La perdició d’un home

31.07.2015

Per un dia i esperant així lliurar-se’n durant sis mesos més, es decidí a passar la baieta per la nevera. A banda de la bossa d’escombraries, que era a vessar, la porta del frigorífic era el que oferia més mal aspecte de la cuina. En ésser blanca hi destacaven les llànties, que podia reconèixer perfectament: l’habitual puré de cigrons dels vespres estiuencs, greixos variats, oli, xocolata i engrunes de pa.

Un cop netejat el mànec va veure que tampoc era tan difícil (en aquella superfície lliscosa, la brutícia se n’anava amb facilitat) i va continuar, animat, amb la resta de la porta.

Llestos. Va deixar el drap al seu lloc i es disposava a fer-se el sopar quan s’adonà que la cuina feia l’efecte, en general, d’estar molt més bruta que abans. Els prestatges i els reguerons de greix que lliscaven per la paret apareixien més sòrdids que mai en contrast amb la lluent nevera. Sufocant un primer impuls de tornar-la a enllardar i deixar-ho tot com estava, es decidí a passar el drap als armariets que la voltaven.

En poca estona va aconseguir que la brutícia no aparegués de cop, en acabar-se l’oasi de la porta, sinó gradualment en un radi d’un armariet. La intenció era bona, però una ullada panoràmica des del passadís el va induir a continuar la feina: allò era com no netejar i a més riure-se’n. Així que va agafar aire i passà la baieta d’una tirada, per l’exterior, a tots els armaris i prestatges.

En acabat, va examinar el calaix del pa. Resultava més ronyós que mai en el nou context, per no parlar de l’interior de l’armari de les galetes o el de les llaunes de conserves. Tots van caure sota la seva esmolada espasa, representada per la baieta.

Després van venir els espais entre rajoles, molt més combatius, i l’extractor, la seva primera conquesta important. Quan més netejava, més infectes li semblaven els racons que es resistien.

Continuà amb la maneta i el vidre de la finestra i d’allí estant va albirar els fils del telèfon. Va obrir, s’enfilà al marc i els tornà la puresa.

Però els cables d’electricitat, sutjosos i fastigosament bruts, s’allunyaven en direcció a la ciutat. Creuaven el carrer i es perdien en un mar de teulades negroses, que suposaven un insult per a la seva cuina i reclamaven una neteja a fons.

L’home, tot decidit, es penjà dels cables, encarà l’enemic i s’encaminà cap al seu pròxim objectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
  1. Ei Ferran,
    Un altre cop la genialitat es demostra en un text breu, trepidant, proper….i amb un final inesperat.
    M’ha agradat molt.
    Ens veiem!!