”Tu ets dels que encara veu la televisió quan la fan?”

El lector social fa notes i marques que li serviran després per comentar sobre el que ha llegit.

Dijous 25 de setembre de 2014 la sala d’actes del Palau Macaya acollia la tercera edició del seminari Els reptes de l’edició digital, una proposta que en paraules de la Dra. Teresa Iribarren, directora del Màster en edició digital de la UOC, es vol consolidar com a un espai de referència en la reflexió i el debat sobre el llibre electrònic i el futur de la indústria editorial.

Com a l’anterior edició, la ponència inaugural va córrer a càrrec del professor José Antonio Cordón García, director del Grup d’Investigació E-Lectra (Edició, Lectura Electrònica, Transferència y Recuperació Automatitzada de la Informació), capdavanters a Espanya en la investigació dels fenòmens vinculats a l’edició la lectura electrònica.

En aquesta ocasió, Cordón ens va parlar sobre com els nous mitjans de lectura juntament amb la capacitat que ens dóna la xarxa per comunicar-nos ens estan transformant com a lectors. La imatge clàssica d’un home o una dona abstrets en la lectura d’un llibre de paper està donant pas a un nou lector: el lector social. Així, el que fins fa ben poc era un acte íntim i aïllat s’està transformant en una dinàmica social i oberta, que combina lectura, interacció i escriptura. El lector social llegeix i, aprofitant les capacitats del seu dispositiu, fa notes i marques que li serviran després per escriure i comentar sobre el que ha llegit.

Inquirit sobre la suposada falta idoneïtat dels mitjans de lectura electrònica o digital per retenir i memoritzar la informació, Cordón ens va recordar que cal parar cura per no esbiaixar les conclusions dels estudis. Tal com E-Lectra ha pogut documentar en les seves recerques, l’experiència de lectura en dispositiu digital només és satisfactòria si existeix una formació prèvia en l’ús del mateix. A més, aquells qui complementen la lectura amb debats i activitats socials a la xarxa memoritzen molt millor que no pas els que no ho fan. Si les activitats són dinamitzades, la millora en la comprensió és aleshores notable.

Després d’una breu pausa que la organització va aprofitar per convidar-nos a un cafè i unes pastes, s’encetava la taula rodona sobre la polèmica de Google Books.

El debat va girar entorn a la problemàtica de les obres òrfenes, és a dir aquelles que encara no són de domini públic però tampoc no es troben al mercat i alhora no és possible localitzar als titulars dels drets. Com que parlar de Google Books és, encara avui, parlar de la famosa sentència del jutge Denny Chin, la Dra. Raquel Xalabarder, catedràtica de Propietat Intel·lectual de la UOC, es va encarregar d’aclarir-nos que el concepte sobre el qual es fonamenta la sentència de Chin, el fair use o ús lícit, no existeix en el nostre ordenament jurídic. A Europa serà necessari trobar vies d’acord entre Google i els autors o les entitats que els representen perquè el projecte Google Books pugui continuar el seu desenvolupament.

Tot just quan el debat prometia convertir-se en un enfrontament d’esgrima dialèctica entre Luis Collado, director de Google Books i Google News a Espanya i Portugal, i la cap de la delegació de Catalunya de CEDRO, Patrícia Riera, el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Subirats va realitzar una de les reflexions més interessants de la jornada. Citant a la seva filla, va sintetitzar magistralment la forma com es consumeixen els continguts a la xarxa actualment: ”tu ets dels que encara veu la televisió quan la fan?”

Concebuda per protegir obres de producció i distribució limitades, la legislació en matèria de Propietat Intel·lectual no s’adapta fàcilment a les necessitats d’obres digitals distribuïdes a través de la xarxa que es troben a disposició de tothom de forma simultània i en tot moment. Va ser en aquest sentit que ens va il·lustrar el primer ponent de la sessió de tarda, Adriaan Van Der Weel, catedràtic d’Estudis sobre el Llibre de la Universitat de Leiden (Països Baixos).

Així com la invenció de l’automòbil ha desencadenat conseqüències inesperades i involuntàries a la nostra societat, com ara les xarxes de carreteres o els barris residencials, Internet i la digitalització de continguts  acabaran generant canvis profunds en el nostre model social i econòmic que, ara, difícilment podem preveure. Comparant els debats sobre l’estat de l’edició que es duien a terme el 1845 amb el moment actual, Van der Weel va posar de relleu que quan la lectura ha esdevingut una activitat de masses, el públic ha accedit als nous continguts a través de productes altament disponibles i a preus reduïts.

Com en anteriors ocasions la sessió final va servir per presentar-nos projectes d’edició digital innovadors i perquè els responsables ens parlessin de la seva experiència. Vet aquí els casos presentats:

Auca Digital és una empresa de Barcelona dedicada, principalment, al desenvolupament d’Apps infantils per aprendre a llegir. El seu projecte és innovador, d’alta qualitat i aconsegueix superar els límits inherents de les publicacions en ePub3 i disposició fixed-layout. Segons la seva directora, Asun Muñoz, els pares dels infants prefereixen invertir abans els seus diners en Apps que no pas en eBooks, una dada que no ens va deixar indiferents.

El següent va ser el torn d’un dels segells de Penguin Random House: Mientras Tanto Leo. Presentat per la responsable de continguts digitals de Penguin, Irene Fortes, el seu fort és l’anomenada literatura Flash: obres breus o contes a l’atractiu preu d’1,49€. Fortes no es va atrevir encara a sentenciar si el futur del llibre digital són les obres curtes, però PRH no acostuma a realitzar maniobres de tempteig. En seguirem l’evolució.

A continuació l’Elena Molina, coordinadora de projecte digital,ens presentava Linkgua: una editorial que disposa d’una gran col·lecció d’edicions electròniques de clàssics espanyols i llatinoamericans enllaçats entre si. A través d’un complex sistema d’enllaços o links lesobres es relacionen entre elles i, alhora, també podem accedir a tota la informació relacionada que hi hagi a Internet, actualitzada de forma permanent.

Finalment Pablo Barrio ens presentava Ganso y Pulpo, un projecte tan estimulant com el seu enigmàtic nom —una simbiosi entre la ploma del ganso i la tinta del pulpo. Ideada com una editorial sense ànim de lucre, Barrio, que professionalment es dedica a composar eBooks per diverses editorials, ens explicava que la seva missió és la de recuperar obres d’autors espanyols oblidats que, tot i trobar-se sota domini públic, són de molt difícil accés.

Així va concloure la jornada pels qui encara anem als seminaris quan els fan. Tots aquells que ja consumeixen continguts a la carta, al blog sobre llibre digital de la UOC trobaran els enregistraments de les anteriors edicions i, properament, de la d’enguany.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació