La meva mare és una goril·la, i què passa?

La distribuïdora de cinema infantil Pack Màgic estrena el 21 de gener ‘La meva mare és una goril·la’.

La Jana viu a l’orfenat La Ginesta des que té ús de raó. I, com sol passar, tant ella com els seus companys somien que algú els adopti i poder tenir una família que els estimi. En Tord també comparteix aquest desig, però per motius molt diferents: és un treballador de l’ajuntament que es vol carregar l’orfenat perquè no surt a compte financerament i s’ha obsessionat amb la idea de construir un parc aquàtic que dugui el seu nom.

Fotograma de ‘La meva mae és una goril·la’

En Tord amenaça d’enderrocar La Ginesta si cap nen és adoptat properament i la Greda, la directora de l’orfenat, fa tota la publicitat possible perquè algun dels infants pugui trobar família. Amb aquestes que arriba un cotxe a l’edifici, però sorprenentment qui el condueix no és una persona, sinó una goril·la, cosa que fa que tots els nens, excepte la Jana, s’espantin. La Goril·la sempre ha desitjat ser mare i la Jana, conscient que és necessari que marxi algú del centre, accepta ser adoptada.

Té vuit anys i és una nena molt intel·ligent i plena d’energia. De seguida s’adapta a la seva nova llar i construeix un estret vincle amb la seva mare adoptiva. La Goril·la viu als afores de la ciutat, on es guanya la vida venent objectes de segona mà. Ensenya l’ofici a la Jana i totes dues es complementen bé, però els problemes no tardaran a arribar, altre cop de la mà d’en Tord, que intenta quedar-se amb els terrenys de la Goril·la i separar mare i filla.

La meva mare és una goril·la és una adaptació de The Ape Star, la guardonada novel·la de Frida Nilsson, que ha realitzat la directora sueca Linda Hambäck, amb la col·laboració de les productores Lee Film, Mikrofilm, NØRLUM i Dockhus Animation. El llargmetratge, el segon de la directora, ha comptat amb el guió de Janne Vierth, la música de Minna Weurlander i Tania Naranjo, amb Ola Larsson i Morten Lund Thulstrup a la direcció d’art i amb Elinor Bergman com a responsable d’animació.

Hambäck connecta bé amb la història, ella té en comú amb la Jana que també és adoptada i, de fet, va decidir dibuixar-la amb trets asiàtics perquè s’assemblés a ella. Construeix una pel·lícula plena d’amor, dotada d’una gran sensibilitat, on tracta temes com què és ser una mare, el paper dels orfenats i les institucions públiques o la importància de cuidar els teus éssers estimats. Segons les paraules d’Hambäck el missatge més important que vol donar amb aquesta obra és que “siguis qui siguis, sempre seràs un bon pare o una bona mare si estimes la teva criatura i fas tot el que sigui possible per aquesta relació.” Un dels grans temes sobre els quals treballa el film és el rebuig social que provoca el ser diferent, que queda exemplificat en la Goril·la. Que hi hagi una goril·la que parla, condueix i que, en definitiva, actua com si fos una humana no és una cosa sorprenent pels habitants de la ciutat (els únics que s’espanten són els nens de l’orfenat), però tot i així es tractada amb rebuig per bona part dels ciutadans, que quan la veuen es riuen d’ella per com va vestida o pels seus modals; la pel·lícula juga constantment amb el que és normal i allò irreal.

Fotograma de ‘La meva mare és una goril·la’

La pel·lícula, en 2D, ha estat pintada a mà, una prova de la gran cura amb què s’ha fet i la quantitat de temps que s’hi ha invertit. A La meva mare és una goril·la res queda a l’atzar. L’univers visual està perfectament treballat, amb harmonia durant tot el film i la seva estètica, cuidada i càlida, coopera bé amb la temàtica de l’obra. Linda Hambäck explica que normalment triga mesos a visualitzar l’univers nou que vol crear: quins colors tindrà aquest món, com es mouran els personatges, com parlaran. “Tot el procés és un assaig i error, és la part més delicada i complicada del procés de creació d’una obra cinematogràfica”, afirma la directora.

Pack Màgic és una iniciativa de la cooperativa Drac Màgic, que es dedica a l’estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual. La distribuïdora està compromesa amb el cinema infantil i en català: s’adrecen a un públic d’entre dos i dotze anys amb l’objectiu de fomentar el gust pel cinema i per anar al cinema. Les obres són majoritàriament provinents d’arreu d’Europa i són seleccionades amb molta cura a partir de les capacitats, sensibilitats i característiques dels nens als quals es dirigeixen i amb un gran compromís amb diversitat cultural i l’estètica. Pack Màgic va rebre el Premi Pantalles 2021 de Núvol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació