Un Premi Born ‘de cine’ i que segueix creant teatre

Quan encara hi manca dos mesos per lliurar-se i tot i que no s'han donat a conèixer encara els detalls de la participació de la convocatòria d'enguany, el Premi Born de Teatre que organitza el Cercle Artístic de Ciutadella està essent notícia constant per diversos, i positius, motius.

Quan encara hi manca dos mesos per lliurar-se i tot i que no s’han donat a conèixer encara els detalls de la participació de la convocatòria d’enguany, que arriba a la xifra rodona de l’edició nombre 40, el Premi Born de Teatre que organitza el Cercle Artístic de Ciutadella està essent notícia constant per diversos, i positius, motius.

Companyia LAminimAL, guanyadora de la Residència de Creació Teatral del Cercle Artístic

I ara al manco en són tres que s’han ajuntat i que traspassen amplament les fronteres menorquines: l’estrena a Montreal i als cinemes espanyols de la pel·lícula de Ventura Pons ‘El virus de la por’ (basada en l’obra teatral guanyadora del Premi Born de Teatre 2011, ‘El principi d’Arquimedes’ de Josep M. Miró), l’estrena damunt de l’escenari, amb èxit de públic i de crítica, del text que va guanyar el Premi en 2013, ‘Mata el teu alumne’ de Carles Mallol (que serà l’obra que es podrà veure a la Sala Polivalent de Ciutadella el 24 d’octubre quan es lliuri el guardó de l’edició 2015) i l’elecció de la companyia catalana LAminimAL, dirigida per Daniela De Vecchi, com a guanyadora de la primera convocatòria de la Residència de Creació Teatral impulsada al voltant del Premi Born de Teatre.

LAminimAL guanya la Residència de Creació Teatral

Fa uns mesos, en el seu camí d’incentivar i fomentar la creació teatral contemporània, el Cercle Artístic donava una passa més i, a més a més de seguir amb el Premi Born de Teatre que premia la creació teatral quant a textos dramàtics, convocava, amb intenció de continuïtat si les coses no es torcen, la primera Residència de Creació Teatral. Açò per premiar un projecte teatral i que aquest pogués desenvolupar-se a Ciutadella durant tres setmanes de feina intensiva per part de la companyia que la guanyés. I també amb la intenció que al final d’aquestes tres setmanes, estés com estés de desenvolupat el projecte, es fes una representació oberta al públic del muntatge, com si d’un assaig general es tractés.

Van ser un total de 10 les propostes presentades, majoritariament de l’anomenada nova dramatúrgia i, també en la seua majoria, inspirades o protagonitzades per personatges femenins, a la vegada que procedents d’arreu de l’estat espanyol, tant de Madrid com de Barcelona, però també de Galícia, Sevilla, País Basc o València, encara que cap de Menorca mateix ni de les Illes Balears.

El projecte triat pel Cercle Artístic va ser ‘De la transformació dels cossos simples’ de la companyia catalana LAminimAL, que va néixer fa 5 anys a Barcelona, precisament, com a grup d’investigació amb residència a la Sala Beckett, on durant més de mig any van realitzar laboratoris mensuals al seu Obrador Internacional de Dramatúrgia, que acabaven amb sessions obertes.

Feina intensiva a Sa Vinyeta i assaig obert al Quadrado

A Menorca, LAminimAL (5 intèrprets, la directora, la dramaturga, l’il·luminador i l’escenògraf) residirà entre el 6 i el 21 d’octubre propers a Sa Vinyeta de Ciutadella, on desenvoluparan aquest projecte teatral ‘De la transformació dels cossos simples’. El projecte està inspirat en la història de Marie i Pierre Curie, amb el text enllaçant dos moments que passen en temps diferents amb uns mateixos protagonistes i que vol aprofundir sobre les diferents conseqüències que pot tenir la troballa d’un gran descobriment. Com dos fets simultanis es poden explicar de manera tan diferent?, es demanen.

Actors d'El principi d'Arquimedes' junt a Josep M. Miró

Després d’aquesta feina intensiva, i estigui com estigui d’avançada (ells tenen pensat estrenar l’obra a finals de gener a Barcelona), serà el dimecres 21 d’octubre quan, a manera de ‘work in progress’ o de feina en procés, faran una representació/assaig del muntatge obert a qui hi vulgui anar a veure’l al teatre de l’IES Josep M. Quadrado de Ciutadella. Serà un interessant preludi dins la setmana del lliurament del Premi Born de Teatre, que s’entregarà el dissabte 24 d’octubre vespre a la Sala Polivalent del Canal Salat de Ciutadella.

‘Mata el teu alumne’ ve a Ciutadella

I també, ja es sap que l’obra teatral que es podrà veure el dia 24 d’octubre abans del lliurament de la 40a edició del Premi Born de Teatre 2015 serà ‘Mata el teu alumne’ de Carles Mallol, guanyadora del Born 2013 i la qual producció, dirigida pel seu propi autor, va ser estrenada damunt l’escenari el 3 de juny d’aquest 2015 a l’alternativa Sala FlyHard de Barcelona. Si ja és prou interessant el fet que un text guanyador del Premi Born tengui continuïtat i es converteixi en una representació teatral damunt un escenari (cosa que passa relativament sovint, tot i que potser n’hi ha un 25% de les guanyadores que encara no s’han representat mai), ho és encara més que aquestes es puguin veure als teatres de Menorca i que vénguin precedides per un bon èxit de públic i de crítica, com passa ara amb ‘Mata el teu alumne’.

‘Mata el teu alumne’ està considerat un ‘thriller’ psicològic, un drama familiar amb tocs de novel·la, i d’humor, negra que s’ha dit que duu implícit un joc teatral que enganxa a l’espectador des del primer moment. Quan el seu autor Carles Mallol (Figueres, 1981) va guanyar el Premi Born, de l’obra va dir, entre altres coses, que duu un títol que ja mostra una mirada irònica sobre l’univers que planteja, que, per una banda, és el de l’educació ‘versus’ alumnes i, per l’altra, és el joc que hi ha entre el que ens atrevim a fer i el que no ens atrevim a fer. D’aquí que el títol sigui en imperatiu, com dient “va, fes un pas i fes una cosa molt bèstia, a veure què passa després”.

I és que no per res, l’obra comença amb Roger, un professor que després de llegir una novel·la decideix fer el que ha llegit, açò per tal de descarregar les seues pròpies tensions personals i també les que li vénen de l’escola. El que fa es agafar una raqueta de tennis i matar a un dels seus alumnes a cops de raqueta al cap. A la Sala FlyHard de Barcelona, ‘Mata el teu alumne’ hi ha fet del 3 de juny fins al 31 de juliol, i arribarà a Ciutadella dins la gira que la durà a diversos llocs de Catalunya i de Balears, entre aquests també, una setmana abans del Premi Born, a Manacor. Els tres actors que l’han estrenada són Pepe Blasco, Mari Pau Pigem i Quim Àvila.

‘El principi d’Arquimedes’ és ‘El virus de la por’ al cinema

I si una obra ha fet traspassar fronteres el Premi Born de Teatre, rompent tots els rècords en aquest sentit, és, sens dubte, ‘El principi d’Arquimedes’ de Josep Maria Miró, que no només està essent motiu de lectures dramatitzades i de representacions damunt l’escenari per teatres de mig món (a Menorca encara no s’ha pogut veure, però) sinó que ara serà estrenada en versió cinematogràfica, quelcom que, si rallam d’obres guanyadores del guardó organitzat pel Cercle Artístic, és la primera vegada que passa en la seua història de més de 40 anys.

Escena de 'Mata el teu alumne' de Carles Mallol

L’adaptació cinematogràfica d’El principi d’Arquimedes’, amb un guió on també hi ha participat el seu autor Josep M. Miró, ha estat dirigida pel conegut Ventura Pons (Barcelona, 1945) i es diu ‘el virus de la por’, que és la pel·lícula nombre 26 de la carrera del realitzador català. ‘El virus de la por’ es va rodar a Barcelona a principis de febrer de 2015 i arribarà a les pantalles dels cinemes espanyols el 18 de setembre, tot i que serà estrenada abans, a la secció ‘World Greats’ del Festival des Films du Monde de Montreal que es fa a la capital del Canadà entre finals d’aquest mes d’agost i principis de setembre.

Prejudicis i por als altres

A la pel·lícula basada en ‘El principi d’Arquimedes’ hi participen com a actors principals els mateixos que estrenaren la versió teatral el juliol de 2012 a la Sala Beckett de Barcelona en el marc del Festival Grec: Roser Batalla, Rubén de Eguía, Albert Ausellé i Santi Ricart, afegint-s’hi també l’actriu Diana Gómez, que interpreta a una de les treballadores de la piscina on es centra bona part de l’acció.

Un dels temes principals d’El principi d’Arquimedes’ i, per tant, de la pel·lícula ‘El virus de la por’ és el de com els prejudicis i la por als altres pot condicionar la nostra pròpia vida i manera d’actuar, en el sentit de què tot el món sembla tenir dret a acusar als altres només per un gest que no l’agrada o per una simple sospita. És la besada d’un monitor de natació a la piscina a un fiet d’un grup infantil que ha començat a nedar sense cinturó el fet que desencadena tota l’acció.

(Reportatge aparegut al setmanari d’informació i cultura El Iris de Ciutadella en la seua edició del divendres 21 d’agost de 2015)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació