El sentit d’un final

2.01.2013

El sentit d’un final és una novel·la breu, però intensa. Molt intensa. És un treball de condensació formidable ja que ens trobarem amb la destil·lació de la vida del narrador i no només de la seva, sinó també dels personatges que l’envolten, els quals són en realitat els personatges.

Aquesta novel·la és una d’aquestes que a mi m’agraden perquè són —com als supermercats— 2 en 1. Perquè a més d’una història magníficament explicada (amb això ja tindríem una bona novel·la) ens trobem amb reflexions que ens fan pensar i de les que aprendrem alguna cosa. Possiblement aquestes reflexions i diàlegs interns trauran de polleguera a més d’un, aquells impacients per saber més de la trama (la novel·la és d’aquestes que no pots parar de passar pàgines), però no és el meu cas, jo he gaudit tant de la història com de les reflexions.

Fa pocs dies us vaig parlar de “Llum antiga”, l’última novel·la de John Banville, en la que un home en l’edat de la jubilació repassa i explica (en primera persona) moments importants de la seva vida, molt especialment un episodi de la seva adolescència. Julian Barnes ens fa el mateix plantejament! Casualitat? Imagino que sí. O és una moda? Realment les dues novel·les tenen afinitats; a part de l’esquema, el fi sentit de l’humor, l’autoreflexió, la valoració de la pròpia vida viscuda passat els seixanta… En fi, que podríem dir com aquells trucs de venda: “si li va agradar Llum antiga, li agradarà també El sentit d’un final” o viceversa, és clar.

No vull explicar més coses de la trama, trobo que part de l’interès de l’estil narratiu és la manera com es van presentant els fets i els esdeveniments, i explicar-los per avançat inevitablement ho espatlla. Tampoc no us transcriuré cap de les frases rodones i punyents que abunden en aquest treball. A més, és tracta d’una novel·la curta, i Julian Barnes és una autor que s’ha de conèixer. Val la pena.

El sentit d’un final va guanyar el Man Booker prize del 2011