La direcció de TV·3 respon

1.05.2014

Ahir Núvol recollia l’informe del col·lectiu Jo estimo TV·3, que alerta del perill que suposaria per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals l’externalització de la publicitat. L’informe publicat a Núvol ha estat enèrgicament contestat per la Direcció de TV·3, que s’ha posat en contacte amb el digital de cultura des del seu departament de Comunicació.

 

Brauli Duart, president de la CCMA, durant una entrevista a Els Matins de TV·3

Ahir Núvol recollia l’informe del col·lectiu Jo estimo TV·3, que alerta del perill que suposaria per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals l’externalització de la publicitat. L’informe publicat a Núvol ha estat enèrgicament contestat per la Direcció de TV·3, que s’ha posat en contacte amb el digital de cultura des del seu departament de Comunicació.

La Direcció de TV·3 ens ha fet saber que el projecte d’externalització de la publicitat no és nou sinó que es remunta a l’últim tripartit, quan Enric Marín presidia la CCMA. Ja aleshores es contemplava en un pla estratègic aprovat pel Consell de govern de la CCMA la possibilitat d’explorar noves vies per cedir la gestió publicitària a altres empreses. Segons fonts de la Direcció de TV·3, la cessió d’aquest servei s’ha de dirimir a través d’un concurs públic que ja ha estat convocat i al qual s’hi han presentat dues empreses, Grup Godó i Grupo Zeta.

Si bé és cert que el conjunt de cadenes de la CCMA han perdut audiència, la direcció no atribueix la pèrdua d’ingressos publicitaris de TV·3 únicament a la segmentació del share en múltiples canals, sinó també al duopoli resultant de la fusió entre Antena 3 i Telecinco, que ha distorsionat el mercat de la publicitat. Paradoxalment, la història de TV·3 durant els últims cinc anys demostra que no es pot establir un correlat automàtic entre els ingressos publicitaris d’una cadena i el seu índex d’audiència: així, mentre TV·3 patia una forta davallada d’ingressos en concepte de publicitat, s’ha mantingut líder ininterrompudament des de fa gairebé dos anys, si exceptuem l’últim mes de març, durant el qual es van produir les vagues dels treballadors de la Corporació. Aquest mes d’abril TV·3 ha recuperat el lideratge a Catalunya per davant de TeleCinco i Antena 3.

La Direcció de TV·3 ha insistit a Núvol que l’externalització de la publicitat de la CCMA no consistiria a desentendre’s de la gestió i delegar la comercialització a una empresa aliena, sinó que es treballaria amb un model mixt, que donaria l’última paraula a la CCMA. L’externalització no ha de comportar forçosament l’acomiadament dels treballadors del departament comercial, que eventualment podrien incorporar-se a l’empresa adjudicatària i retornar després a la CCMA un cop finalitzat el període de concessió, que està prevista per tres anys prorrogable a tres més.

La CMMA ha patit també una gradual reducció d’aportacions públiques, que tard o d’hora podrien fer insostenible una estructura de 2.400 empleats. Segons la direcció, fins ara les retallades de pressupost han erosionat primordialment els continguts, però també han comportat reduccions de personal, “successius Processos d’Acomiadament Col·lectius, pactats amb treballadors, als quals s’han acollit fins a 270 empleats. També s’han retirat complements de sou no justificats a uns 120 treballadors. Entre moltes altres mesures d’ajust s’han retirat ajuts socials als treballadors i s’han reduït tant sous dels alts càrrecs com estructures directives des de 2010. Tenim un 35% menys de recursos que el 2010”, afirma la direcció de TV·3.

Sigui com sigui, la situació de TV·3 és preocupant. Si considerem la CMMA una estructura d’estat, a curt termini hauria de ser més important preservar la seva influència que no pas la seva solvència. Si, en canvi, es prioritza la sostenibilitat i la viabilitat amb criteris únicament empresarials, caldrà tard o d’hora replantejar el model de televisió pública. Com que no ens imaginem una TV·3 bilingüe, ni una renúncia ideològica als seus principis fundacionals, només quedarà l’opció de vendre més publicitat o de reduir encara més la massa salarial. O totes dues coses alhora.

Vendre més publicitat no vol dir vendre-la més barata, sinó col·locar-la de manera més eficient i integrada amb els continguts de la cadena, i aquesta tasca difícilment es podrà fer des d’una empresa externa. Ara bé, integrar la publicitat en els continguts portaria per un camí pervers, fins i tot obscè, que destruiria en bona part el model de TV pública i suposaria, de facto, la mercantilització de la CCMA i la seva privatització encoberta.

Assistim a una guerra (de xifres) entre una direcció que constata amb alarma la caiguda d’ingressos publicitaris i un col·lectiu de treballadors que veu l’externalització comercial com l’estocada definitiva. Més enllà del ball de números, és més urgent que mai un debat sobre el model de televisió pública que volem. I un plató de TV·3 o un estudi de Catalunya Ràdio haurien de ser els llocs idonis per escenificar aquesta discussió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. És evident que la filosofia de la privatització aprofita totes les oportunitats, i la crisi actual n’és la més important, per justificar la reducció de les activitats i entitats de naturalesa pública. Per què si TV3 i els seus equips ha sigut capaços de fer, sense cap mena de dubte, la millor televisió de l’Estat no haurien de ser capaços de gestionar la seva publicitat? La resposta és obvia. Més negoci pel grup que s’adjudiqui la consessió, evidentment, en detriment dels recursos econòmics i humans de TV3. Un escàndol més!