Rescat, aforisme i Twitter

11.06.2012

Observem la gent que passeja per la Rambla segrestada per la pantalleta del seu smartphone (in English, please). Està absorta llegint algun tuit. La tecnologia ens permet instal·lar-nos a platea per assistir (piula-que-piula) a l’espectacle de les corredisses de polítics i financers estrangers que, en corrua, s’apressen a penjar-nos la llufa: definitivament, som can Seixanta. De resultes de l’acció d’uns incompetents perillosíssims ens han de venir a rescatar (us estalvio la gastada i lamentable coincidència amb el Titànic). Això està passant el juny de 2012.

Reculem al juny de 1916. Joan Salvat-Papasseit també llegeix mentre rambleja (aneu a l’hemeroteca i comproveu-ho a “Palabras de poeta”, Sabadell Federal). Està absort llegint un llibre de filosofia (els tentacles de la influència de Xènius són molt llargs) traduït pel poeta Joan Maragall: Pensaments, de J.W. Goethe. El llibre, un recull d’aforismes, havia aparegut el 1910 a –atenció!!!- la Biblioteca Popular de L’Avenç.

 

 

Som en un moment de la història en què les elits intel·lectuals treballen per universalitzar la cultura: la traducció i publicació dels Pensaments demostra que confien en les bondats que té l’administració de píndoles de filosofia al populatxo. Per això posen a l’abast de totes les butxaques els aforismes de Goethe: la formació dels ciutadans és el millor actiu del país, la millor inversió. Som al temps en què filòsofs, economistes, periodistes i pedagogs es reuneixen per fundar entitats com ara l’Ateneu Enciclopèdic Popular, que compta, és clar, amb una nodrida biblioteca. Salvat-Papasseit n’és l’encarregat.

Doncs bé, el llibre que està llegint el nostre poeta bibliotecari conté, entre d’altres, el següent aforisme goethià, que avui és més incontestable que mai: “Res hi ha més terrible que una ignorància activa”. Si el juny de 1916 ja s’hagués inventat el smartphone, tal vegada el poeta català hauria piulat el pensament del poeta alemany mentre ramblejava. Ah, si els pinyols aforístics fossin trending topic…

@TeresaIribarren