Torna el Barcelona Districte Cultural

Un total de 230 espectacles gratuïts repartits en 34 escenaris conformen la nova edició del Barcelona Districte Cultural

Aquesta tardor retorna el Barcelona Districte Cultural i ho fa de la millor manera, sense restriccions sanitàries i amb una gran varietat de propostes d’arts escèniques, música i audiovisuals. Un total de 230 espectacles gratuïts repartits en 34 escenaris conformen aquesta nova edició que té com a seu els diversos centres cívics i equipaments culturals de la ciutat així com alguns auditoris de centres educatius.  Amb l’objectiu d’apropar la cultura a tots els públics, en aquesta nova edició, l’organització ha fet més accessibles algunes de les representacions incorporant-hi guies en braille, subtítols, interpretació en llengua de signes catalana o castellana, l’ús de bucle magnètic, audiodescripcions o la realització de visites tàctils mitja hora abans de l’inici de cada proposta. L’accés a les activitats és gratuït i s’ha de reservar a través del web del Barcelona Districte Cultural.

Tot seguit, us recomanem algunes propostes que no us podeu perdre:

DANSA

Rojos, Roges i Violetes, de Miquel Barcelona

El coreògraf i ballarí Miquel Barcelona presentarà la trilogia de danses dedicada a la recuperació de la memòria de la postguerra de la Guerra Civil i de l’escenari cultural de l’època. Rojos, Roges i Violetes són els tres espectacles que es podran veure durant el cicle. Del primer, ens en parlava a principis d’any el nostre cronista escènic, l’Oriol Puig Taulé, arran de la seva estrena al Mercat de les Flors. El mateix Puig Taulé també va escriure sobre la presentació de Roges a la Fira Mediterrània de Manresa de l’any passat. 

Lo Faunal, de Pol Jiménez

Al ritme d’unes castanyoles, Pol Jiménez presenta Lo faunal, un solo de dansa que transporta les aventures del faune més famós del ballet rus al territori del flamenc. El ballarí es posa a la pell de la figura mitològica d’un faune que durant la migdiada fantasieja amb les nimfes. Per fer-ho, parteix del faune de dansa clàssica de Nijinsky, hibridant-lo amb un llenguatge contemporani i emmarcat en les fronteres de la dansa espanyola. El col·laborador de Núvol, Joan Simó, va tenir ocasió de veure’l aquest estiu al Danseu, el Festival de Cultures del Pirineu.

Black, d’Oulouy

Inspirat pels moviments coreogràfics de l’escena urbana africana, l’artista Oulouy presentarà la dansa Black. Aquesta peça, que neix de la improvisació, va rebre el segon premi en el 19è Certamen Internacional de Coreografia Burgos & New York a la categoria de danses urbanes. A Black podreu veure el ballarí executant una àmplia gamma de moviments provinents d’estils com el coupé-decalé, l’afrohouse o l’azonto, d’entre altres. La Nina Busquet ha fet una crítica per Núvol.

TEATRE

NUA (Radiografia d’un trastorn), d’Ann Perelló

Trencant la quarta paret Ann Perelló fa un monòleg al voltant d’una confessió, d’un Trastorn de Conducta Alimentària (TCA). Nua (Radiografia d’un trastorn) es desenvolupa entre cinc vàters i una webcam, l’actriu fa un viatge dins de la ment d’una adolescent amb un TCA, tal com explicava Martí Figueras a la seva crítica de l’espectacle que, el passat mes d’abril, es va poder veure a la Sala Versus Glòries. Dirigida per Marta Aran i coescrita amb l’Andrea Ros, ara teniu una nova oportunitat per veure dins el Districte Cultural aquesta coproducció del Teatre Principal de Palma i la Sala Flyhard. 

[The Frame], d’Eléctrico 28

Si sou dels que us deixeu meravellar pel transcurs de la vida al carrer no us podeu perdre [The Frame], l’espectacle d’Eléctrico 28. Inspirada en La vida, manual d’ús de Georges Perec, aquesta peça retorna els carrers als espectadors convertint-los en protagonistes. L’Oriol Puig Taulé en va parlar a la seva crònica de la FiraTàrrega 2021, on va obtenir un notable èxit de públic i, posteriorment, també els vam poder veure al Festus de Torelló. Podeu consultar els horaris i indrets de les actuacions al web del Barcelona Districte Cultural.

Lázaro, de Roberto Hoyo

Oblideu-vos del Lazarillo de Tormes que coneixíeu fins ara. L’autor, actor i raper valencià Roberto Hoyo ens presenta un Lazarillo reinventat en Lázaro que es passeja per l’escenari amb uns pantalons negres per sobre dels turmells, unes vambes, una dessuadora blanca de màniga curta i una ampolla de cervesa. Lázaro va guanyar el 2019 el III Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica, convocat pel festival de Russafa i per la Fundació SGAE. A Barcelona es va poder veure durant un dies de juny del 2021 al Teatre Tantarantana, podeu llegir la crítica que en va fer l’Oriol Osan per a Núvol i consultar els horaris de les actuacions en aquest enllaç.

Conservando memoria, companyia El Patio Teatro

De la mà de la companyia El Patio Teatro, arriba l’espectacle unipersonal Conservando memoria. Izaskun Fernández i Julián Sáenz-López intentaran, a través d’un senzill joc de preguntes als nostres avis, homenatjar els avantpassats i conservar el seu record. Una emotiva funció per guarir l’absència i l’oblit.

Bodily portraits of minor characters, per Sanna Toivanen i Alba Cabrera

Bodily portraits of minor characters és un espectacle presentat per Sanna Toivanen i Alba Cabrera. Tal com explica
Laia Pongiluppi en aquest article de les protagonistes narren la revolució del moviment beat, una reivindicació de l’alliberament sexual, i l’exigència de la revalorització de la condició femenina. L’escenari esdevé un clam a la dona que escriu poemes de dona, i el missatge que volen transmetre és ben clar: una exhortació a escriure com es parla, a parlar com es canta, i a cantar com s’estima.

TEATRE PER A TOTS ELS PÚBLICS

Els més petits també podran gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles. Els titelles de la companyia Xip Xap oferiran una versió contemporània d’Hamelí, el clàssic dels germans Grimm i podrem recuperar la reinterpretació del mite de Prometeu de l’Agrupación Señor Serrano destinada exclusivament al públic infantil d’entre 6 i 11 anys (no es permetran adults ni acompanyants dins la sala de teatre). Una proposta estrenada a la Sala Beckett a finals del 2020 i guardonada com l’espectacle més innovador del FETEN 2021 i guanyadora de dos Dracs d’Or de la Fira de Titelles de Lleida (millor espectacle i espectacle més innovador).

D’altra banda, també hi haurà espectacles musicals com la dansa de KLÉ d‘Addaura, que comptarà amb la música en directe de Vassil Lambrinov, membre de la banda Blaumut. La programació del teatre familiar també inclourà els espectacles musicals Muuuun, de La Curiosa, i A cau d’orella de Tal Com Sona.

MÚSICA 

Alba Morena

L’artista Alba Morena omplirà els Centres Cívics de la ciutat d’una gran varietat d’estils musicals, tots ells hibridats. La música electrònica i urbana, la música clàssica i el flamenc conflueixen en el seu primer treball, que porta per títol Las dos edades. La cantant defineix l’espectacle com un viatge conceptual i artístic en el qual el teatre i la dansa acompanyen la música per emocionar el públic.

Paula Grande i Anna Ferrer

Paula Grande i Anna Ferrer faran el seu debut amb Vega, un disc de deu cançons inspirat en el cançoner del Càntut, un repositori del patrimoni oral que enguany ha rebut el Premi Nacional de Cultura. Les dues artistes, acompanyades per Vic Moliner, Paula Vegas i Juan Rodríguez Berbín, es proposen recuperar la memòria de les mares, filles, nenes i joves de generacions passades.

Elêctric Gozarela

El grup musical Elêctric Gozarela presentarà el seu darrer treball Bailaloo! i es preguntarà davant del públic ¿Dónde está el boogaloo?. Amb una trajectòria professional de deu anys, la banda barcelonina oferirà un variat repertori de Boogasoul i Latin Funk que farà ballar al públic amb els seus ritmes frenètics.

Las Opinólogas

La banda femenina Las Opinólogas actuarà amb Divinas y Encontradas, un espectacle humorístic amb perspectiva feminista en el qual el jazz, el flamenc i la música urbana es barregen damunt l’escenari. Presentaran un repertori original que aborda temàtiques d’actualitat des d’un punt de vista intimista.

The Salsa Punk Orchestra

En plena pandèmia, una banda de salsa i una altra de punk s’uneixen sota el nom de The Salsa Punk Orchestra per demostrar al públic que aquests no són dos gèneres musicals incompatibles. El grup pujarà als escenaris del Barcelona Districte Cultural per fer una revisió dels grans clàssics del rock. D’aquesta combinació tan estranya ens ha parlat la Gemma Masó aquí.

CIRC

POI, de la Cia. D’es Tro

Després de presentar-se al Castell de Montjuïc durant les festes de la Mercè, arriba POI als Centres Cívics de la Ciutat. Un espectacle de circ amb una baldufa de 45 kg com a protagonista. Guillem Vizcaino, creador de l’espectacle, utilitza una corda de 15 metres per fer rodar una de les baldufes més grans del món i recordar a tothom que mai s’és prou gran per jugar. 

Guillem Vizcaino a “POI”

Sin Ojana, de Chicharrón Circo Flamenco

Chicharrón Circo Flamenco presentarà Sin Ojana, un espectacle innovador de Germán J. López Galván que barreja els malabars del circ i els ritmes del flamenc damunt de l’escenari i que ja es va poder veure a FiraTàrrega 2021. A través de l’humor i la sàtira, la formació andalusa pretén compartir amb el públic l’essència de «Lo Flamenco».

Els viatges de Bowa, de la Cia. La Gata Japonesa

La companyia La Gata Japonesa torna a Barcelona després d’actuar al festival MAC de la Mercè del 2021. Torna per explicar la història de Bowa, un personatge que recorre el món tractant de donar un destí als missatges que la gent llença al mar. Es tracta d’un espectacle familiar i multidisciplinari que l’organització del Barcelona Districte Cultural ha adaptat perquè qualsevol persona amb diversitat funcional pugui gaudir de l’obra.

Audiovisual familiar i musical

Pels més petits també hi haurà l’opció del Petit Cineclub, un cicle de cinema amb presentacions lúdiques i didàctiques de la mà del Billy i la Milly Oncle. Hi haurà projeccions de curtmetratges d’animació, com les tres peces audiovisuals que s’englobaran a la sessió titulada Dúnia i altres curts del món, però també hi haurà espai per a pel·lícules i llargmetratges com Supercuc, un film de Sarah Scrimgeour o Ratolins i guineus: una amistat d’un altre món, dirigida pels txecs Denisa Abrhámová i Jan Bubeníček i que es va estrenar a les sales en català, a finals del 2021, gràcies a la distribuïdora Pack Màgic. En col·laboració amb l’In-Edit Festival també es presentaran diversos documentals musicals dins de la programació cinematogràfica del Barcelona Districte Cultural.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació