10 recomanacions pel Docs Barcelona

Joan Burdeus fa 10 recomanacions ben diverses pel Docs Barcelona

Joan Burdeus

Joan Burdeus

Crític cultural. Filosofia, política, art i pantalles.

El documental regnarà durant aquesta setmana a la ciutat de Barcelona de la mà de la dinovena edició del Docs Barcelona. Si més de 46 pel·lícules, vàries classes magistrals, tallers i actes associats us fan sentir l’angoixa d’haver de triar, aquí us fem unes recomanacions ben diverses. Prescripcions al marge, encertar-la a l’hora de triar un documental és tan senzill com saber triar el tema que us interessi. La resta, ho podeu deixar a les mans de l’equip del festival, que s’ha encarregat de seleccionar obres amb una qualitat excepcional. Aneu amb compte si sou dels que només aneu a veure ficció al cinema, perquè descobrireu que els documentals tenen la mala costum de ser molt més interessants que la ficció que solen programar les sales.

Sonita

1. Sonita: La història d’una jove afganesa que ha arribat a Teheran sense papers que somia convertir-se en una estrella del rap. Fins que la seva mare decideix que ha arribat l’hora de tornar a Afganistan per casar-la per la força a canvi d’una bona suma. Una història explicada sense ni un gram de pornografia emocional.

2. The Swedish Theory of Love: Ens fascinen els tòpics sobre suecs. L’indescriptible plaer d’utilitzar-los com a referència de model social idíl·lic sense haver trepitjat mai Suècia –i odiar que ens apugin els impostos– per tot seguit posar el contrapunt de l’alt índex de suïcidi –normalment culpant les poques hores de sol. Si frisàveu per un relat que us donés punts de vista més enllà del tòpic, aquí el teniu.

3. Sexe, Maraques i Chihuahues: Si sou de biopics, podreu saciar la vostra fam de descobrir personatges idiosincràtics amb aquesta pel·lícula sobre la vida de Xavier Cugat. L’únic català amb dues estrelles al Passeig de la Fama del Hollywood Boulevard. Si l’enumeració del títol no us sedueix, podeu completar-la amb cotxes de luxe, mafiosos, estafes, Las Vegas Barcelona i un llarg etcètera al ritme de la música afrocubana que va fer cèlebre al protagonista.

4. Exposició “Seguir con vida”: Els mitjans ens insensibilitzen davant de les tragèdies. I un visionat immersiu gràcies a la combinació d’ulleres de realitat virtual i els vídeos en 360° enregistrats pels equips de Metges sense Fronteres que han seguit diversos punts de vista dels refugiats? Un format trencador per conèixer què passa a la costa grega o als campaments de Sudan del sud.

5. Frightened: Com és que un cafè costa un euro amb cinquanta cèntims quan els grans que cal moldre per fer-lo han fet la volta al món en vaixell? Un documental pels que esteu interessats en el cantó fosc del capitalisme global i el consum responsable.

6. La Familia Chechena: El documental més radical i arriscat del festival. El retrat d’un poble que es nega a desaparèixer. Un film fet al ritme hipnòtic de les danses d’aquest poble.

City of Dreams - A Musical

7. City of Dreams – A Musical: Fer un musical sobre la pobresa als suburbis de Bombai? I si els protagonistes són els mateixos nens i nenes dels barris que expliquen els seus somnis amb les coreografies de Bollywood que tant els apassionen? Un documental innovador fet per Ben Hill, el director de documentals més consolidat que rep aquest any el festival.

8. Kandahar Journals: Mentre continuïn les guerres, caldran documentals que ens les expliquin. El fotoperiodista Louie Palu decideix explicar el conflicte de Kandahar, a Afganistan, en forma de diari personal. La força de la violència sobre la psique d’un individu se’ns mostra contrastant la vida al front amb el dia a dia de la tornada als Estats Units.

Kandahar Journals

9. Inside the Chinese Closet: El gènere és un tema molt explotat pels documentals. Aquesta perspectiva sobre la dificultat de ser homosexual en un país com la Xina, on això és tabú, ens ofereix un punt de vista nou i interessant sobre un problema d’encaix per al qual segueixen calent documentals que ens l’expliquin.

10. Metamorphosis: Als Barcelonins ens caldria conèixer la història de la nostra alcaldessa explicada des de dins. L’excessiva bilis o amor incondicional amb els que els mitjans distorsionen el retrat d’Ada Colau desapareix en aquest documental sobri i informatiu sobre l’ascens al poder de Barcelona en Comú tal com el va viure la Laia, una activista discreta però compromesa del primer a l’últim dia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació