Què és un bibliotecari?

28.05.2014

Hi ha moviment a les biblioteques. Si la setmana passada anunciàvem el nou conveni entre Biblioteques de la Generalitat i el Gremi de Llibreters per facilitar la venda de llibres a les biblioteques, aquesta setmana entrem a la recta final de la campanya per les eleccions que se celebraran el dia 4 de juny al Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya.

 

Membres de la candidatura Fem COBDC! X TU

Hi ha canvi de junta. I el que és inèdit és que en aquesta convocatòria per renovar la junta del col·legi és que s’hi han presentat dues candidatures, amb projectes i ambicions ben diferents. Com passa en altres àmbits professionals, els bibliotecaris no són aliens als canvis que comporta la revolució digital i la transformació dels hàbits dels usuaris de les biblioteques.

La candidatura A prop teu, encapçalada per Daniel Gil, es postula com la proposta més renovadora. Formada per 6 dones i 4 homes i encapçalada per Daniel Gil (un home!), la mitjana d’edat dels components d’aquesta candidatura és sensiblement inferior i més paritària que la candidatura Fem COBDC! X TU, que encapçala Montserrat Garcia Alsina, formada majoritàriament per dones i amb una trajectòria professional més dilatada. Les eleccions se celebren el dia 4 de juny, de 9h a 20h, tot i que es podrà votar de forma telemàtica de l’1 al 4 de juny, i també per correu postal, també de l’1 al 4 de juny.

Avui a Núvol podeu llegir el programa de totes dues candidatures, tant la de A prop teu com la de Fem COBDC! X TU. Les eleccions es preveuen molt igualades, si hem de jutjar pels seguidors que uns i altres tenen a Twitter. En el moment que escric aquestes ratlles hi ha un empat tècnic a Twitter amb 122 seguidors per candidatura. El debat entre uns i altres no és menys emocionant i avui dimecres 28 de maig a les 12h, a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB (C/ Melcior de Palau, 140, Barcelona) podreu escoltar les dues propostes en directe per boca dels aspirants.

No vull entrar en comparacions odioses. Llegint el programa d’una i altra candidatura, hi veig un gran anhel compartit: la visibilització del col·lectiu. És palmària la urgència que tots dos equips senten per reposicionar el perfil professional del bibliotecari-documentalista, que ja no pot quedar confinat en l’àmbit estricte de la biblio catalogant llibres sinó que s’ha d’obrir a noves opcions professionals en la societat de la informació, on podran ocupar cada vegada més espai gràcies a la gradual incorporació de les TIC en el teixit empresarial.

El documentalista serà una figura clau en molts camps, ara que la gestió de continguts, el Big Data o l’analítica web són tan decisius en l’àmbit de l’empresa. L’altre dia la Gisela Ruiz, de la candidatura A prop teu, em deia que els bibliotecaris han de represtigiar la seva professió i que els aniria molt bé que HBO s’animés a fer una sèrie titulada Anatomia de Dewey, que faria pel sector el que Anatomia de Grey ha fet donar a conèixer els anhels dels metges. Potser és demanar massa? De moment n’hi hauria prou que a La Riera sortís un estudiant de biblioteconomia que no fos un peix bullit.

 

Membres de la candidatura 'A prop teu'

Per què la televisió no entrevista mai un bibliotecari quan s’ha de fer un reportatge sobre les novetats de Sant Jordi? S’otorga un rol prescriptor a autors, editors i llibreters, però i el bibliotecari? Cal treballar doncs pel posicionament. Bibliotecaris, bibliotecàries, aixequeu-vos i voteu: no podeu perdre el tren!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Si realment d’acord. El bibliotecari hauria de tenir veu i vot especialmente pq està al dia de novetats, dels llibres + demanats, etc.
    i a partir d’ara també estarà informat de la repercusió en les vendes.
    Com usuaria de biblioteques, son gent profesional que ajudan a una tasca cultural important.

  2. Retroenllaç: “Què és un bibliotecari?” : article de Bernat Puigtobella a Núvol.com | A prop teu

  3. Retroenllaç: Repercussions de les eleccions al Col·legi | Observatori professional