Josep M. Solé i Sabaté

Josep M. Solé i Sabaté

Historiador | Foto: Dani Codina

Ramon Mercader, el català que va matar Trotski

Eduard Puigventós acaba de publicar el llibre Ramon Mercader. L'home del piolet (Ara Llibres). Escrita com una història d'espionatge i seducció, identitats falses, complots, atemptats frustrats, idealisme i traïció, traça la biografia de l'assassí català més famós de la història.

Eduard Puigventós acaba de publicar el llibre Ramon Mercader. L’home del piolet (Ara Llibres). Escrita com una història d’espionatge i seducció, identitats falses, complots, atemptats frustrats, idealisme i traïció, traça la biografia de l’assassí català més famós de la història a través d’un viatge que va des de França, passa per la Unió Soviètica, Mèxic i arriba a Cuba. Josep Maria Solé Sabaté n’ha escrit el pròleg, que podeu llegir ara a Núvol.

Ramon Mercader | Foto: arxiu

Ramon Mercader és un personatge que ha fascinat a tot amant del saber històric contemporani. S’ha escrit molt sobre ell, de biografies a novel·les, i fins i tot ha estat el tema central de diversos films, així com de documentals de tota mena. Malgrat tot, hi ha encara moltes coses que fan referència a ell que no es coneixen prou.

En general, totes les persones s’interessen pel devenir històric, des d’un nivell ampli i extens fins als episodis més concrets. Gairebé tothom ha sentit parlar o té notícia del relat de la mort violenta de Trotski, agredit amb un piolet d’alpinista, per un agent stalinista mai no confés, d’origen català. Un fet que havia marcat el comunisme internacional en un període d’evident expansió planetària, en els inicis de la Segona Guerra Mundial. Una lluita sense treva entre els qui se’n diria seguidors de Stalin o de Trotski, el primer màxima autoritat soviètica, el segon fugitiu errant pel món, un enfrontament sense pietat que havia començat a gestar-se ja amb el triomf de la Revolució d’Octubre del 1917 a Rússia i va acabar a Mèxic l’agost del 1940 amb la tràgica mort de Trotski.

No recordo la primera vegada que vaig sentir parlar de Ramon Mercader, si fou el meu pare, mestre de professió i vocació alhora que narrador nat, o algú, potser del món de l’excursionisme, m’havia fet broma amb l’ús del piolet i alhora pel fet de ser un noi català que s’iniciava en les primeres experiències de muntanyenc. El fet històric d’abast mundial, l’assassinat de Trotski, mai més se’m va esborrar de la memòria.

L’ocasió de poder satisfer aquest coneixement històric i de tot el que l’acompanyà, amb un relat fruit d’una rigorosa investigació, me’l va donar Eduard Puigventós en acordar que aquesta era una tesi doctoral d’un repte absolut i només a l’abast de qui volgués anar al fons d’aquest enigmàtic i desconegut personatge.

Calia un historiador exigent, constant, obstinat, que separés el gra de la palla del molt que hi havia escrit sobre Ramon Mercader, un analista lúcid, que com a una fura cerqués sense desmai, amb un treball minuciós de recerca, tot camí possible del tema que volia investigar. Eduard Puigventós l’havia tingut com a deixeble i coneixia com treballava. Estava segur que faria un llibre inèdit excel·lent sobre l’assassí de Trotski, incloent-hi els més diversos factors que hi intervingueren.

Autor del llibre Complot contra Companys, clau per entendre d’una vegada per totes l’anomenat afer Rebertés, la mort del cap superior de Policia de Barcelona l’octubre del 1936 –posant blanc sobre negre tot el que hom havia escrit d’una suposada trama i intent de pacte amb Anglaterra per part del nacionalisme català més radical per sortir de la Guerra Civil, l’octubre del 1936–, en perfilar de manera concreta biografies, actituds i el que realment va succeir en la vida política de la rereguarda catalana en plena revolució.

Ramon Mercader | Foto: arxiu

En plantejar la tesi vam coincidir en la valoració que una biografia completa i exhaustiva de Ramon Mercader era un tema d’abast internacional, que mai cap de les diferents biografies havia anat al moll de l’os de manera absoluta, això és, estudiar fil per randa, amb tota profunditat i en un sentit complet, l’origen personal de Ramon Mercader i la seva trajectòria, de principi a fi de la seva vida. S’havia de remoure el passat per furgar en el medi familiar, en la formació rebuda, en l’evolució i tots els viaranys que va seguir Ramon Mercader del Río des del seu naixement a Barcelona fins a l’execució de Trotski a Mèxic l’any 1940, en plena Guerra Mundial. Home de manifesta catalanitat esdevingut símbol d’un internacionalisme proletari comunista.

Una investigació molt intensa que havia de recórrer tots els arxius d’escoles i centres formatius a Barcelona on havia estat alumne; una tasca que hauria d’endinsar-se en la dramàtica trajectòria familiar d’un pare industrial i una mare omnipresent que, sense mai deixar de banda els seus quatre fills, passaria de ser senyora burgesa en la Barcelona neutral i rica dels anys de la Primera Guerra Mundial a esdevenir militant radical comunista alliberada de qualsevol obligació familiar al servei de l’URSS per tota la geografia del món.

S’havia d’investigar què va fer durant la Guerra Civil espanyola del 1936-1939, en quines unitats militars serví i en els fronts on va actuar, on i com va ser ferit. Quan i com fou reclutat pels agents soviètics, i en concret qui va ser l’agent soviètic que fou el seu enllaç definitiu.

Una recerca que havia de seguir la documentació i els testimonis dels fets, precisar els actors secundaris, així com anar a buscar el testimoni oral i personal, la memòria dels fets viscuts, els records, objectes i fotografies, escrits i cartes dels familiars més directes i dels seus descendents. Un treball que ha dut Eduard Puigventós a investigar els arxius catalans, espanyols, holandesos, russos, mexicans, nord-americans i cubans que fan referència a Ramon Mercader. També ha parlat amb persones properes de l’entorn de Ramon Mercader que res han escrit sobre ell però en podien aportar dades més vivencials. Algunes negatives a parlar de l’assassí de Trotski, alguns silencis a preguntes concretes, el fet de tancar-se a qualsevol contacte amb l’historiador, són molt indicatives del pes feixuc que per a algunes persones ha estat haver-lo conegut, tractat, intimat o simplement ser-ne familiar més o menys directe. Una circumstància similar a la que ell, els darrers anys de la seva vida, va haver de viure amb relació a qui anteriorment políticament i socialment l’havia enaltit, i aleshores s’havia convertit en un espectre d’un món, l’estalinisme, que calia oblidar.

Tota aquesta tasca ingent és el llibre present, on es rectifiquen dades errònies repetides en les moltes biografies escrites en un munt d’idiomes i traduccions sobre Ramon Mercader.

Un treball d’historiador definitiu per tot el que aporta de nou d’una trajectòria de tots els actes i fets polítics i personals amb la documentació corresponent. Es fan i es faran més interpretacions i anàlisis d’aquest dur agent del comunisme stalinista, però no podrà obviar-se el que Eduard Puigventós ens mostra i fins ara ignoràvem. Home honorat amb medalles a la Pau i al Valor pel comunisme internacional en el període anomenat de socialisme real, sempre més va ser un esfinx impenetrable del perquè de la seva acció criminal. Una personalitat de granit que sempre més va enyorar poder tornar als espais de la seva infància, els jocs a la platja de Sant Feliu de Guíxols, poder passejar badant per la Rambla de Barcelona, la seva ciutat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació