Quo Vadis llibreter?

19.11.2013

Aquests dies Núvol ha estat l’escenari -o potser hauria de dir l’arena- d’un combat dialèctic molt civilitzat entre Bernat Ruiz Domènech i el Gremi de Llibreters. Tot ha vingut arran de la sentència que ha obligat la cooperativa Abacus a rectificar la seva política de preus, basada en descomptes abusius segons el gremi. La tesi de Ruiz és que els llibreters erren d’estratègia quan s’agafen al preu fix del llibre com a taula de salvació. Marià Marín en una primera rèplica i Antoni Daura en una segona han provat de donar resposta a les interpel·lacions i contrarèpliques de Bernat Ruiz, que ha plantejat el cas amb una bateria d’arguments difícils de contestar. Avui donem per tancat el debat publicant a l’speaker’s corner les dues últimes intervencions. Trobareu tots els articles enllaçats per ordre cronològic de publicació al peu d’aquest article.

 

Cartell a l'entrada de la llibreria Roquer, dels jardinets de Gràcia, que va tancar portes el passat 12 de novembre

 

Què poden esperar els llibreters? Se’ls menjarà Jeff Bezos? O potser es reinventaran d’alguna manera per neutralitzar l’amenaça de la digitalització, que ara per ara sembla innòcua però que els situa en el punt més fràgil de la cadena de valor. Els editors es mantindran lleials als llibreters mentre la seva dependència envers els punts de venda justifiquin aquesta actitud, però això podria canviar en un futur pròxim. Els més pessimistes no ens preguntem si això passarà algun dia, sinó quan.

Sigui com sigui, ja hi ha petits editors que venen el seu catàleg des de la seva web, i si ja ho fan amb les seves edicions de paper, tot fa pensar que la temptació encara serà més gran quan en venguin la versió digital.

Igualment necessitarem professionals prescriptors que centralitzin en un espai compartit i de manera discriminada l’oferta del mercat, però aquests nous aparadors del llibre poden ser igualment digitals i no tenen per què suportar el cost material que demana mantenir un local obert amb un horari comercial.

La setmana passada tancava a Barcelona una nova llibreria, la Roquer, situada als Jardinets de Salvador Espriu, al capdamunt de tot del passeig de Gràcia. Hi vam passar per davant el mateix dia que liquidaven tot l’estoc. La Roquer ha tingut la mateixa pega que la Jaimes, però ha renunciat a reobrir en un altre lloc. La llibreria Roquer, com en el seu moment el Cinc d’Oros o la Llibreria Francesa, no ha pogut renovar el seu contracte de lloguer. El propietari trobarà probablement millors postors pel seu local.

Consolem-nos de moment donant la culpa als creuers que atraquen al port carregats de turistes àvids de comprar productes de luxe. Són ells que pugen pel passeig de Gràcia esbandint al seu pas els comerços més fràgils, com ara aquestes dues llibreries independents.

Però siguem conscients que el creuer de la digitalització pot ser encara més letal.

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. ‘ha plantejat el cas amb una bateria d’arguments difícils de contestar’… quines coses, jo no he vist ni un sol argument en cap dels escrits de Ruiz…

  2. Sembla que la llibreria Roquer ha tornat a la seu original, una mica més amunt al carrer Gran de Gràcia mateix.

  3. Retroenllaç: Presentes y futuros de las librerías. 1 | cambiando de tercio