Per què en diuen amor quan volen dir poder?

Els matrimonis protagonistes de les famoses sèries House of cards i The Good Wife són l’essència de les seves trames.

Els matrimonis protagonistes de les famoses sèries House of cards i The Good Wife són l’essència de les seves trames. Unes relacions complexes on l’ambició personal fa deixar de banda l’amor per aconseguir el poder capten milions d’espectadors arreu del món. Per què deu ser?…

Els actors de 'House of Cards'

Als malalts de sèries, com un servidor, que ens hem menjat la nova temporada de House of cards (la sèrie per a Netflix de Beau Willimon) en cosa de dies, hem pogut veure com el matrimoni protagonista, els Underwood, ha arribat a la possible culminació de la seva ambició; tot i que amb un matrimoni com els Underwood mai saps si encara es poden arribar a superar més. No hi haurà spoilers; poden seguir llegint.

Des de la primera temporada Frank i Claire Underwood (Kevin Spacey i Robin Wright) han captat la nostra atenció. A vegades veiem que és una relació que s’aguanta pels pèls, arribant en moments determinats a una possible fractura, de conseqüències incertes. Però el nus que lliga els Underwood és molt fort. Són molt diferents, però són molt iguals. Són dos animals de poder. Els lliga una ambició desmesurada, ben travada, acordada fins a les últimes conseqüències, deixant de banda persones i sentiments. Ells ni són sentiments ni tenen persones humanes. Maquiavèl·lics diran; més que això! El savi florentí requeria de certa justificació moral i a House of cards no n’hi ha cap! Si ho passem a Shakespeare, són uns Macbeth també, però sense cap trauma; de tant freds, són gèlids, de tant sòlids, són rocosos.

The Good Wife (CBS) també ens ha mostrat moltes ambicions al llarg de les seves set temporades. Ambicions de despatxos d’advocats i ambicions de polítics nord-americans, tot lligat a un matrimoni Florrick que ja fa temps que es va descompondre. Ella, Alicia (Julianna Margulies), l’advocada protagonista, a la qual la vida li canvia per les intencions i brosses a l’armari d’ell, el seu marit, Peter (Chris Noth), el qual ambiciona ser un polític de relleu nacional. En la darrera temporada, la que està sortint ara i que serà la última, i encaixant-ho en la carrera presidencial que està transcorrent als Estats Units, la realitat i la ficció es lliguen i el matrimoni d’Alicia i Peter Florrick readapta el seu amor passat per tal d’aconseguir el poder. L’Alicia Florrick és molt més bovariana, més bona, però no càndida; i el seu marit és més senzill, menys polièdric… costa molt creuar totes les capes de metall del matrimoni Underwood!

Deixin-se estar de matrimonis Clinton, dels Kirchner o del cas Aznar-Botella. Els Underwood o els Florrick són molt més interessants!

No gaire diferents són les relacions de les dues parelles protagonistes de Billions, la sèrie que està traient Showtime i que si encara no coneixen, ja poden anar passant. La fascinació que desperten els Underwood és difícil de superar i l’afecte cap a Alicia Florrick també, però tant els Rhoades com els Axelrod de Billions capten intensament.

The Good Wife

Una breu introducció pels que no coneixen la sèrie. Bobby Axelrod (ben interpretat per Damien Lewis, al qual encara costa de deslligar de Homeland) és un multimilionari de Nova York, que va crear la seva fortuna de forma no gaire honrosa en el món dels fons d’inversió, i després aquesta fortuna l’ha fet créixer de la mateixa manera. Amb la seva esposa Lara (Malin Akerman) formen una parella esplèndida, però també severa i amb gran capacitat d’oblidar certs gripaus empassats. I el genial Paul Giamatti (qui fou John Adams) interpreta el coprotagonista, antagonista i enemic d’Axelrod, el poderós fiscal de Nova York Chuck Rhoades. Rhoades és fill d’un altre milionari i la seva ambició rau a escalar en l’àmbit públic-polític, i per això que la seva esposa, Wendy (una fantàstica Maggie Siff), treballi per a Axelrod no li serà agradable a l’hora de perseguir Axelrod en els seus bruts negocis borsaris. Tombant a “Axe”, Chuck Rhoades no sol vol fer justícia, sap també que seria el perfecte trampolí per a presentar-se a les eleccions a alcalde, a governador…  La compenetració i les enteses tàcites entre ambdós matrimonis, així com el pont que forma Wendy entre un i altre ambiciosos personatges, són d’un gran nivell ficcional. Són dos matrimonis sostinguts pel poder.

Ambició, poder, diners, política… Són elements bàsics per als serials. Els que hi barregen la política, de la més ben intencionada (la danesa Borgen), la més vodevilesca (la també nord-americana Scandal), o la més ferotge (House of cards) triomfen avui entre el públic sobretot perquè lliguen una societat molt més hiperpolititzada a ficcions televisives de consum veloç. Les produccions d’aquests tipus de temàtiques proliferen (a França, Canal+ està traient la sèrie també política Baron noir). És ben probable que la febre dels serials protagonitzats pels matrimonis Ambició i Poder segueixi triomfant.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació