Pere Manzanares, nominat al Premi Martí Gasull

4.01.2015

“Hem perdut una batalla, però no hem perdut del tot la guerra”, diu Pere Manzanares, pedagog i activista lingüístic que lliura la seva batalla a la Catalunya del Nord. Per tota la seva tasca a favor del català, és un dels candidats a optar al premi Martí Gasull. A continuació reproduïm l’entrevista que li va fer Agustí Mas sobre la situació de la llengua al país al programa radiofònic Estira la llengua.

Celebració del dia de la Catalunya Nord

Pere Manzanares durant la celebració del dia de la Catalunya Nord

Si a la Catalunya del Sud busquen escapar-se d’una escapçada lingüística, a la Catalunya del Nord insisteixen en la petició perquè s’ampliï la presència del català a les aules. L’activista referent d’aquestes comarques, Pere Manzanares, assegura que “la demanda dels pares és important i a l’administració li costa d’atorgar una aula aquí i una aula per allà per respondre a aquesta demanda”. Senzillament demanen que als concursos públics de places de mestre se n’habilitin més de bilingües que fins ara, per evitar situacions surrealistes com la d’Elna (el Rosselló), on les places d’ensenyament bilingüe català-francès s’han de sortejar entre les famílies demandants.

Aquesta temporada les comarques nord-catalanes també van tenir l’ai al cor amb l’acomiadament de l’equip de TV3 format per Thierry Masdéu i Pere Codonyan. Diversos activistes, incloent-hi Manzanares, van fer guàrdia a la porta de la delegació per evitar que es buidés. Manzanares assegura que d’allà “no s’ha tret res” i valora amb satisfacció el fet que segueixen tenint un equip de corresponsals però amb seu a Girona, que pugen i baixen. Amb això, opina: “Hem perdut una batalla però no hem perdut del tot la guerra”.

Però als propers mesos, a la Catalunya del Nord tindran els dos ulls posats al sud, a l’expectativa del que passi amb el procés sobiranista de Catalunya. Per Manzanares, si “arriba a terme” tot plegat tindrà “repercussions positives a Catalunya del Nord i canviarà moltes mentalitats”.