15 podcasts culturals en català

Una selecció de podcasts en català sobre cinema, literatura, història, música, jocs i educació.

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Semblava impossible fer una llista de podcasts en català on no sortís La Sotana, però aquí la tenim, amb l’excusa de parlar exclusivament de cultura. Si ens cenyim a la definició, un podcast és una sèrie d’arxius d’àudio o vídeo als quals et pots subscriure, encara que normalment fa referència només a programes de tipus radiofònic pensats per a ser escoltats via Internet. El nom deriva de les expressions angleses Play-On-Demand (“reproducció a demanda”) i broadcast (“emissió”). En aquest llistat, doncs, no hi trobareu programes d’emissores de ràdio grans, com és el cas de Ciutat MaragdaEn guàrdia!Les dones i els dies, que tenen un punt de partida diferent.

Aquí teniu 15 podcasts culturals en català fets amb una gran dosi d’iniciativa pròpia i sorgits fora de les grans plataformes públiques. A part de tots aquests, us convidem a escoltar els podcasts de Núvol que compartim cada setmana dins del suplement literari Faves tendres.

Anima't a escoltar aquests podcasts en català.
Una selecció de podcasts en català sobre cinema, literatura, història, música, jocs i educació. | Foto: Arxiu

1. Fans de l’Alcover-Moll

Hi ha cançons que t’obliguen a endinsar-te en les seves lletres i els seus sons i respondre a la pregunta “per què”; per què m’encurioseix tant, per què em genera tant plaer, per què és tan magnètica pel meu cervell i pel meu cos. En aquest podcast de Radio Primavera Sound, Martí Sales analitza cançons i lletres amb l’ajuda de diferents convidats i sempre amb el rerefons dels ritmes i mecanismes que també trobem a la literatura. A més, el Martí diu tota l’estona i molt conscientment la paraula “discu”, i això sempre ens agrada.

2. Berícid sulfúric

Són molts els podcasts que parlen sobre cultura, però també n’hi ha que la creen directament. És el cas de Berícid sulfúric, un programa de radioficció que produeix, com diuen ells, “pel·lícules per a les teves orelles”. Aquest podcast ja consolidat fa gairebé 5 anys que funciona i cadascun dels seus episodis és autoconclusiu, per tant no cal seguir cap ordre a l’hora d’escoltar-lo i podeu escollir directament la història que més us vingui de gust sentir. L’equip de Berícid sulfúric està format per Anna Ferrer AlbertíLaia GarciaClara SchwarzeVicent Ortega Pau Pérez, persones relacionades amb el món de la interpretació, de la música o d’altres professions pròximes a la locució. Sí, estem parlant del podcast amb les millors veus de Catalunya, però és que a més compten amb un disseny gràfic genial.

3. Dones i cultura

Aquest podcast amb perspectiva de gènere aprofundeix en les dinàmiques masclistes del sistema cultural català de la mà de professionals del món de l’espectacle, de la gestió cultural, del periodisme i de la crítica, entre altres. Neus MolinaJúlia BarcelóMarta DomènechAndrea ArteroMar MedinyàGlòria Soler, del col·lectiu Dones i Cultura, duen a terme un podcast obert a altres veus que tant es pot basar en l’actualitat com en la comparació històrica, per això hi podem sentir des de programes dedicats a com funcionen els concursos públics fins a un podcast sobre l’existència dels col·lectius no mixtes. Tot gravat a la ràdio de la Fabra i Coats, fàbrica de creació contemporània de Barcelona.

4. Les coses fonamentals

El dia a dia del món cultural tendeix a generar controvèrsia, i de tots els punts de vista en què es pot analitzar, la llibretera Marina Porras fa servir la literatura per tal de retratar l’entorn català i totes les actituds i tendències que se’n deriven, sobretot a través d’entrevistes o de debats reduïts. Les coses fonamentals forma part dels podcasts de Casablanca, la iniciativa d’Enric Vila on també hi trobem El bar del Rick, firmat per ell mateix, i L’avió a Lisboa, aquest últim de Víctor Puig. Tots tres podcasts es mouen entre la cultura i la política, sent el de la Marina Porras el més netament cultural. Si bé podeu trobar podcasts seus en obert, ara per ara Les coses fonamentals funciona a través d’un Patreon.

5. L’arxiu sonor de l’Institut d’Humanitats

L’Institut d’Humanitats ofereix activitats de tota mena relacionades amb el pensament i la cultura, i des de fa anys ha tingut l’encert de gravar la major part del contingut que generava i posar-lo a disposició del públic a través d’un arxiu sonor. Al llarg de més de tres dècades d’existència, aquesta institució barcelonina que col·labora amb el CCCB ha acumulat un vast fons de gravacions de conferències, seminaris, taules rodones i classes a càrrec d’intel·lectuals i pensadors rellevants del món de les humanitats; els àudios més moderns es poden sentir en obert, i els més antics estan en procés de recuperació i digitalització. Entreu i remeneu, que l’oferta és àmplia: més de 370 programes al vostre abast.

6.Ràdio Web MACBA

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona també ha sabut detectar la importància de les gravacions, i a través de la Ràdio Web MACBA publica podcasts de diferents tipus així com també pistes de so relacionades amb obres, artistes i exposicions del centre. Bona part del seu contingut és en castellà o en anglès, però també compta amb àudios en català, sobretot en els anomenats “fons àudio” d’artistes, on hi sentim persones com PerejaumeSandra Balcells. A més, alguns dels episodis de “Son[i]a”, el primer programa de RWM, que es va posar en marxa el 2006, estan en català, com els dedicats a DomènecAlicia Kopf.

7. Coses modernes

Coses modernes és un podcast presentat per les joves Bruna Autet (Vic), Elena Roig (Llucmajor) i Olímpia Solà (Vic), separades. Com que la Bruna estudia Història de l’art a la Universitat de Barcelona i l’Elena i l’Olímpia, arquitectura a l’ETSAB, els seus interessos giren al voltant d’aquesta disciplina, però també van més enllà i parlen de llibres, d’artistes i dels interessos comuns d’una generació que està trobant en els podcasts una oportunitat per expressar la seva visió del món, i en la qual, a més, les dones tenen molta veu.

8. A les portes de Troia

Són molts els apassionats per la història que escolten A les portes de Troia, un programa de La Xarxa de Comunicació Local conduït per Sergio Rodríguez amb els historiadors Alberto Reche Oliver Vergés, i amb la col·laboració d’Albert S. Carmona. Com es defineixen ells mateixos, aquest és un podcast fet per persones a qui els agrada viure i explicar la història perquè “el passat no és només allò que va succeir fa un temps, sinó que explica la nostra realitat quotidiana”. Quatre apassionats de la matèria que ja duen a les seves espatlles centenars de programes on han repassat diferents eres.

9. L’hipòdrom

Fa de mal dir que L’hipòdrom sigui un programa cultural, però és que fa de mal dir que sigui un programa de qualsevol altra disciplina; té alts i baixos, una periodicitat inestable i un excés de testosterona, però comenta amb hilaritat i intel·ligència l’actualitat i els curiosos grups de persones que l’alimenten. L’hipòdrom barreja sàtira, política i anàlisi sociològica, per acabar fent un podcast que enganxa i fort a uns fans que es van enamorar sobretot de l’episodi 3 i el seu “Cañas por España”. Està format pels tuitaires de professions diverses Oye ShermanMarq MartíSenyor LlimonaCarles FoguetArturo Puente, Albert LloretaJordi GrauperaManel Vidal i, finalment, l’Enric Gusó com a tècnic de so.

10. Trajecte Final

Si us agraden la fantasia i la ciència-ficció heu d’escoltar aquest grup d’amics de tota la vida a qui uneix la passió per la fantasia i la ciència ficció, els dos gèneres per excel·lència de la seva infància. David RamosGuillem BrugueraGuillem H. PongiluppiPep AlmuzaraXavier Rubio van detectar que hi havia podcasts en castellà d’aquesta temàtica, però no en van trobar cap en català i per això el van crear; bé, per això i per passar-s’ho bé amb els seus amics. També compten amb Albert AnglèsAlbert Farré com a tertulians. Si us agraden la fantasia i la ciència ficció, aquest podcast sobre sèries, pel·lícules, videojocs i altres disciplines, és per vosaltres.

11. Paraula de mestra

Aquest podcast no és només per al món educatiu, sinó també per a pares i mares. La mestra Mariona Molina va començar a gravar-lo poc abans que esclatés la crisi del coronavirus amb la intenció d’explicar el dia a dia a la seva escola, experiència divertides i anècdotes amb què persones de dins i de fora els centres educatius s’hi poguessin sentir identificades. En ple confinament, Molina ha continuat publicant podcasts, cadascun d’una allargada diferent i perseguint la intenció de fer petites píndoles divertides i útils. A l’episodi 3, per exemple, dona consells a les famílies per conviure amb els fills dins de casa totes les hores del dia. Una proposta que cal veure com evoluciona.

12. Cinestèsia

Cinestèsia parla de cinema i sèries en valencià. Es tracta d’una proposta dirigida per Pablo PlazaLluís Campello que va resseguint l’actualitat audiovisual però que també parla d’aspectes tècnics del cinema, i que barreja informació sobre estrenes amb entrevistes i reportatges sobre el sèptim art.

13. Casella d’Eixida

Els jocs de taula també són cultura i aquest podcast parla precisament d’això. També en valencià, Carla RubioCarles Palanca dediquen els seus programes tant a explicar jocs concrets com a relatar curiositats a l’entorn d’ells. Per exemple, trobem podcasts dedicats a dones dissenyadores, a les motivacions que duen els jugadors a aficionar-se a un joc concret o també minuts dedicats a donar consells per aquella gent que ha de comprar un joc de taula i no sap per quin decidir-se. A més, podeu trobar Casella d’Eixida a YouTube.

14. Ningú no és perfecte

Un altre programa per a fanàtics de la fantasia, i aquest cop, també el còmic. Ningú no és perfecte es defineix com un programa de cinema i sèries on s’hi duen a terme ressenyes de pel·lícules o sèries, però també monogràfics especials, entrevistes i anàlisis de productes de gènere. Com a bon espai de temàtica friki, aquest podcast també dedica els minuts que siguin necessaris a parlar sobre Star Wars i Star Trek. El podcast en qüestió va néixer el 2001 a Ràdio Salt i es pot sentir per internet, però també es retransmet per una vintena de freqüències locals catalanes. L’equip està format per Ignasi ArbatAram BonmatíJacint CasademontMarta Sanz, amb la col·laboració de persones com Francesc MoralesPau GarrigaAgus IzquierdoSergi Toboso Bernat Costa.

15. L’Intermitent

Aquesta quinzena recomanació no engloba només un podcast, sinó diversos. Ràdio Intermitent és “un projecte de ràdio independent que obre espais per fer més amples els marges de la cultura” fet a Granollers. Sota la batuta artística de Joan Gener Barbany i la producció tècnica de Sergi Palau Mellinas, en aquesta ràdio hi trobem programes que es poden escoltar a mode de podcast com ara L’intermitent, de temàtica “cultural, itinerant i ultra local” o L’Equilibrista, una “selecció de cançons per omplir els nostres buits”, juntament amb altres gravacions especials.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació