Vaga? Quina vaga?

2.02.2016

Avui hi ha vaga de metro. És una vaga que arriba sigil·losa, perquè els sindicats convocants l’han anunciat amb tots els termes possibles excepte amb la paraula vaga. Durant els darrers dies hem pogut llegir a les pantalles del metro que dimarts dia 2 de febrer hi hauria “una aturada parcial”, i que “es preveia una afectació molt important al servei de metro…”. TMB rematava la seva advertència dient: “Tinguin en consideració les restriccions al servei”. Definitivament la paraula vaga no està de moda. O potser s’ha convertit en un tabú?

TMB

TMB

Em sembla que tanta prudència a l’hora d’anunciar aquesta acció reivindicativa (perdoneu que no digui vaga, que és un terme que sona massa conflictiu) ja fa presagiar que no farà gaire forat. La por a predisposar els usuaris contra la seva protesta (i disculpeu l’eufemisme) ja denota la debilitat dels sindicats, que tenen temen crear rebuig en un context de crisi en què gairebé tothom ho passa malament.

Ja que la paraula vaga ha caigut definitivament en desús, proposo que també trobem una alternativa pel terme esquirol, que designa el treballador que s’escaqueja i trenca el piquet. La gent del poble de l’Esquirol no en té cap culpa, que l’any 1852 uns convilatans caiguessin en la temptació de treballar un dia d’aturada laboral. Proposo anomenar-los amb un altre nom que desestigmatitzi els habitants de Santa Maria del Corcó. Em sembla que una bona paraula per designar els insolidaris que no se sumen a les reivindicacions sindicals seria el terme motivat. Motivats són els que fan més del que els pertocaria, el que en anglès en diuen overachievers. 

Sigui com sigui, només us volia avisar. Avui hi ha vaga de metro. Per tant, vigileu que no us atropelli una bicicleta.