Visca el paper!

26.07.2012

Com a editor, em preocupa ben poc que l’IVA dels ebooks s’hagi apujat fins al 21 per cent. Si Montoro i companyia esperen eixugar el dèficit amb l’IVA dels ebooks ja poden comprar-se una cadira a l’Ikea i anar-la muntant tranquil·lament.

Fa cinc anys que va arribar l’ebook. I encara està arribant. Fa cinc anys que els desinformats editors vam ser advertits pels líders tecnològics abduïts per Silicon Valley del canvi, immediat i inexorable, que es produiria en el món del llibre: Havia arribat Farenheit 451. El paper, segons ells, era història.

Però han passat cinc anys, s’ha apujat cruelment l’IVA de l’ebook i ningú no ha dit pràcticament res. Sabeu per què? Perquè d’on no n’hi ha, no en raja. No vull fer repàs del fracàs de tantes plataformes i portals que s’han dedicat o encara es dediquen a vendre ebooks a la xarxa perquè no m’agraden els obituaris ni clavar-me les ungles.

L’únic lloc on sembla que la cosa funcioni mínimament és a Amazon, això sí, amb afanys monopolistes i amb uns percentatges de retorn a l’editor que freguen la humiliació. El Kindle d’Amazon, efectivament, sembla ser l’únic giny electrònic que ha obert un mínim forat en el mercat —més l’estranger que el nostrat—, però tots els que hem tingut ocasió de llegir un llibre en un lector electrònic hem pogut comprovar que els seus “grans” avantatges solen quedar-se bastant per sota de la lectura sobre paper.

Si per escoltar un disc o mirar una pel·lícula sempre ha calgut un reproductor, per llegir un llibre el reproductor som nosaltres, sortim gratis i no tenim problemes de formats. Som fins i tot millors que un iPad o un iPhone, ja que som capaços de visualitzar qualsevol cosa que ens posin davant dels ulls.

En fi, que tots aquells senyors que tant i tan fort van proclamar la mort del llibre en paper, on són ara? Per a mi que van bandejar un petit detall: Jo no he vist mai ningú passejant pel carrer amb un CD o un DVD a la mà (vull dir fora de la funda). En canvi, molta gent passeja amb un llibre a la mà, com qui passeja agafat de la persona estimada. I això, l’alta tecnologia no ho va tenir prou en compte.

Jordi Fernando

Co-director d’Editorial Meteora

http://www.editorialmeteora.cat

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
 1. Retroenllaç: Robafaves, el dia després | Núvol

 2. M’agrada l’optimisme de l’article, però passa per alt un fet que fa tremolar. Si tu vas a Amazon i compres l’últim llibre de Paul Auster (que sortirà ara a l’agost), la cosa et sortirà dos dòlars més cara en paper que en kindle. Assumible. Però en altres casos, la diferència arriba a ser de 60 dòlars més barat en format electrònic, sobretot en llibres acadèmics especialitzats. El dia que un editor decideixi que un llibre del Paul Auster costa 15 dòlars en kindle i 75 en paper, el paper ha begut oli.

  No sempre decideix el consumidor. Amb els productes electrònics, ja hem vist que qui dicta quan ens hem de canviar l’ordinador o el mòbil no som pas nosaltres.

  Només cal que tres o quatre editorials d’Estats Units es posin d’acord i apostin de debò pel llibre electrònic, o que només hi aposti una i li surti bé, i aquí rebrem de valent (amb els quatre o cinc anys de retard que marca el protocol, però de valent).

  • És que, precisament, Josep Sardà, una de les causes principals del fracàs de l’ebook ha estat la política de preus, absolutament injustificable per excessivament cara. La majoria de portals de nova creació han optat per recuperar la inversió a curt termini, i t’has trobat que entre un llibre de paper i el seu ebook hi havia només 3 o 4 euros de diferència. Fins que els editors, en el seu conjunt, no s’adonin que el PVP de l’ebook ha de ser molt, molt barat, el llibre electrònic no aixecarà el cap. I el que comentes dels llibres acadèmics, ja fa molts anys que estan morts, i la culpa no és pas de l’ebook, sinó de les fotocopiadores.

 3. Comparteixo el teu parer amb dues matitzacions. És el mercat català o potser l’espanyol. A GB per exemple el llibre electrònic s’està menjant els llibre de tapa dura.
  L’altra matització és els nous lectors: el paper no morirà mai, sí, però els nous lectors em temo que seran 2 a 1 a favor de l’ebook. Tant de bo m’equivoqui!