Un dinar al Gaig amb els Carulla

24.11.2014

Dijous passat la família Carulla va convocar a un grup nombrós de periodistes culturals per anunciar nous afanys i una novetat important. La trobada va tenir lloc en un reservat del restaurant Gaig, on vam dinar amb la discreció i la solemnitat que demanava l’ocasió. La taula era plena de rams de flors, però no sense micros. Montserrat Carulla va presidir el dinar. Carles Duarte va fer de mestre de cerimònies i va presentar dues noves cares de la fundació. 

Jordi Carulla Ruiz, Carles Duarte, Montserrat Carulla i Gerard Usandizaga

Jordi Carulla Ruiz, Carles Duarte, Montserrat Carulla i Guillem Usandizaga

El dinar va servir per presentar el nou web de la fundació i la nadala d’enguany. També per anunciar que a partir d’ara la Fundació Lluís Carulla passa a dir-se simplement Fundació Carulla tout court. La marca es concentra així en el cognom, que identifica fills i néts de Lluís Carulla, els que determinaran en definitiva el futur de la fundació. La trobada també va servir per presentar dos joves de la tercera generació de la família que darrerament han ocupat llocs de responsabilitat a l’entitat. Per una banda, Jordi Carulla Ruiz, que n’és el videpresident, i que ja és prou conegut pels lectors de Núvol, perquè hem parlat absatament de les seves iniciatives poètiques i de l’Associació Joan Ponç, que ell ha impulsat per recuperar el llegat del pintor. Per una altra, en Guillem Usandizaga, filòleg i traductor, que s’ha implicat més en el projecte de l’editorial Barcino, el segell que Lluís Carulla va reflotar quan estava a punt de fer aigües i que actualment continua sent un referent en l’edició de clàssics medievals catalans.

Si la nova denominació legal de la fundació ha de servir per projectar-la cap al futur, també ho farà la nova orientació que pren a partir d’ara el Premi d’Honor Lluís Carulla, un guardó que la Fundació ha atorgat des de l’any 1977 a persones o entitats que, amb la seva activitat científica, cultural o cívica, han contribuït a enfortir la comunitat catalana. Ara que bufen aires d’emprenedoria, la Fundació ha cregut oportú reorientar el Premi d’Honor transformant-lo en el nou Premi Lluís Carulla d’estímul a un projecte cultural de l’àmbit de la llengua catalana, les arts o el pensament. “Fins ara havíem reconegut persones que ja havien demostrat la seva vàlua. Ara és l’hora d’ajudar projectes joves que necessiten un impuls per tirar endavant”, va dir Montserrat Carulla, presidenta de la fundació. El Premi Lluís Carulla vol promoure el dinamisme i la capacitat d’iniciativa en el sector de la cultura. La dotació serà de fins a 100.000 euros. La fundació passa de premiar gent consagrada a consagrar projectes.

El Premi Lluís Carulla serà atorgat a un projecte cultural que constitueixi una aportació innovadora que contribueixi a l’enfortiment i la modernització de la cultura i la societat catalanes. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Carulla referma el compromís amb el futur que inspira i nodreix la seva acció i fa honor a la voluntat del seu fundador: “la meva afició ha estat el treball, però no per avarícia, sinó per l’afany d’impulsar projectes (Lluís Carulla,1987). La convocatòria és oberta a particulars, empreses i organitzacions sense ànim de lucre.

La primera edició tindrà lloc el 2015, amb un calendari que s’inicia aquest mes de novembre amb la convocatòria del Premi; al març de l’any vinent es tanca el termini de presentació de les candidatures, que seran seleccionades al maig. Finalment, al novembre tindrà lloc la proclamació i lliurament del guardó.

Per optar al Premi cal presentar, necessàriament, una justificació i memòria del projecte, així com un pla de viabilitat econòmica i tècnica, un calendari d’execució i les mesures per a l’avaluació dels resultats. Es poden presentar avals tècnics, acadèmics o professionals, sobre la seva rellevància, oportunitat o repercussió en l’àmbit del projecte.

La memòria ha de presentar el pressupost total del projecte i quin és el percentatge que es pensa finançar amb l’import del premi. També cal especificar amb quines altres fonts de finançament o patrocinadors es preveu finançar la resta del projecte. Podeu consultar les bases aquí.

Lluís Carulla i Maria Font | Foto Fundació Carulla

Lluís Carulla i Maria Font | Foto Fundació Carulla

 

Els altres premis de la Fundació Carulla

Des de l’any 1973, la Fundació Carulla treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, amb la voluntat d’enfortir el sentit de pertinença a la pròpia comunitat. Al llarg dels 40 anys de la seva existència, la Fundació ha anat adaptant la seva acció als requeriments de la societat per a la qual treballa, desenvolupant projectes i actuacions de tot tipus.

D’altra banda, els altres premis de la Fundació (Baldiri Reixac, Acció cívica, Francesc Candel, Educació en el Lleure) continuaran reconeixent i potenciant aspectes rellevants de la labor dels guardonats i de la nostra concepció del país, com l’educació, la integració i els valors que fonamenten la nostra vida col·lectiva.

Amb aquest nou pas endavant, la Fundació impulsarà projectes emprenedors que generin expectatives positives per a la cohesió, el progrés i el desenvolupament del país.