#Centrefora: la perifèria al centre

Sota el lema #centrefora, el proper 1 de desembre, les jornades XOC posaran èmfasi en la retroalimentació dels termes ‘cultura’ i ‘perifèria’.

Podem parlar encara avui de centre i perifèria? En un món interconnectat com el nostre, què és centre i què és perifèria? Per a Bourdieu de centres i perifèries purs no n’hi ha hagut mai: tot centre i tota perifèria són sempre relatius. Categories canviants, sempre en moviment i en tensió. Depenen l’una de l’altre. Que potser pot haver-hi un endins sense un enfora?

Aquesta dualitat entre el centre i la perifèria no només travessa les nostres ciutats i les cartografies del nostre dia a dia sinó que franqueja, també la nostra existència, el nostre fer i viure. I, també, la nostra relació amb la cultura. Si bé la cultura és un dret bàsic; que potser hi tenim tots el mateix accés o les mateixes oportunitats? Viure a quatre passes d’un MACBA o un CCCB és el mateix que viure a Nou Barris?

Podem parlar de perifèries culturals? O de cultures perifèriques? Es pot parlar de perifèria des de centre? El binomi cultura-perifèria serà el protagonista del XOC 2017, les jornades culturals organitzades per l’Associació de Professionals de Gestió Cultural de Catalunya que tindran lloc el vinent 1 de desembre a l’Auditori del CCCB.

XOC és l’acrònim dels conceptes Xarxa, Oberta i Comunitat (que són, de fet, els motors de la jornada) i sota el lema #centrefora, la perifèria (o les perifèries, en plural) esdevindrà el centre d’aquestes jornades. Remedios Zafra, Magí Seritjol, Natàlia Lloreta, Luis Lles, Vicent Fibla, Alicia Kopf, Francesc Serés i Antònia Folguera són alguns dels ponents convidats enguany. Els seus tallers, les seves accions i ponències giraran al voltant de les perifèries creatives i culturals. Un ampli ventall de mirades i veus diverses exploraran conceptes i valors tals com la descentralització, la singularitat, l’autenticitat o la diferència.

Perifèria i centre depenen totalment l’un de l’altre, es retroalimenten, es fonen i confonen en una simbiosis. L’un no pot existir sense l’altre i viceversa. Ara bé, en surten beneficiats de la mateixa manera? Malgrat tenir una relació d’interdependència, estan el centre i la perifèria en condició d’iguals? No és, tradicionalment, el centre l’espai de poder?

En l’era de la digitalització i la hiperconnexió, podem seguir parlant de la dicotomia centre-perifèria? És internet “El Dorado” postmodern, a l’abast de tothom? O segueix, havent-hi, avui centres i perifèries? Que no hi ha avui, encara, espais de privilegi i espais al marge? Ja siguin físics i palpables o simbòlics?

El centre es redefineix i reubica constantment, canvia a cada moment. I també la perifèria. El centre pot convertir-se en perifèria i la perifèria en centre. Sempre, però, units l’un amb l’altre, talment com siamesos. Què vol dir ser “centre”? I “perifèria”? La idea de perifèria s’associa a un paradigma geogràfic: espais al marge, limírofs, allunyats d’un centre espacial que aglutina el poder, l’hegemonia, la presa de decisions, el reconeixement i el prestigi. El rovell de l’ou.

Que no és l’establishment cultural una mena de rovell d’ou? Un centre (o cercle) al voltant del qual s’hi acumulen possibilitats de creació, producció i, de retruc, consum cultural. I també de prestigi i privilegi. Què passa, però, amb el que en queda fora, als marges? En els darrers anys hem vist com les velles perifèries s’han convertit en els nous centres urbans. Pot arriba a passar el mateix amb la cultura? Esdevindran les perifèries culturals els nous centres? O ja ho són?

Quin espai tenen el centre i la perifèria en el món de la gestió cultural? Amb la voluntat de crear xarxa i comunitat, teixir complicitats i simbiosis però alhora generar debat i fins i tot confrontació, el XOC busca ampliar el focus cultural i fer-ho des de la multiplicitat de mirades, disciplines i perspectives. Posant, però, en tot moment la perifèria (o perifèries) al centre. En la seva segona edició, el XOC vol ser un espai de trobada però també de topades, de xocs. Un espai on convergir però també on divergir, on confluir i confrontar. Una cruïlla, un espai limítrof, on aprendre i desaprendre.

Us podeu inscriure fins al dia 28 de novembre a la jornada del XOC 17 aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació