Tots els sepulcres. Història secreta d’una triologia

Avui dilluns dia 22 de juny, a les 20:30 hores, al bar Horiginal, se celebrarà la festa de presentació del nou volum poètic de Jaume C. Pons Alorda, Tots els sepulcres (LaBreu Edicions, 2015).

Aquest dilluns dia 22 de juny, a les 20:30 hores, al bar Horiginal, se celebrarà la festa de presentació del nou volum poètic de Jaume C. Pons Alorda, Tots els sepulcres (LaBreu Edicions, 2015). L’acompanyaran l’editor i poeta, Marc Romera, així com també els autors Miquel de Palol, Lluís Urpinell i Jovani i Anna Gual. Aquest nou títol de Jaume C. Pons Alorda reuneix la seva trilogia poètica, formada pels volums Els estris de la llum, Cilici i Carn vol dir desaparicions. La tríada conclou amb un epíleg d’Antònia Vicens i amb un pròleg de Jaume C. Pons Alorda, que reproduïm a continuació en exclusiva per a Núvol.

Jaume C. Pons Alorda ha traduït 'Fulles d'herba' de Walt Whitman

A la llum simbòlica

El germen d’aquest volum poètic fou la lectura obsessiva dels versos d’Andreu Cloquell, Andreu Vidal i Àngel Terrón, amb la mediació de Pere Perelló i Nomdedéu, Alícia Beltran Jordà, Margalida Pons, Emili Sánchez-Rubio i Pau Vadell i Vallbona. D’aquell descobriment, i d’aquella fascinació que encara ara reverbera, sorgiren els tres llibres que aquí s’agrupen de forma definitiva, tal com en un principi foren somniats.

Em vingué clara, des de l’inici, la concepció arquitectònica del conjunt, dividit en tres capítols molt marcats, cadascun amb un objecte d’estudi precís: el naixement (la llum), la destrucció (la fosca) i la resurrecció (la carn). La necessitat de construir els tres llibres des del detall i la precisió clínica no se m’havia presentat mai abans. El caràcter de la meva escriptura fins llavors havia connectat amb la incontinència i l’eufòria. Sempre he sabut, i aquesta certesa segueix acompanyant-me, que parir (segregar) Els estris de la llum, Cilici i Carn vol dir desaparicions va marcar una diferència. Un abans i un després.

Els estris de la llum va aparèixer, originàriament, a la col·lecció “La Cantàrida”, de l’editorial Documenta Balear, el desembre del 2008. Anys després Edicions del Despropòsit va passar a disposar de la col·lecció sencera. Tots els altres toms de “La Cantàrida” encara poden trobar-s’hi. I en recomano molt la lectura: hi trobareu els inicis d’un bon grapat d’autors que avui en dia segueixen lluitant de forma incansable per crear veritat i bellesa a partir de la rotunditat dels seus versos. Com va dir Àngel Terrón: “Si «Alabatre» són els nous Llibres del Mall, «La Cantàrida» és la nova Tafal”. El temps li ha donat la raó.

Dia 20 de gener del 2009, Cilici va aconseguir el Premi de Poesia Joan Alcover als Premis Ciutat de Palma, i es va publicar a la col·lecció “La Balanguera”, de l’Editorial Moll, l’abril d’aquell any. Uns quants mesos més tard, el llibre va merèixer, com a obra publicada, el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel de l’Obra Cultural Balear i el Premi El Temps de les Cireres per a joves creadors de l’Ajuntament de Seròs.

El darrer episodi, Carn vol dir desaparicions, va aparèixer el juny del 2010 a la col·lecció “Alabatre” de LaBreu Edicions.

Ara els tres capítols de la trilogia arriben, per primer cop, en un únic volum gràcies a LaBreu Edicions. Tens el resultat entre les mans: Tots els sepulcres.

Els tres llibres aquí reunits deuen la seva existència a la lectura insistent dels versos de la generació dels anys setanta, una tropa d’intrèpids que es va qüestionar els límits de la poesia. Qui vulgui indagar en aquests referents podrà fer-ho amb els autors citats anteriorment, així com amb Antonio Gamoneda, Antonio Rigo, Felip Demaldé, Miquel de Palol, Miquel Mestre, Miquel Bauçà, Josep Piera, Jaume Pont, Andreu Morell, Damià Huguet, Josep Albertí, Joan Palou, Joan Navarro, Bernat Munar, Lluís Urpinell i Jovani, Andreu Terrades, Guillem Sagunt, Josep Maria Sala-Valldaura, Vicenç Altaió, i Lluís Juncosa, entre d’altres.

Els meus fondíssims agraïments estan dirigits a totes les persones esmentades aquí, així com als autors i a l’autora dels paratextos acompanyants dels volums (individuals i global), i també als que m’acompanyaren durant aquella època obscura i refulgent com, sobretot, la meva família: Tere, Santi, Glòria, Rafa i Anna. Gràcies.

Voldria aprofitar l’ocasió per donar les gràcies, també, als editors de les respectives edicions dels capítols de la trilogia i als editors que acullen, per primer cop, Tots els sepulcres tal com fou imaginat en un principi: com un únic capítol d’una gran aventura.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació