Retrats amb peu. II Vila del Llibre de Montblanc

27.03.2018

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la II Vila del Llibre de Montblanc. El món de la cultura va viure una altra fita en aquesta ciutat i, malgrat la pluja i les notícies adverses, van assistir-hi un bon nombre de visitants. La diversitat dels actes -que reunien literatura, fotografia, arts plàstiques, teatre, música i cant, entre d’altres- i l’excel·lent factura de cada espectacle ens van convèncer del futur d’aquesta iniciativa. De fet, després de convertir Bellprat, Cervera, Montblanc i La Pobla de Segur en viles del llibre, ja hi ha altres indrets de la nostra geografia que s’hi han afegit i que celebraran el seu propi esdeveniment al llarg dels propers mesos.

Potser el millor exemple de l’encert d’aquest projecte de Viles del Llibre, capitanejat per Enric Bono i portat a terme per un equip efectiu i de gran creativitat, és el fet que totes les ciutats que ja l’han celebrat decideixen repetir l’any següent.

Vaig aprofitar per passejar-me amb la meva càmera i fer un seguit de “Retrats amb peu”…

La veu de Marta Casals va ser del més destacat de la II Vila del Llibre de Montblanc. La seva intervenció a l’espectacle “Victus a Montblanc”, basat en les “Narracions històriques” de Francesc de Castellví, va emocionar, creiem que amb tot fonament, el públic.

L’escriptor Albert Sánchez Piñol, autor de “Victus”, una novel·la que agafa com a base de la seva documentació les narracions d’en Castellví, fill de la vila de Montblanc, va ser entrevistat amb mestria durant l’espectacle pel novel·lista Eduard Contijoch.

Martí Gironell va presentar a Montblanc la seva darrera novel·la, “La força d’un destí” (Columna Edicions), premi Ramón Llull 2018. Una obra sobre la vida de Jean León.

Àngels Moreno ens va oferir un excel·lent recital poètic al voltant del seu darrer llibre, “L’usurpador” (Pagès Editors), premi Maria Mercè Marçal de poesia 2017.

Un altre recital destacat va ser el del poeta Jordi Llavina, qui va llegir el llibre “Ermita”, publicat per Meteora.

Mariona Masferrer ens va parlar d’abusos de poder, els que explica en la seva darrera obra, “Via fora!” (Brau Edicions), que tracta sobre els pagesos de remença al segle XV.

El novel·lista Eduard Contijoch (“La fàbrica”, Círculo Rojo Ediciones) va fer aquesta vegada de presentador en diversos actes i amb molt d’encert.

També va ratllar a gran altura la pianista Mireia Ruiz acompanyant Marta Casals durant l’espectacle “Victus a Montblanc”.

Màrius Serra va acudir a la Vila del Llibre en companyia de l’editor Oriol Comas, protagonista de la darrera novel·la del primer, “La novel·la del Sant Jordi” (Ara Llibres).

Tres poetes montblanquins van posar punt i final amb els seus versos a aquesta segona edició de la Vila del llibre de Montblanc, Enriqueta Moix, Pau Civit i Josep Civit.

El director de les viles del llibre de Catalunya, Enric Bono, va desplegar una activitat incessant durant tot el cap de setmana.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, es va multiplicar per acudir a molts dels actes, amb una presència sempre serena, malgrat les notícies que anaven arribant sobre el rumb del país. Sens dubte els habitants de la vila sabran agrair-li la seva dedicació.