‘Magic Mountain’ guanya el DocsBarcelona

El documental de Mariam Chachia i Nik Voigt, que es pot tornar a veure aquest diumenge a les 19.30h als Cinemes Aribau, explora una mansió centenària de Geòrgia, Abastumani, on viuen aïllades persones malaltes de tuberculosi.

DocsBarcelona ha lliurat avui al CCCB els nou premis de la seva 26a edició, en la qual ha programat 26 llargmetratges i 11 curts. Arriba avui, en el seu balanç provisional, als 40.000 espectadors, comptant els assistents al certamen i els visionats a Filmin, la seva finestra en línia. La mitjana per dia a les sales és fins al moment de 3.300 espectadors, un increment del 10% respecte al 2022. “Hem proposat una programació transformadora, dins i fora de la pantalla, que ha apostat per obrir a debat públic la complexitat de les violències del patriarcat. Amb les projeccions plenes de gom a gom i centenars de professionals del sector del documental que ens han visitat per fer realitat els seus propers projectes hem tornat a constatar la passió pel cinema documental, tant pel que fa a les audiències com pel que fa a la creació i la producció. I això ens dona l’energia necessària per seguir treballant per tal que el DocsBarcelona esdevingui verdaderament la casa de tots els públics diversos”, explica Anna Petrus, nova directora artística del certamen. Petrus relleva Joan González, que ha dirigit els primers 25 anys del festival i ha tingut paraules d’agraïment per tres persones que també han estat crucials per al festival: Jordi Ambròs, Joan Úbeda i Joan Salvat.

La producció georgiana Magic Mountain ha estat reconeguda amb el Docs a la millor pel·lícula, un premi dotat amb 5.000 euros. Els documentalistes Mariam Chachia i Nik Voigt exploren en aquest documental una mansió centenària de Geòrgia, Abastumani, on viuen aïllades persones malaltes de tuberculosi. El jurat, presidit per Isabel Coixet, ha destacat  “la seva bonica i atmosfèrica cinematografia. Un film amb moltes capes sobre persones, la història d’un país i el seu paisatge. Una pel·lícula que et fa viatjar cap a un món remot i desconegut. Un film meravellós amb una història personal”. El jurat ha atorgat també una Menció especial a La Singla, de Paloma Zapata, homenatge a la genial bailaora sorda, criada al Somorrostro de Barcelona i protagonista de Los Tarantos, “pel descobriment i rescat d’una extraordinària figura oblidada en el món del ball flamenc a través de l’ús del material d’arxiu”, segons recull el veredicte.

El Premi Nou Talent – Filmin, destinat als directors debutants de la Secció Oficial Panorama i dotat amb 4.000€, és per Who I am not, protagonitzada per dues persones intersexe de Sud-àfrica que lluiten per visibilitzar la seva diferència. La documentalista i també actriu romanesa Tünde Skovran ha estat reconeguda “per mostrar una realitat que moltes vegades ens perdem, un film sobre la identitat. Un film observacional amb pinzellades de bellesa i un gran sentit de l’humor enmig d’un entorn molt dur i ple de prejudicis”.

El Docs Latitud ha premiat la producció colombiana Alis, de Clare Weiskopf i Nicolas van Hemelryck, retrat d’un grup de noies d’una casa d’acollida de Bogotà que imaginen la vida d’una companya fictícia anomenada ‘Alis’ amb qui tenen l’oportunitat de somniar un futur millor. El Premi, dotat amb 3.000€ en treballs de postproducció de la mà d’Antaviana Films (finishing, conformació, correcció de color, so, còpies DCP), reconeix la millor pel·lícula d’aquesta secció, dedicada a la producció de la Península Ibèrica i l’Amèrica Llatina. El jurat ha destacat “el valor d’una posada en escena que se sosté en la fascinació pel conte, la creació, i per un territori poètic, més que pel relat”.

El Docs Amnistia Internacional és per Lyra, dirigida per Alison Millar, “per la defensa que fa del periodisme com a eina fonamental per documentar, denunciar i deixar un llegat de defensa dels drets humans a les generacions futures. Per transmetre la valentia personal que requereix documentar violacions dels drets humans i evidenciar les seqüeles  tràgiques que els conflictes armats deixen en la societat”. El veredicte també destaca el seu dinàmic ritme narratiu i la necessitat de recordar, just quan es compleixen vint-i-cinc anys dels acords de Divendres Sant, que el conflicte a Irlanda del Nord no s’ha resolt.

La 26a edició de DocsBarcelona posarà el punt final demà amb la projecció de la pel·lícula guanyadora, Magic Mountain, i La Singla, de Paloma Zapata, reconeguda avui amb el Docs del Públic – Moritz. El títol més ben valorat pels espectadors de les Seccions Oficials (Panorama i Latitud) rebrà 1.500€. La programació en línia a Filmin, finestra virtual del certamen, també estarà disponible a la plataforma fins demà diumenge, 28 de maig.

Jurats joves

Bressol del nou talent que encara les seves inquietuds cap al documental, DocsBarcelona dedica la seva secció DOC-U – 16nou als treballs de centres d’estudis superiors d’arreu de l’estat espanyol. El seu jurat ha escollit la producció Avashesh, dirigida per Dhanraj Barkote, “per la generositat del director en mostrar-nos la seva vulnerabilitat al llarg del viatge en la cerca dels seus orígens. Per apropar-nos a la complexitat de la història amb una mirada lluminosa i sensible, i per oferir-nos l’oportunitat d’acompanyar-lo en el seu desig de trobar resposta”. Menció especial per a Les més grans, dirigida per Núria Ubach, Marta Codesido, Dubi Cano i Ulrika Andersson, “per mostrar-nos amb naturalitat i tendresa la vida i la mort, en una història carregada de sentit de l’humor. Per conservar la frescor original del rodatge en el procés d’edició, aconseguint que els personatges i els espais mantinguin tota la seva veritat”.

Polish Prayers, de Hanka Nobis, s’endú el Premi del Jurat Jove DocsBarcelona – Reteena, atorgat per joves d’entre 16 i 21 anys, la producció britànica Rebellion, de Maia Kenworthy i Elena Sánchez Bellot, el Premi Docs & Teens, atorgat pels alumnes d’ESO i Batxillerat del DocsBarcelona. Finalment, el Premi Docs del Mes, atorgat pel públic assistent a les projeccions de la xarxa formada per més de 70 sales d’arreu d’Espanya del Docs del Mes l’any 2022, ha anat a parar a Rock per mil, d’Anita Rivaroli.

Durant la gala dels DocsBarcelona també s’han lliurat els premis ProDocs al millor documental televisiu i a la millor serie documental. El premi al millor documental televisiu ha estat per Tarradellas, govern d’unitat’, un documental històric i testimonial sobre la formació del primer govern d’unitat de la Generalitat recuperada el 23 d’octubre del 1977. Dirigit per Albert Solé i Joan Salicrú es basa en testimonis directes d’aquell moment i recull la memòria d’allò que van viure alguns dels consellers del govern d’unitat. És una producció de Clack i Minimal Films, en coproducció amb La Xarxa i RTVE, i amb el suport de la Diputació de Barcelona. La podeu veure a l’app de LaXarxa+

El premi a la millor serie documental ha estat per ‘España, el siglo XX en color’, dirigida per Eulàlia Gómez Duran i Josep Serra Mateu i produïda per Minoria Absoluta. A través del naixement del cinema i de les primeres imatges gravades a Espanya, la serie fa un recorregut des de finals del segle XIX fins als anys seixanta al llarg de sis episodis que ha guionat Manel Lucas. La serie proposa una viatge per la historia d’Espanya amb imatges del No-Do que han estat acolorides per primera vegada. La podeu veure a RTVE Play.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació