Que no m’hi esperin

13.03.2015

Quan tenia quinze anys el meu oncle em va dur a La Monumental a veure Morenito de Maracay. No sé si en aquella mateixa corrida o en una altra vaig veure torejar el torero de la Riereta, Joaquim Bernadó. Diuen que és el millor torero català de la història. No ho sé, ningú no sap com torejava en Peroy, el torero de Torredembarra.

José Tomas

José Tomas

Des d’aquells dies m’agrada molt el món del toro i la tauromàquia. Temporada a temporada he freqüentat la plaça de la Monumental (a banda d’anar a la de Ceret, Muro, Olot, Saragossa, Madrid, Bilbao). Tinc pendent la plaça de València, on els taurins valencians enraonen de toros en català i això, per a mi, és un al·licient afegit. També espero anar aquest estiu a la Maestranza de Sevilla. A la de Nimes i la de Tolosa. Desconec si la de Biarritz continua en actiu i m’agradaria visitar-la. Des d’aquesta plaça és des d’on es va propagar la passió pels toros al sud de França, gràcies als gustos tauròfils de l’emperadriu Eugenia de Montijo. De vegades els reis serveixen per alguna cosa.

L’estiu passat només vaig veure una sola corrida de toros, a Vista Alegre, la plaça de Bilbao. Una mala corrida i alhora inoblidable. Per a mi, sobretot, que aquests últims anys no tinc ocasió d’anar-hi gaire sovint. Perquè el Parlament de Catalunya va prohibir els toros al meu país. Per una banda ho lamento, i alhora també ho assumeixo. Ara, quan vull veure toros, he de viatjar fora de la Catalunya espanyola. A la Catalunya francesa tinc més sort. També en altres punts dels Països Catalans, com el País Valencià, les illes Balears i la Franja de Ponent (se’n celebren en algunes festes majors), on partidaris i detractors de la tauromàquia conviuen amb més bona entesa que a Catalunya.

Dit això, vull deixar clar que l’intent del Partit Popular de restablir els toros a Catalunya per la via del decret (o semblant) em sembla desafortunat, una falta de respecte a la decisió del Parlament i a la sobirania dels catalans. Per tant, ja els aviso que no hi comptin, amb mi. Seguiré agafant el tren i anant a Saragossa, a Madrid o a altres places. Si el Partit Popular ho tira endavant i es tornen a celebrar corrides a Barcelona, per a mi serà un mal trago. Mentre a La Monumental torejarà José Tomás amb el seu art impagable, jo m’estaré tancat a casa imaginant-m’ho. Sisplau, que no les restableixin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. M’ha entendrit, Sr. Gomà. I el felicito per ser fidel a la seva afició. Jo no sóc taurí, però tampoc antitaurí. Però estic d’acord que si el PP ho tirà endavant serà una falta de respecte. El planyo.

    Una abraçada.

  2. Doncs a mi sí que m’agradaria poder tornar a La Monumental tot i no ser gens propera als únics que sembla ser que ho defensen.