Racisme impune

29.11.2013

Podríem dir que el racisme és aquella actitud que tracta les persones de forma diferent segons la seva raça. Avui en dia el concepte de raça és força discutit i es parla més d’ètnies i col·lectius, però el concepte de racisme es continua aplicant contra aquelles actituds que discriminen una persona o el seu grup més enllà de si l’agressor i l’agredit tenen o no el mateix color de pell. Tot i així hi ha actituds d’aquesta mena que tenen un nom específic: homofòbia, per exemple.

Pintada al Centre Bonastruc ça Porta, de Girona

Una característica del racisme és que prejutja una persona o la seva ètnia o col·lectiu. És a dir, per una mateixa acció els apliquen uns judicis amb un barem diferent que els aplicats a d’altres persones. Se’ls jutja pel que són, no pel que han fet.  I també se’ls culpabilitza d’alguna cosa que no han fet només per pertànyer a aquest col·lectiu.

Alguns d’aquests comportaments estan tan interioritzats que fins i tot es fa difícil per a molta gent reconèixer-los com a tals.

Així, per exemple, tothom trobaria absurd que davant d’un comerç regentat per ciutadans d’origens xinès (un basar o un restaurant dels que tan proliferen a les nostres ciutats posem per cas) es fessin manifestacions o graffiti de protesta o es trenquessin els vidres a favor de la llibertat del Tibet o per a denunciar la manca de respecte als drets humans que hi ha a la República Popular de Xina.

O que es fes això mateix davant d’una carnisseria islàmica per part de feministes o grups en defensa dels homosexuals per a denunciar la discriminació que pateixen a tots els països islàmics.

O que en un comerç rus s’hi fes per a protestar per la situació a Txetxènia o a favor de la llibertat d’expressió

O, per anar a alguna cosa que ens toca de prop, que uns catalans ho fessin en un establiment regentat per ciutadans d’origen espanyol.

Absurd, oi? Per a fer aquesta mena de coses existeixen les ambaixades, consolats o delegacions del govern corresponents. La majoria de la gent titllaria aquestes accions contra particulars o establiments públics de racistes o xenòfobes independentment que el propietari xinès estigués d’acord amb el que fa el seu país al Tibet, o que el musulmà estigui a favor del burca, l’espanyol fos un fatxa de tota la vida, etc.

Doncs aquesta absurditat resulta més “comprensible” per  a molta gent quan l’objectiu està relacionat amb quelcom jueu. Fa uns dies va aparèixer una pintada clamant per una “Palestina Lliure” a l’aparador de la lliberia del Centre Bonastruc ça Porta, un museu sobre l’antic Call  de Girona.És la foto que encapçala aquest post.
No és el primer cop que aquest centre és objecte d’aquestes mostres de suport pro-palestines.   Repeteixo que és un centre museístic sobre el barri on vivien els catalans jueus. Què tenen a veure els catalans jueus de l’Edat Mitjana amb el conflicte actual arabo-israelià? No res. Però a manca d’un consolat o ambaixada israeliana  qualsevol cosa que olori a jueu ja va bé per a expressar-hi rebuig.

Ja posats, el dia que a Itàlia passi alguna cosa potser veurem gent protestant a l’amfiteatre de Tarragona.

No es tracta de cap cas aïllat. Aquí en tenim més exemples:

Pintada al carrer Marlet, al call jueu de Barcelona

Aquesta pintada es trobava (fa poc que la van esborrar) al carrer Marlet, en ple Call barceloní. La placa en hebreu és del 1314 i parla sobre l’hospital que allà va fundar el rabí Samuel Ha-Sardí (la traducció de la placa en castellà de sota és totalment errònia i falsa). Bé, de fet la placa és una copia ja que l’original és al Museu de la Ciutat on va ser traslladada a causa de la degradació que va patir per les continues agressions.   En aquest mateix carrer Marlet és on diuen (els arqueolegs no s’hi poden s’acord) que hi havia la Sinagoga Major de Barcelona reoberta el 2002. Un lloc, per cert, que ha rebut diversos atacs. En un d’ells un treballador va ser ferit per un bat de beisbol. Si hi aneu algun cop veureu que és un lloc discret, si no passes per davant ni la veus. Cap cartell indica la seva presència.

Pots llegir el post íntegrament al blog de Jaume Ortí aquí

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
  1. Totalment d’acord. He sentit i llegit molts d’atacs als jueus per part de gent que en d’altres qüestions calla, si no està ben informada. L’antisemitisme deu ser un fet visceral.

    • Tot racisme és visceral i gens racional. Allò curiós és la impunitat amb que aquest es mostra. Quanta gent creu encara en els tòpics típics (són tots rics, dominen la banca i les telecomunicacions, actuen d’amagat i de forma conxorxada, etc…) sense haver vist ni conegut mai cap jueu?

  2. Bon article!. Només un apunt. Ja fa uns pocs anys que hi ha un cartell que indica la presència de placa hebrea de Marlet. Aquest cartell fa poc s’ha canviat amb una versió actualitzada de la traducció.

    • Ah, doncs no ho sabia. La veritat és que el post al blog el vaig escriure fa temps i quan he tornat a passar per allà no m’he fixat que hi hagués una nova placa amb la traducció correcta.