat a la classe i poden rebre feedback d’altres companys a través dels “m’agrada” o el registre de visites. Alhora l’aplicació els serveix com a  plataforma per socialitzar, sempre amb l’acompanyament docent necessari. D’aquesta manera, també aprenen a utilitzar les xarxes socials i a comunicar-se a través d’internet de manera segura i competencial, explica Puig Tobella. 

Superades les primeres proves, actualment l’APP Compartim ja està essent utilitzada per un centenar d’alumnes i una vintena de docents de diferents centers IFE’s de Catalunya com són l’Institut Montserrat Roig de Terrassa, l’Institut FP Sant Cugat, l’Institut Integra d’Olot o l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada. 

Els seus impulsors esperen que l’APP arribi properament a més instituts beneficiant nou alumnat, enfortint la xarxa entre iguals i afavorint l’aprenentatge col·laboratiu. Podeu trobar altres articles relacionats aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació