No hi oposeu resistència

13.06.2013

Avui els editors de les obres finalistes al premi Crexells defensen les seves obres a Núvol. Jordi Fernando, editor de Meteora presenta No et miris el Riu, de Mònica Batet. Eugènia Broggi, editora d’Empúries, defensa La dona que es va perdre de Marina Espasa i Josep Cots, editor de 1984, us convida a llegir Sense alè, de Josefa Contijoch.

 

Josefa Contijoch. © Pere Virgili

Sense alè de Josefa Contijoch em va atrapar des del primer moment que vaig rebre el manuscrit, perquè, alhora que és una fascinant reflexió moral sobre un època i un temps molt determinats, en si mateixa també ho és de l’espai vital de cadascú.

Bastida al voltant d’un fet luctuós que la va colpir directament —la pèrdua per assassinat d’una amiga íntima—, l’autora descabdella dotze possibles interpretacions de les motivacions reals d’aquest assassinat. No es tracta només d’esbrinar la veritat del que realment va succeir, sinó d’expressar que davant del buit, l’estupor, la paüra de la pèrdua d’algú estimat, però també la d’un mateix, que veu com el temps s’escola, només ens queda l’escriptura.

L’escriptura esdevé així el subjecte de la novel·la. Tot el periple vital que va del 1940, l’any de l’aiguat, fins avui relata aquesta presència de l’amiga en els anhels, el recorregut cultural i polític d’un temps de plom i a la vegada trepidant, el cinema, la literatura, les peripècies polítiques i culturals, les inquietuds i els malsons, el temps viscut a la casa dels pares. Tot transcorre per un torrent narratiu profundament líric que desemboca en una vívissima percepció del no-res cap a on som inevitablement conduïts.

El reconeixement que ha rebut m’ha confirmat en l’elecció que vaig fer de l’obra i us la recomano amb el desig que quan la llegiu no hi oposeu resistència, no hi teniu res a fer.

 

 

Fins el 16 de juny pots votar quina serà la novel·la guanyadora del XLII Premi Crexells. Recorda que poden participar en l’elecció del guanyador els socis de l’Ateneu Barcelonès i membres dels Clubs de Lectura de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya i del Consorci de Biblioteques de Barcelona.  A la Revetlla Literària del 21 de juny coneixerem el guanyador.