Jaume Salvanyà

Jaume Salvanyà

Lingüista. Gestor del blog Silencis del DIEC

Sobre els hipocorístics i altres escurçaments

Escurceu-vos el nom com vulgueu sense remordiments!

Llegeixo l’article La Rat, en Vador i els hipocorístics d’en Jordi Badia. No es pot negar que l’escurçament tradicional dels noms de persona en català és eliminant-ne la part inicial (Meritxell > Txell i Antoni > Toni). Així ho han considerat els autors que ho han tractat: Artells, Ruaix, Moreu-Rey i altres. L’altre sistema, el que retalla la part final (Daniel > Dani i Immaculada > Imma), potser no és tan genuí però és força més internacional (no és exclusiu de l’anglès i l’espanyol). I a més a més, es fa extensible a altres noms propis: cognoms (Ibrahimovic > Ibra), poblacions (Sant Vicenç > Santvi), entitats (Generalitat > Gene), marques comercials (Macintosh > Mac), equips de futbol (Juventus > Juve), etc.

En qualsevol cas, és un procediment que avui està plenament arrelat en català i que és molt més productiu que no pas el tradicional. I pràcticament és l’únic que funciona amb noms comuns: és estrany tenir escurçaments del tipus autobús > bus, però en canvi és habitualíssim tenir-ne del tipus manifestació > mani, televisió > tele o logotip > logo.

Si parlem de lleis lingüístiques, és cert que en les formes resultants d’aquest sistema trobem alguna característica que les fa particulars: fonèticament, per exemple, els dialectes orientals no fan la reducció vocàlica de la e i de la o àtones (Àlex o Vero no es pronuncien Àlax i Veru, per entendre’ns). Però això no vol dir que sigui un procediment que s’hagi de combatre: seria una caça de bruixes!

Una cosa és la tradició i la genuïnitat, i una altra la bona formació de l’hipocorístic: tan ben formats són Rat com Montse (de Montserrat), Bet com Eli (d’Elisabet), Vador com Salva (de Salvador). I, de fet, n’hi ha que només es poden escurçar amb aquest sistema: Eduard > Edu, Xavier > Xavi. El que cal, doncs, és normalitzar aquest procediment de truncació validant-lo des de les obres descriptives (la Gramàtica del català contemporani ja ho fa) i des de les prescriptives, tant en referència als noms propis com als noms comuns.

Escurceu-vos el nom com vulgueu sense remordiments!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació