Amussu: “Morirem en l’intent si fa falta”

Amussu és la pel·lícula central de la 14a Mostra de Cinema àrab i mediterrani de Catalunya, una demostració de resistència enfront de les adversitats.

Hi ha un destí predestinat per cada poble o hi ha la possibilitat de subvertir l’ordre suposat? Els habitants d’Imider van decidir desafiar-lo i ho explica Amussu, la pel·lícula o, si més no, una de les pel·lícules centrals dins la cartellera de la 14a edició de la Mostra de Cinema àrab i mediterrani de Catalunya. El festival se celebrarà entre el 12 i 15 de novembre de manera online arran de les noves mesures sanitàries. Cal inscriure’s en aquest formulari prèviament.

Mostra de Cinema àrab i mediterrani de Catalunya

Amussu és un documental dirigit per Nadir Bouhmouch i protagonitzat pels mateixos habitants d’Imider. La pel·lícula serà l’encarregada d’inaugurar la Mostra el dia 12 de novembre, amb l’oportunitat de conversar amb el director sobre el documental i el contingut que s’hi presenta.

Imider és una zona del sud-est del Marroc que amaga la mina de plata més gran del continent africà. Durant molt de temps, aquesta mina va trobar-se en mans de l’empresa Groupe Managem, qui va dedicar-se a explotar-la per tal d’obtenir-ne el màxim benefici econòmic, sense tenir en compte les seqüeles que la seva acció sistemàtica podria suposar. Davant l’ofensiva, el poble va aixecar-se en diverses ocasions, fet que va conduir a fortes repressions que el Govern va obviar durant anys. Por i empresonament van ser la solució per emmudir aquells individus que mostraven els seus greuges públicament. La trama d’Amussu explica la història de la comunitat afectada i la manera com van decidir finalment fer-hi front. La història, doncs, tracta les peripècies de l’acció conjunta i pacífica d’una comunitat ofegada per un poder autoritari.

Segons Txell Bragulat, la directora del festival, la pel·lícula és el fil central de la Mostra, ja que manifesta el leitmotiv del festival d’enguany: les resistències individuals i col·lectives. El poble d’Imider, insubmís, va negar rotundament la seva rendició:  “Morirem en l’intent si fa falta”, expressaven els habitants. És evident la forta creença en els seus drets i, per aquest motiu, lluiten fins al final per aconseguir-los. De fet, no tenen cap altra alternativa: havent viscut una expropiació de les seves terres i havent estat sabotejats només els quedava sequera, pobresa i mort. És per això que l’única forma d’empoderament era situar-se al nucli del problema i tallar-los el subministrament.

En temps com els actuals, és reconfortant veure aquest tipus de contingut audiovisual. Amussu és un exemple de resistència individual, però especialment col·lectiva. La resposta dels habitants d’Imider és pacífica i reivindicativa. De fet, recorda i permet fer paral·lelismes amb altres processos revolucionaris. Aquest és un documental que permet introduir-se a la comunitat, conèixer la seva gent, les seves preocupacions, pors i il·lusions. Gent extremadament sensible i humana, un exemple de resistència i superació. Trobareu més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació