Llegim bé les oportunitats

9.02.2017

Aquests dies el món de les biblioteques s’ha vist sacsejat, com succeeix a vegades arran d’un nomenament, sovint lligat a la funció pública. Mirem de treure de cada sacseig un aprenentatge i un guany.

Una biblioteca | Foto: Pixabay

Des del Col·legi hem vist com a les xarxes socials i mitjans de comunicació es parlava molt de biblioteques, però també de persones. Que es parli de biblioteques està molt bé, demostra que a la població li interessen i preocupen. Ara bé, en aquest cas potser s’ha parlat més de persones que de biblioteques. I no sempre en el to adient. Per prudència i responsabilitat, les primeres accions que hem dut a terme han estat contactar amb els afectats i esmentats, d’una banda, i procurar obtenir tota la informació disponible, de l’altra. En aquest sentit anava el comunicat que vam fer el dilluns 6 de febrer, on demanàvem respecte i informació.

D’ambdues accions, la que ens ha donat menys resultats ha estat la petició d’informació oficial i pública sobre el concurs i els terminis. Hem provat de contactar amb el director general i de moment no ha estat possible. Així doncs, tot i voler esperar les explicacions de la direcció general, creiem oportú fer algunes consideracions sobre el concurs públic i el debat al seu voltant.

Pel que fa al concurs públic, tot i estar encara en fase de possibles al·legacions, res del que hem pogut analitzar quant a les bases i altres aspectes ens fa pensar, des de fora, que hagi estat un procés fora de l’habitual. Es tracta d’un concurs públic per a una plaça de l’administració pública, que s’adequa a la normativa legal establerta. Ara bé, seria interessant que l’administració iniciés un estudi per modificar el reglament de provisió de llocs de treball, la manera d’aplicar els barems i fer les valoracions. Creiem que després de vint anys és necessari. Quan ho faci hauria de comptar amb el nostre suport per obrir un debat en el món professional, però de forma serena i pausada. Com a Col·legi, vetllem perquè les places ofertes en el nostre món compleixin aquells requisits lligats a la professió, com ara les titulacions i en aquest sentit ens hem posicionat i ho seguirem fent en aquelles places i concursos que ho requereixin.

El debat sobre una possible modificació de l’organigrama sobre biblioteques a la funció pública és molt necessari, i recurrent. Les biblioteques són un dels grans actius del nostre país. Des del COBDC creiem que el principal referent polític del món de les biblioteques hauria de ser una persona de la professió. Així, sota una direcció general que ajunta els arxius, les biblioteques, els museus i el patrimoni hi hauria d’haver una figura política per a cada àmbit. D’altra manera sempre quedarà algun sector insatisfet. Els reptes de cada àmbit són diferents i es troben en cruïlles sovint divergents. Pot ser el moment, doncs, de reprendre un debat sobre la idoneïtat de recuperar una figura política referent al Departament de Cultura, en la forma d’una Subdirecció General de Biblioteques. Però com una decisió i solució estructural, no pas conjuntural. En aquest sentit, i per afavorir la màxima transparència, des del Col·legi ens oferim a fer un debat serè sobre aquest fet i pensar i repensar com ha de ser el sistema bibliotecari al nostre país.

Hem llegit i llegirem posicionaments sobre persones, i ens agradaria sentir parlar més sobre projectes de futur al voltant de les biblioteques. De tot el capital que les persones poden aportar, ens hem de quedar amb les que ens miren i ens observen, tant des del nostre àmbit com des de fora, quan parlem de biblioteques i llibres, biblioteques i mòbils, i biblioteques i dades. Des del Col·legi, doncs, seguirem vetllant perquè aquest sigui el debat, el que veritablement ens enriqueix, el que no ens fa triar sinó sumar.

Addenda: “En relació a la petició d’informació al Director General, podem dir que finalment ha contactat amb nosaltres. Li hem expressat el neguit del sector al voltant de la convocatòria, i els diferents temes que han sorgit arran d’això. Li hem comunicat el nostre posicionament, que pot llegir al Núvol i ens hem emplaçat a reunir-nos ben aviat.”

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

6 Comentaris
 1. Gràcies Marga, per la teva resposta pausada i alhora ferma. A tots se’ns n’ha anat una mica l’olla…de twitter. Tu has sabut situar el tema a on s’havia d’haver situat des del principi. Tota una lliçó que agraeixo perquè en aquests dies més d’un cop he estat a punt de picar l’ham i escriure parlant de persones i no de projectes.

 2. També agraeixo sentir aquesta veu -que ha necessitat certa insistència per fer-se viva-. Tanmateix, em sembla agosarat parlar en veu del “Col·legi” i no de “la Junta del Col·legi” o, millor dit, “d’una part de la Junta del Col·legi”. Esperem també aquest debat sobre el sistema bibliotecari, perquè en l’article, de projecte tampoc és que s’en parli…

 3. Un correcte i clar posicionament del Col·legi.
  Important recuperar la Subdirecció General de Biblioteques (càrrec polític) mentre Cap de Servei s´ocupa per oposició.
  Coincidencia en què cal “estudi per modificar el reglament de provisió de llocs de treball, la manera d’aplicar els barems i fer les valoracions”.
  Quina funció pública volem i quins criteris han de prevaldre en les oposicions per assegurar que es contracten els què més poden aportar al “bé comú”?.
  Article Presidencia Fundació a:
  http://fundacionbibliotecasocial.org/carme-fenoll-servei-societat-carta-oberta-santi-vila/

 4. S´ha de parlar de projectes, sí.
  Però si aquests dies s´està parlant de biblioteques, lectors, se n´escriuen articles i piulades és gràcies a la sra Carme Fenoll, però no perquè ella vulgui ser-ne protagonista sinó per les circumstàncies d´una oposició.
  Si algú ha parlat de projectes i ha posat en valor les biblioteques i tot allò relacionat és la CF.
  Tota aquesta energia hauria d´anar per parlar de promoció de la lectura i com fer visibles uns espais que són molt més que préstecs.
  Aquests dies també s´ha parlat de catàlegs i tecnologia, però ni el millor catàleg del món sense la complicitat de les persones que van i venen a les biblioteques, això vol dir llegir, escoltar, veure, compartir no són res.
  Sap molt greu però el departament de Cultura no veu que les opinions van per un projecte, no per una persona.

 5. Calia que el Col·legi es posicionés i fes una crida a la calma. Vull expresar també públicament tot el meu suport i el meu reconeixement professional i personal tan a la Carme Fenoll com al Pep Vives, tots dos excel·lents professionals; així com tots els col·legiats i professionals que estan cada dia al capdavant de totes les biblioteques de Catalunya. De tot aquest assumpte cal ara parlar-ne amb calma i paciència, i hem d’arribar a un consens ampli. I que en surti una millor forma de fer les coses, en benefici del col·lectiu i també de la ciutadania en general. Tot el meu suport al COBDC i si així ho creu convenient estaré a primera fila i de forma activa en els debats que vol iniciar.