Salvem la Sala Cíclica

28.08.2017

Avui en dia, el videoclub pot semblar un concepte obsolet. Les descàrregues i les plataformes de streaming amenacen amb l’extinció d’un sector que agonitza. I, no obstant, uns quants videoclubs han sabut resistir i fer-se necessaris.

La Sala Cíclica

La Sala Cíclica n’és un exemple. Situada a Rec Comtal, a tocar d’Arc de Triomf, ha esdevingut amb els anys un espai de referència al barri. L’avalen un catàleg d’allò més extens –uns 15.000 títols en creixement– i una clientela fidel. Els habituals us explicaran que la Sala Cíclica no és tan sols una videoteca: és, sobretot, un espai de trobada i de diàleg, de culte al cinema.

Ara, el local té un nou propietari que demana uns preus astronòmics de lloguer i fiança. La Sala Cíclica ha resistit dos intents de desnonament, però ja sabem com acaben aquestes coses: aviat, el carrer del Rec Comtal tindrà un nou restaurant orientat al turisme. I així, poc a poc, la ciutat se’ns mor als braços.

En David Cabrera, ànima del projecte, no es rendeix. Ja ha trobat un nou local per la zona i ara mira de traslladar-s’hi. L’amenaça fa més evident que mai la situació inestable dels videoclubs i la Sala Cíclica vol reafirmar-se. Així, la nova Sala Cíclica s’ha constituït en cooperativa i proposa també un microcinema on s’hi projectarà cinema independent i d’autor, un cineclub que ofereixi cicles temàtics, un fons bibliogràfic, sessions musicals i debats de tota mena; en definitiva, un temple per a qualsevol amant de la cultura. També té la voluntat de contribuir al teixit veïnal actuant com a punt de trobada d’entitats i exercint una funció social.

A hores d’ara, hi ha una campanya de micromecenatge oberta per a finançar el trasllat i l’obertura de la nova Sala Cíclica. El procés ja enfila la recta final i encara necessita una bona empenta. Hi ha recompenses que fan caure la baba: per exemple, 30€ valen per endur-se fins a 50 pel·lícules l’any, i 60€ permeten tenir una pel·lícula a casa cada dia. Tan sols hi ha temps per a contribuir fins aquest divendres, 1 de setembre. El destí de la Sala Cíclica és a les nostres mans. Podeu fer la vostra aportació a goteo