Tocats pels contes amb el festival Munt de Mots

14.10.2015

Del 19 al 24 d’octubre, la narració oral puja al pòdium d’honor amb el VI Festival de Narració Oral, Munt de Mots, que arriba per regar la ciutat d’històries, per homenatjar la paraula contada com a vehicle de transmissió de cultures, com a territori del que és intrínsecament humà.

El festival Munt de Mots en la inauguració del 2014

El festival Munt de Mots en la inauguració del 2014

Sota el lema Tradició i Literatura: viatges d’anada i tornada, aquesta sisena edició del festival compta amb alguns dels millors narradors de casa nostra. Entre ells hi ha Albert Estengre, Ferran Martín, la Troupe Almazen, Vivim del Cuentu i Arnau Vilardebò. També hi participaran narradors vinguts de més enllà, com són ara: Paula Carballeira, de Galícia; Itziar Rekalde, el País Basc; Matías Tárraga, de Múrcia; Pablo Albo, del País Valencià; Ana Cristina Herreros, de Madrid; 3Líos Trío, de Colòmbia-Itàlia-Catalunya; Ali el Aziz, del Marroc; Boni Ofogo, del Camerun; Anolis Annelore, de França, i Alexánder Hernández, de Veneçuela.

L’aixecada del teló es farà dilluns 19 d’octubre a les vuit del vespre a la Sala Luz de Gas. Una part d’aquests narradors contaran dins del que és un dels actes més importants del Festival, la inauguració, oberta a tothom qui vulgui participar-hi i disfrutar des del primer moment del Munt de Mots. L’altra part de narradors contaran el dia de la cloenda, dissabte 24, a dos quarts d’onze de la nit al Centre Cívic Pati Llimona.

Entre l’inici i el final, aquesta sisena edició del festival ofereix més de 50 activitats programades entre les diferents biblioteques, centres cívics, ateneus, hospitals, bars, museus i teatres de Barcelona i rodalies. Una programació que es pot consultar a la pàgina web i que desplega un ventall ben ampli en forma de sessió de contes per a grans i petits, conferències, tallers, jams sessions obertes a qui vulgui contar, com són ara el Cuentod@s, el Narrín Narran o el Tu Contes, a més de la sessió multilingüe del tradicional Cuentae Linguae.

La novetat d’aquesta edició és que el Munt de Mots arriba als hospitals. Per primer cop, els contes entraran a les sales de l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital de Sant Joan de Déu per deixar tocats amb l’alegria que porten les històries, els joves i els infants d’aquests centres.

Tot i que el puntal central del festival és la paraula oral, tal com ja va sent tradicional la imatge fotografiada o il·lustrada també té el seu espai. Així que el públic podrà estar al cas de tot el que passa al festival a través del concurs Instamots que ja està en marxa. Del 19 al 24 d’octubre hi haurà l’espai d’exposició virtual a la pàgina del Munt de Mots per a totes les il·lustracions que faran diversos artistes inspirats en les històries que sentin a les sessions. El 24 d’octubre s’exposaran durant l’acte de cloenda al Centre Cívi Pati Llimona, a les 22.15 h.

Fer sis anys de Munt de Mots, en els temps que corren, és una heroïcitat. Tal com diu el seu director, Rubén Martínez Santana, el festival va creixent (aquest any, a més de les subseus de Cardedeu, Gavà, Palau-Solità i Plegamans i l’Hospitalet, s’hi ha afegit Granollers) i es va consolidant gràcies al suport de tots (al juliol es tancava la campanya de micromecenatge que va ajudar a poder arrencar). Però la narració oral continua sent invisible a algunes institucions i col·lectius de la societat i, en conseqüència, l’esforç per aconseguir anar guanyant espais es fa costerut.

És per això que és necessari el festival: per legitimar un ofici que de vegades no se li dóna lloc. Però també, o sobretot, per quedar-nos tocats pels contes, per gaudir de la seva grandesa. Tenim una gran oportunitat de sentir narradors extraordinaris que desconnectin del nostre cap els absurds del dia a dia i que ens activin el cor amb paraules que ens elevin a altres mons. El viatge és a punt de començar. Veniu?

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris