Animac. El futur (també) és femení

Del 25 al 28 de febrer arriba la 20a edició d’Animac, Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, amb la millor animació internacional del moment. Enguany, amb una programació molt especial, amb la mirada posada en el nou talent femení.

Del 25 al 28 de febrer arriba la 20a edició d’Animac, Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, amb la millor animació internacional del moment. Enguany, amb una programació molt especial, amb la mirada posada en el nou talent femení.

Miss Hokusai

Lleida torna a ser l’epicentre de l’animació, sota el lema “Futurs Femenins”. La Mostra pren com a protagonista la figura de la dona en l’art i la indústria de l’animació i vol celebrar la seva presència en aquest sector, sobretot en la vessant més independent i creativa, però també posar de manifest els camps on encara queda recorregut per fer.

Aquest any Animac no s’estrena amb un llargmetratge. La sessió inaugural, sota el títol “Future is Female” està composada per un compilat de curtmetratges. Carolina López, directora d’Animac, assenyala que “fem curtmetratges a la inauguració per celebrar que és el terreny on les dones més reconeixement han aconseguit fins ara”. López sosté que hi ha un talent impressionant que encara no és visible, i anota unes dades curioses: “no va ser fins l’any 2011 que una dona va dirigir una pel·lícula de Hollywood comercial d’animació, va ser Jennifer Yuh Nelson, realitzadora de Kung Fu Panda 2. D’altra banda, a Cartoon Network fins l’any passat una dona no va realitzar la primera sèrie animada, es tracta de Steven Universe de Rebecca Sugar”.

Animac continua incrementant la seva activitat, al llarg d’aquest vint anys ha crescut de manera orgànica, tal i com assenyala la seva directora, i ha comptat amb la presència de reconeguts directors i creadors. A més a més, “la Mostra vol ser un revulsiu per la creació fent de pont entre la indústria emergent i la indústria establerta, preparant el talent i dirigint-lo cap als grans mercats internacionals, donar-los-hi un rumb, i també treballar els públics”, explica López.

Curtmetratges i llargmetratges, els pals de paller

La Mostra es fa ressò de les noves produccions, i enguany ha estat un any excepcional, “tot i que l’economia no acompanya, l’animació està passant per un moment espectacular, podríem dir que estem vivint l’etapa d’or de l’animació tant catalana com espanyola”, assenyala Carolina López, “la crisi es nota però tenim molt bons professionals i hi ha molt talent, no només en la part independent sinó també ens els professionals” afegeix.

En aquesta edició Animac ha rebut 700 pel·lícules de procedència nacional i internacional, un centenar més que en la passada edició. El llargmetratge estrella d’aquest any serà l’estrena en primícia a l’Estat Espanyol i a Catalunya de Tout en haut monde de Rémy Chayé (premi de l’audiència a Annecy 2015), i el documental animat de producció polonesa Magic Mountain d’Anca Damian. També es podrà gaudir dels més aclamats projectes amb marcat segell d’autor com Anomalisa, una peça en stop motion que explora la naturalesa de les relacions i les connexions humanes a partir dels ulls d’un conferenciant “motivacional” que ha perdut tota la raó de ser. Aquesta joia és una co-direcció de l’oscaritzat guionista Charlie Kaufman i l’animador Duke Johnson. Destacar també dues peces amb segell nipó com la delicada Miss Hokausi de Keiichi Hara, i The Boy and the Beast la darrera creació de Mamoru Hosoda.

Els curtmetratges són un altre pal de paller a la Mostra, quatre sessions de curts on es combinen peces premiades arreu del món amb descobertes de nous realitzadors, aquest any hi trobarem dues noves creacions nominades als Oscars com la divertida If I Was God de Cordell Baker i We Can’t Live wihtout Cosmos de Constantin Bronzit. També dins del monogràfic Futurs Femenins podrem veure una selecció d’apostes arriscades com ara Chulyen, historie du corbeau, de Cerise López i Annès Patron; Limbo Limbo Travel signat per Zsuszsanna Kreif i Borcsa Zétényi. També hi haurà peces que trenquen estereotips com Shift de Celia Puglesi i Yijun Li, i Guida, de Rosana Urbes.

Des d’Animac és vol valorar i reconèixer el talent nacional i és per això que hi tindrà una nodrida representació, amb curtmetratges que destaquen per la seva creativitat i qualitat d’execució com Haiti Tablo A de Mario Torrecillas; Amore d’inverno dirigit per Isable Herguera, ex-directora d’Animac; Oa del guanyador del Goya Jaime Maestro. D’altra banda, també podrem gaudir de Camino de agua para un pez una peça de Mercedes Marro i Xavier Romero.

Framgment d'Anomalisa, llargmetratge del venerat guionista Charlie Kaufman i l'animador Duke Johnson

L’altre puntal, la vocació pedagògica

L’Animac, continua apostant en la formació dels nens i joves com a futurs espectadors i creadors. Dilluns 22 arrenquen les sessions escolars amb un total de 8.721 alumnes de 52 centres educatius de Lleida i comarques que passaran per la Llotja per gaudir d’un programa pensat per a ells. La Mostra també ha programat 6 tallers en col·laboració amb centres i entitats de la ciutat impartits per professionals del sector. Enguany, com a novetat, hi ha un taller amb l’Aula Hospitalària Arnau de Vilanova i també el Seminari per a docents: l’animació com a eina pedagògica impartit per l’equip d’artistes AnimaBiriki.

Un any més, la Mostra programa les sessions Petit Animac, dedicades al públic familiar, sis sessions pensades pels més menuts de casa. La secció Short&Sweet s’estrena aquest any amb la voluntat d’aglutinar la canalla de 0 a 3 anys en un entorn còmode i distés, perquè al pot petit hi ha la bona confitura, s’han programat tretze curts d’animació plens de tendresa. Dins la programació de Petit Animac també s’hi projectaran joies com Alike de Daniel Martínez i Rafa Cano, o el llargmetratge de Rémi Chayé, Tout en haut du monde, una experiència deliciosa per a qualsevol espectador que busqui aventures amb sabor clàssic.

I per aquells qui vulguin fer una aproximació en el camp de l’animació, al cor de la Llotja s’hi troba l’Animacrea, un espai atractiu i obert a tothom que oferirà diferents tallers dirigits per especialistes i professionals, on tot aquell qui ho vulgui podrà explorar amb les diferents tècniques i estils des de l’escaneig 3D al concept-art. També, es podrà gaudir de l’espai Open Screen amb una curada selecció d’animacions internacionals. L’Animacrea també tindrà un lloc d’esbarjo per als més petits, l’Espai Kids.

Indústria i professionals

La indústria i els professionals són un camp on Animac porta treballant-hi des de fa uns anys, dijous a les 12 h la Mostra arrenca amb l’Incubator, presentació de projectes davant d’un panel de professionals de la indústria. Un total de 12 treballs seleccionats procedents d’arreu seran avaluats per professionals com Shamil Majumdar, productor creatiu a Walt Disney Company o Chelo Lourreiro de l’Acadèmia de Cine i de les Arts Cinematogràfiques. D’altra banda, el Market Pitch, obre les portes a escoles i serveis perquè puguin informar de primera mà del seu producte.

Enguany la Sala 2 de la Llotja acollirà una jornada d’Europa Creativa, on es presentaran totes les iniciatives de suport a les diverses facetes de la producció i de la distribució com també les ajudes en matèria d’animació que ofereix el Programa Europa Creativa MEDIA, aquest certamen comptarà amb professionals de primera línia com Morgan Favennec o Yolanda Alonso.

A més a més, les sessions Portfolio que permeten un encontre vis-a-vis entre els professionals de l’animació que volen fer-se un lloc en la indústria i els productors i realitzadors en busca de talent, són una altra aposta, enguany 20 participant tindran la possibilitat de que professionals del sector revisin el seu portafolis.

L’Animac, també ofereix diferents conferències, aquest any la master class serà a càrrec de la convidada especial, Regina Pessoa, figura de l’animació independent que repassarà la seva cinematografia explicant els secrets del seu art i la seva especial tècnica. Un altre dels plats forts serà la xerrada de Fabien Limouisin, co-creador de la sèrie Chico Ostra, i la productora Violette Teyssier que explicaran el procés creatiu de producció d’una de les millors sèries de recent creació.

Pepita Pardell

Pepita Pardell, reconeixement a la trajectòria

Des de fa un any, Animac premia la trajectòria, en aquesta vintena edició l’animadora homenatjada és Pepita Pardell (més info aquí) Aquesta veterana de l’animació va començar la seva trajectòria treballant a Garbancito de la Mancha (Arturo Moreno, 1945), el primer llargmetratge d’animació de l’Estat i la primera pel·lícula de dibuixos a color d’Europa. Pardell “és l’exemple de totes les dones que han treballat en aquesta indústria que potser no han tingut el reconeixement que haurien d’haver tingut” assenyala Carolina López. Ara, Animac vol reconèixer a aquesta pionera catalana la seva tenacitat i el seu talent.

Si voleu més informació consulteu el web d’Animac. Carolina López recomana per aquells que no estan acostumats a veure animació que no es perdin Anomalisa de Charlie Kaufman i Duke Johnson; i pels “animaqueros” aconsella que no es perdin el monogràfic Futurs Femenins 2 anomenat A l’altre costat del bosc per trencar els estereotips de les dones en el camp de l’animació.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació