Superficialitat digital

“Lo que no da resultado se ve como sospechoso” o “La ideología de Amazon es una trampa funesta”, segons llegíssim la versió impresa o la digital, són els titulars que encapçalaven l’entrevista a l’editor Roberto Calasso, publicada a El País.

Lo que no da resultado se ve como sospechoso” o “La ideología de Amazon es una trampa funesta”, segons llegíssim la versió impresa o la digital, són els titulars que encapçalaven l’entrevista a l’editor Roberto Calasso, publicada ahir a El País. Algú devia pensar que suports diferents convoquen lectors diferents, i que la tria de notícies que fan uns i altres respon, també, a interessos diferents. Que el mitjà és el missatge és, probablement, una de les frases més socorregudes i repetides en aquests temps d’incertesa i desorientació digital; poc podia imaginar Marshall McLuhan fins on seríem capaços d’estirar les seves teories. Però, aturem-nos uns instants. ¿Quin sentit té aquest canvi de titular? ¿Quins són els supòsits –o prejudicis– que porten al diari a fer-ne dos, de titulars, un per a cada suport?

Superficialitat digital. Dos articles de El País

Lo que no da resultado se ve como sospechoso”, titular que encapçalava la versió impresa, és, per comparació amb “La ideología de Amazon es una trampa funesta”, un titular menys immediat, menys directe, que demana una certa distància per part del lector que ha d’imaginar que el que fa l’editor, en l’entrevista, és denunciar el “resultadisme” com a un dels mals que afecten la nostra societat, sense culpabilitzar ni esmentar ningú: som nosaltres, com a col·lectiu, que hem deixat que l’obtenció de resultats sigui garantia de conformitat, d’èxit, de veritat, en definitiva. De fet, la frase de Calasso que genera el titular és “Todo aquello que no da un resultado inmediato se convierte en algo muy sospechoso”, però el periodista ja s’encarrega per si sol d’alterar-ne la intensitat.

El titular digital, per contra, és molt més planer i combatiu, tant en l’expressió i el to que utilitza –trampa funesta–, com en el mecanisme de denuncia –hem identificat un malvat, Amazon–. I és aquí on volia arribar: hi ha un interès per part dels mitjans a presentar l’entorn digital com el món de la immediatesa, fàcil i feliç; i a considerar els seus habitants, com uns éssers simples i beneits, que necessiten d’esquers –en aquest cas, la marca Amazon– per alimentar-se. Del primer mal, el que denuncia la versió impresa, és difícil escapar-ne. Del segon, el que pregona el titular de la versió digital, sembla que basta amb no fer-los el joc, amb no comprar res a Amazon, per quedar-ne immune. Som davant la paradoxa que l’individu solitari, el que llegeix el diari en paper, comparteix amb la resta de la humanitat l’amenaça d’unes dolències d’origen desconegut que afecten tothom per igual; ningú no en queda al marge. L’home digital, el que està hiperenllaçat i fa vida en comú a la xarxa, en canvi, pot triar fàcilment si vol o no formar part dels contaminats.

En l’entorn digital el mal, ja es digui Amazon, Google o Uber és sempre a fora, malgrat l’oxímoron que això representa. Se’ns diu de forma repetida que el lector digital és un lector superficial, no avesat a la reflexió ni a la lectura atenta i de profunditat, i ens ho hem cregut. I els mitjans s’esmercen a pensar titulars a la cerca i captura del passavolant digital, sense ésser conscients que és, precisament, la seva actitud el que acaba provocant que passem de llarg. La dicotomia paper/digital, no és tal. Si més no, no és tal com ens la presenten. Però hem comprat un clixé, i el trobem reproduït arreu: ¿Sobrevivirá el editor al vendaval del libro electrónico?”, pregunta l’entrevistador només començar. ¿Que potser no són editors, els qui publiquen llibres electrònics? ¿O tal vegada són editors d’una altra mena, menys seriosos o professionals?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació