Joan Pera o l’artista vell

29.02.2016

Vaig assistir a l’estrena de L’avar al Teatre Goya amb una inquietud. La de pensar que Focus havia arriscat molt casant un clàssic com Molière amb un actor del Paral·lel. Joan Pera és un actor còmic de primera i el personatge de L’avar és un caramel per a qualsevol actor. Un cop vaig ser al teatre vaig entendre que el repte de Joan Pera no era només fer una obra clàssica (quina responsabilitat!) sinó entrar en la plena maduresa amb un paper que només pot fer un artista vell. Josep M. Pou, director del Goya sabia en acollir-lo que amb L’avar, Pera es fa definitivament gran.

Joan Pera és Harpagon | Foto Focus

Joan Pera és Harpagon | Foto Focus

 

No fa el pas tot sol. L’acompanyen el director Josep M. Mestres i Sergi Belbel, que ha fet una traducció àgil del text de Molière, que llisca sense estridències. Josep M. Mestres ha envoltat Joan Pera d’un repartiment idoni, actors alts i joves i corpulents al costat dels quals Harpago queda disminuït, remenut, encongit com una fulla seca. L’escena en què Joan Pera es deixa aconsellar per la imponent Alba Florejachs és d’una gran eficàcia. Tot el moviment corporal de Joan Pera és propi d’un crustaci incapacitat per sortir de la seva closca. “Qui cova un tresor, n’és tot poruc”, deia Josep Carner.

A L’escanyabpobres, hi ha una escena en què Narcís Oller capta molt bé la sensualitat de l’avar, que cau en la luxúria dels diners, el desig de tocar físicament el seu tresor, regalar-se les mans amb cascades de monedes. És l’única lubricitat de què és capaç, perquè la voluptuositat de l’amor físic li està vedada. Molière ja havia entès tot això dos seglesabans. No hi ha a L’avar cap escena en què Harpagon es recreï amb el seu tresor, però sí que es dibuixa molt bé la incapacitat per sentir cap desig eròtic.

Joan Pera està ben cenyit. La por d’alguns crítics que l’actor es deixés arrossegar per la simpatia del públic i afegís morcilla, ha quedat controlat. “Molière és prou bo per no haver de ficar-hi cullerada”, va dir Joan Pera a la roda de premsa de presentació de L’avar al Teatre Goya. La contenció del còmic és aquí la millor prova de generositat. Al capdavall, el respecte que professa a Molière és, al capdavall, respecte pel públic.