Oriol Izquierdo

10.01.2013

Oriol Izquierdo surt de la Institució de les Lletres Catalanes amb un full de serveis molt meritori, atès el pressupost de què disposava. Per una banda, ha sabut donar continuïtat a molts projectes que havia engegat el seu predecessor, Jaume Subirana, còmplice en tantes coses. Per l’altra va impulsar la modernització de la Institució. M’ho comentava ahir gent que ha seguit de prop la seva gestió. La Institució pot iniciar ara una tercera etapa gràcies a ell. Va veure la necessitat d’una nova llei de la ILC, 20 anys després de la primera, i gràcies a la feina que s’havia fet amb les associacions i la Junta de Govern de la ILC es va aprovar el desembre del 2011, en lloc de la proposta de la Llei Omnibus, que convertia la Institució en un mer Consell Assessor. El resultat de tot plegat és que encara avui la Institució és una entitat amb molt més sentit que, posem per cas, el CoNCA.

Oriol Izquierdo

Oriol Izquierdo

Oriol Izquierdo no ha estat un director rupturista. Al contrari, ha donat continuïtat a iniciatives anteriors, com LLetres al Camp, els Seminaris de Farrera o els Itineraris de Lectura. També cal destacar l’impuls que s’ha donat, amb la insubornable iniciativa de Carlota Torrents, a la plataforma Què llegeixes?, que ja compta amb 14.000 usuaris registrats, poca broma. La presència de la literatura catalana a la xarxa també ha estat un dels objectius d’Izquierdo, que ha mantingut o impulsat el catàleg d’exposicions literàries, el mapa de festivals literaris, la presència a xarxes socials com facebook, twitter, delicious, etc… També cal destacar la col•laboració i participació en projectes ja consolidats com Traces, Lletra i el Corpus Literari Digital.

Des de Núvol li hem d’agrair que cregués en el nostre projecte des del primer dia. L’ajut de la Institució destinat a pàgines web va ser una bona empenta a l’hora de dissenyar el web del digital de cultura. Vull pensar que hem correspost la seva confiança amb el nostre esforç. Des de Núvol, molta sort i molta feina!

Les persones passen, les institucions es renoven. La renovació de la ILC ara mateix no passa per inventar la sopa d’all sinó per dotar-la d’un pressupost digne, l’única garantia que ens la prenem seriosament. També caldrà que des de l’Institució s’expliquin bé les noves línies d’actuació, i que se sàpiga valorar identificar tant el talent individual com els projectes que poden enfortir la comunitat literària.