Premi Crexells i Núvol: Rojals, Cabré o Márquez?

16.05.2012

El premi Crexells arriba a la XLI edició amb tres novel·les finalistes: Jo confesso de Jaume Cabré, L’últim dia abans de demà d’Eduard Márquez i Primavera, estiu, etcètera de Marta Rojals. El digital de cultura Núvol farà un seguiment de les tres obres i convida els lectors a enviar ressenyes o escrits en suport d’algun dels tres escrits. Reflexions, cites que podríem aplicar a les nostres vides, consells, diàlegs, bellesa, sentiment… per quin dels tres llibres voteu?

El Crexells és el guardó més antic de novel·la en català i s’atorga des de 1928, en memòria del filòsof Joan Crexells: un intel·lectual cosmopolita que va apropar al país les principals corrents intel·lectuals europees de l’època. L’Ateneu Barcelonès és qui s’encarrega de concedir aquest premi a l’obra guanyadora, sent una institució allunyada dels interessos editorials. Premia la millor obra publicada que selecciona un jurat especialitzat, escollit pels socis d’aquesta institució, a través d’un procés de votació. Aquest any el premi Crexells aposta, de nou, pel foment de la lectura i una dimensió més participativa. Per aquest motiu, per primer cop la votació s’ampliarà als lectors de Biblioteques de Barcelona, que juntament amb els socis de l’Ateneu, escolliran l’obra guanyadora.

Núvol encoratja els seus lectors a llegir-se les tres novel·les finalistes i a posicionar-se a favor d’una de les tres obres, a través d’un escrit de suport que serà publicat a la secció d’opinió del diari, Speaker’s Corner. Doneu veu al vostre jo lector i digueu-nos per escrit per què considereu que l’obra que heu triat ha de de ser la guanyadora.

 

Eduard Márquez

 

El Premi Crexells organitzarà conferències amb els autors i clubs de lectura sobre les obres finalistes. Els lectors podran votar l’obra que considerin mereixedora del guardó des del 15 de maig fins al 15 de juny. Durant la festa que se celebra el dia abans de la revetlla de Sant Joan es coneixerà el nom de l’obra premiada, en el marc de La Revetlla Literària de l’Ateneu Barcelonès.

 

Jaume Cabré

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Estaria bé que el dia del lliurament del Premi Crexells fos l’últim abans d’un demà professional més lluminós per a Eduard Márquez. Jo no tinc cap dubte que la seva darrera novel·la es mereix aquest guardó: perquè ha remogut molts lectors, ho ha fet amb un estil impecable, i ha demostrat que es pot expressar molt en poques pàgines. Com ja va dir Care Santos, Márquez és, segurament, l’escriptor que provoca més emocions en proporció a les paraules que utilitza. Perquè, coherent amb la seva trajectòria, no és esclau de modes temàtiques o estilístiques, sinó fidel a una manera d’entendre l’ofici d’escriure. Precisament per això, els seus llibres resisteixen la seva lectura en veu alta i també el pas del temps, com només ho fan els que són excepcionals. L’últim dia abans de demà ho és. Votar-lo em sembla un acte de justícia i d’agraïment a un escriptor que fa molts anys que ho dóna tot sense fer soroll, i que en aquest cas demostra un coratge i una sensibilitat que no deixa lloc a la indiferència.