Molt honorable president

18.05.2018

És la primera vegada que el president del país és una persona que he tingut el plaer de conèixer. Quim Torra, abans de ser president, va crear una de les editorials més arriscades dels darrers temps: Acontravent. Una iniciativa editorial –digna d’un país que podria ser algun dia, però que de moment no és– que va recuperar alguns dels grans clàssics del periodisme literari català. En el catàleg de llibres que va editar Quim Torra, bo i esmerçant-hi hores i jugant-s’hi els estalvis, hi ha noms com ara Domènec de Bellmunt, Pere Calders, Pere Coromines, Josep Pla, Montserrat Roig, Rafael Tasis, Màrius Torres, i molts altres.

Quim Torra en l’acte de presa de possessió | © Marc Rovira ACN

Quim Torra és una persona discreta, afable, intel·ligent i molt treballadora, amb un esperit de servei encomiable. No es mereix, de cap manera, les desqualificacions i els insults que li han penjat gent que –en honorabilitat– no li arriba a la sola de la sabata i que ha cuitat a manipular, amb barroeria i cinisme, alguns dels seus textos periodístics o algunes de les seves piulades. Qui el conegui una mica, qui hagi llegit els seus llibres sap perfectament que és un home de conviccions fermes i d’una ètica sòlida i admirable, amb una passió senzilla i una intel·ligència privilegiada.

Un migdia de fa uns quants anys, quan Quim Torra va assumir la direcció del Born Centre Cultural –un projecte reeixit que l’Ajuntament actual sembla que s’entesti a desvirtuar– me’l vaig trobar a la Biblioteca de Catalunya. Em va saludar amablement i em va comentar, amb l’entusiasme de l’investigador, que aprofitava una mitja hora que tenia lliure per consultar un article en una revista d’època. Em va fer gràcia que un home tan enfeinat tingués encara esma per preocupar-se per una de les seves fal·leres, compartida: recuperar la història del periodisme literari, seguint les traces de Domènec Guansé o Rafael Tasis.

Com confessava en la primera entrevista de caràcter íntim que li féu TV3, Quim Torra es considera un home de lletres, de recerca. La conjuntura actual l’ha portat a convertir-se en el responsable de pilotar els inicis complexos i costeruts d’una República catalana en construcció, que no vol desobeir lleis sinó redactar-les. No ho tindrà fàcil, perquè els partits monàrquics han engegat la màquina atrotinada de fabricar mentides, calúmnies i injúries per desprestigiar-lo. Amb la cobertura dels mitjans i els aparells de l’estat, aquests partits són capaços de tot, sense cap pudor, per aconseguir escampar la sospita i desacreditar sigui com sigui l’adversari.

En realitat, en la persona de Quim Torra, els partits defensors del règim del 78 volen difamar el pensament polític que representa i limitar els drets col·lectius que defensa. Són les mateixes forces polítiques que han donat suport a una ignomínia com el 155, que han permès la usurpació antidemocràtica de les institucions catalanes, que han estat i són còmplices de l’existència de presos polítics i exiliats a l’Europa del segle XXI. Són els mateixos partits que només saben alimentar els discursos de la por, la prohibició, la represàlia, la negació de tot, valedors cofois de la conculcació dels drets fonamentals.

No sé què farà Quim Torra o què li deixaran fer com a polític, com a 131è molt honorable. Però puc testimoniar que el president Puigdemont, exiliat a Berlín, va fer una bona tria. No es tracta d’un polític convencional, fet a mida de les cúpules dels partits, sinó nascut de la base cívica i cultural. Com a referent polític, com a representant de la màxima institució del país, el president Torra mereix el màxim respecte. Com també en són mereixedors, d’un respecte, doblat de gratitud, els polítics catalans escollits pel poble (i els portaveus de la societat civil) que, injustament, estan confinats a les presons espanyoles o obligats a emprendre el camí de l’exili. Sobretot, en una conjuntura com la d’ara, marcada per la repressió ferotge dels aparells de l’Estat espanyol.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

10 Comentaris
 1. Moltes gràcies pel teu article, Francesc Foguet.
  Dignifica el president i la institució que representa.

 2. Sí, Francesc, per més que bordin, cal deixar les coses clares, tal com són i al seu lloc.
  Em sembla que, precisament, si s’exciten i embogeixen més enllà, encara, de la irracionalitat psicòpata que els és consubstancial, és perquè el President Torra és un home de lletres, de cultura, antipòdic als baixos fons que habiten tants politicots i opinaires a sou, incapaços de construir, lliurats amb ràbia només a destruir.

 3. Molt bo. Però em sembla que homes i dones tan preparats i conscients com el doctor Foguet haurien d’anar més enllà i analitzar, comentar i contextualitzar els tuits i articles del MH que serveixen de base per incendiar, injuriar i desprestigiar una institució tan sòlida i històrica com la Presidència de la Generalitat. Això sí seria un veritable servei de coneixement i recerca, un instrument fonamental en favor de la institució, la veritat, la persona d’en Torra, dels catalns i de tota la gent d’arreu del món que busca destriar el gra de la palla, les fake news interessades del pensament lliure, autèntic i democràtic.

 4. Sort en tenim que aquesta oposició tan bocamolla que patim al Parlament i que alimenta els comentaristes de les seves plataformes mediátiques no s’ha adonat que el tàndem que formen Torra i Puigdemont és de La Selva. Ho dic com una necessària nota d’humor que de cap de les maneres pretén facilitar més idees al servei de la distorsió informativa.

  Enhorabona pel seu article, doctor Foguet, que humanitza el nou President.

 5. Gràcies, Francesc, per aquest retrat precís i per les lúcides reflexions. Em temo, però, que la grandiosíssina majoria de lectors de Núvol ja sabem que tens tota la raó. La nostra obligació, doncs, és difondre l’article pertot arreu.

 6. Moltes gràcies per la seva visió personal del sr. Torra. N’he fet màxima difusió entre els meus contactes i ànimo a tothom a fer el mateix.

 7. És molt d’agrair l’article de Francesc Foguet. Per què no deixem de banda el discurs de la ignorància, l’odi, la mentida i la violència que han abocat damunt del president Quim Torra? Valorem la categoria de l’intel·lectual crític, de l’editor apassionat i de l’home de lletres humanista. Les seves paraules al Parlament transmeten confiança i una aposta ferma pel diàleg i la vida.

 8. Cuito a difondre l’article que tan bé expressa la personalitat del president Torra, així com la seva tasca intel·lectual i el moment salvatge amb què s’haurà -ens haurem- d’enfrontar.

 9. Totalment d’acord! Tot el nostre respecte i admiració pelMHP Quim Torra per la seva valentia d’enfrontar-se a un govern q ha perdut els papers i el respecte de tots i cadascun@ dels independentistes i l’està perdent a la UE

 10. Molt bé. De totes maneres, a molts catalans ens agradaria saber si encara considera un bon model de construcció nacional el del Capità Collons, i quina opinió li mereixen els espanyols, qüestió que li va ser plantejada i no va contestar al Parlament.