De Lletres a Bon Port

19.12.2013

Ha sortit un nou número de Lletres, la revista del Grup del Llibre, i com sempre la seva cap de redacció, la Diana Coromines, me n’ha enviat un exemplar amb la complicitat habitual. Per celebrar aquest nou número publiquem a Núvol dos articles que ens han interessat especialment. En primer lloc, la lectura que Patrícia Gabancho ha fet de La sortida del laberint, de Miquel Puig. En segon lloc, un article de Marc Belzunces sobre la revolució que viuen avui les revistes en català gràcies als nous suports digitals. En pocs mesos hem vist néixer revistes nadiues digitals com Esguard o Proscenium, pensades per ser accessibles des de qualsevol racó del planeta amb un sol clic.

Diana Coromines

Justament Marc Belzunces i Diana Coromines acaben de fundar BonPort, una startup editorial que engeguen amb el propòsit publicar sense complexos títols directament en digital sense passar pel paper.

Les editorials catalanes sembla que no gosin fer el pas al llibre electrònic; en aquest àmbit ens trobem molt lluny dels països anglosaxons, on Amazon ja ven més exemplars electrònics que no pas de paper. Diana Coromines ho diu molt clar: “En un àmbit lingüisticocultural de dimensions petites com el nostre i, a sobre, minoritzat, justament el llibre digital ofereix tot un univers de possibilitats per normalitzar la relació del lector catalanoparlant amb el món del llibre i la literatura”. Els fundadors de Bon Port estan convençuts que “el gran salt al llibre electrònic ens ha de permetre eliminar les grans mancances de fons que tenim (gran quantitat de llibres cabdals de la nostra literatura ara són introbables en paper) i superar les fronteres d’espai i temps; aquests llibres serien accessibles des de qualsevol lloc amb un sol clic.”

Davant d’això, el Marc i la Diana van decidir posar en marxa BonPort amb la idea de contribuir a normalitzar la lectura en català, a fer que el lector catalanoparlant pugui llegir en les mateixes condicions que ho fa qualsevol lector d’un àmbit lingüisticocultural normal. “Volem fer llibres electrònics ben fets, amb cura; impecables tant des d’un punt de vista lingüístic com tecnològic. Llibres que sedueixin el lector catalanoparlant, que aconsegueixin crear unes condicions, un “clima” de lectura tan bo com el que li ofereix el llibre en paper”. BonPort es proposa, a més, recuperar clàssics que avui no es troben per evitar que tornin a caure en l’oblit; un cop siguin en format electrònic, ja no desapareixeran i tothom hi podrà accedir des de qualsevol lloc i a un preu assequible. “D’altra banda, com que la barrera d’entrada econòmica d’edició és significativament inferior al paper, això també permet publicar llibres que en altres circumstàncies no es publicarien. Des de poesia, fins a l’assaig breu, o temàtiques no tan comercials o sense tanta tradició entre els autors nostres”, diu Diana Coromines.

Els editors de BonPort volen defugir tota subordinació a la llengua i la cultura espanyola per centrar-se exclusivament en la literatura en català. “En aquest sentit, fem nostres les tres “c” de “catalanistes”, “cosmopolites” i “compromesos”. I ens identifiquem amb tres “i”: “independents”, “insubordinats” i “insubornables”.

Marc Belzunces

Finalment, com que estan convençuts que el llibre eletrònic és important per la cultura catalana, i que convé que el sector editorial nacional s’hi posi. “Per això volem posar el nostre coneixement també a disposició d’altres editorials, especialment les petites i independents, oferint-los la possibilitat de maquetar els seus llibres en format electrònic al preu més ajustat possible, de manera que la inversió sigui mínima i la puguin recuperar amb unes poques desenes de vendes del títol. Volem contribuir a fer que hi hagi una massa crítica de llibre electrònic en català i normalitzar-ne el mercat”.

Molta sort.