Jaume Asens sobre la pista de gel

22.07.2015

Ahir es va presentar al Col·legi d’Arquitectes el programa de la Setmana del Llibre en Català, que un any més se celebrarà la primera quinzena de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona. Després de rodolar per diversos emplaçaments, la Setmana sembla haver trobat un lloc feliç al centre de la ciutat. Al torn de preguntes el company Ernest Alòs va demanar a Jaume Asens, que assistia a l’acte en nom de l’Ajuntament, si el consistori podia garantir la continuïtat de la Setmana a la Catedral l’any vinent.

 Joan Safont, Bea Porqueres i Josep M. Muñoz, durant la conversa sobre "Literatura i guerra" a La Setmana del Llibre en català | Foto: Clàudia Rius.

Joan Safont, Bea Porqueres i Josep M. Muñoz, durant la conversa sobre “Literatura i guerra” a La Setmana del Llibre en català | Foto: Clàudia Rius.

La resposta d’Asens va ser molt prudent, tan prudentíssima que va espantar el personal. El Tinent d’Alcalde va venir a dir que no es podia pronunciar amb un sí rotund abans de consultar-ho amb els actors i agents del districte de Ciutat Vella. Asens parlava amb peus de plom, com si caminés per una pista de gel i tingués por de relliscar i trencar-se coll i barres.

Sorprèn que el consistori pugui fulminar amb gran autoritat uns Jocs Olímpics d’Hivern o una pista de gel al centre de la ciutat i no pugui defensar amb la mateixa convicció un model de Setmana del Llibre que des de fa anys és un èxit cultural i cívic. No s’entén que es pugui cancel·lar la pista de gel sense consultar l’associació de comerciants de l’Eixample i en canvi calgui consultar al districte de Ciutat Vella si es pot celebrar una festa del llibre en majúscules a l’Avinguda de la Catedral.

Ja està bé que el govern municipal faci net d’inèrcies nocives o caduques, però també volem uns regidors que abracin sense por ni tremolor les coses que funcionen i fan bé a la ciutat, encara que siguin iniciatives de governs anteriors.

Durant la roda de premsa Asens va dir literalment que l’Ajuntament “donava suport” a la candidatura de Barcelona com a Ciutat de la Literatura per la UNESCO. La realitat és una altra. No és que l’Ajuntament doni suport a la candidatura, sinó que és l’alcaldessa Ada Colau qui ha presentat oficialment aquesta candidatura a la UNESCO. L’ICUB hi està bolcat des de fa mesos, la revista municipal Barcelona Metròpolis hi dedica el seu dossier central el pròxim mes de setembre. El lapsus linguae d’Asens delata la percepció que el consistori té de la candidatura: és una herència de Convergència que no s’han hagut de carregar perquè té tot el sentit del món, per més que faci socarrim de ‘marca Barcelona’.

La Setmana del Llibre no és cap invent convergent, ni és cap màfia elitista. El seu emplaçament a la Catedral és oportú i necessari i la seva defensa es mereix la mateixa contundència amb què Ada Colau ha fulminat altres invents.

Jaume, potser no us ho acabeu de creure, però ara sou al consistori. Ara maneu vosaltres. I manar no és incompatible amb ser demòcrata. Sigueu valents i no titubegeu com si fóssiu en una pista de gel. Els ciutadans us votem a vosaltres, els polítics, perquè maneu. I els ciutadans ja participarem i us seguirem si maneu bé. Esperem que la mateixa transparència amb què planteu cara als poderosos l’esmerceu per defensar els sectors més febles de la cultura. I el del llibre n’és un, creu-me.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 Comentaris
 1. Veig que del «instruir delectant» hem passat a l’«instruir llepant». L’enhorabona per l’actualització del clàssic.

 2. Els qui tenen autoritat han de decidir, i tant, però per decidir han de tenir la possibilitat de pensar-s’ho, de comentar-ho entre ells, d’informar-se millor de si és o no el lloc més adequat que es pot oferir. I en un moment determinat pot ser que aquests passos encara no s’hagin donat. Per lo que llegeixo al teu mateix escrit no veig que l’Asens digui res en contra del lloc actual, simplement diu que no és encara una decisió presa; això crec que pot significar simplement que tot és revisable sempre pel bé de la comunitat. A mi la seva resposta tal com la poses em sembla un valor.

 3. Com voleu que no titubegin si només diuen que segurament sí, i ja està algú escrivint un article. A més, no és el mateix consultar els agents socials de Ciutat Vella que als comerciants de plaça Catalunya. Una mica d’oxigen, si us plau.

  • Pot ser la mancança més gran està en el “titubeig”, el “només” i el “segurament”. Indefinició 100%, deu ser l’argument economicista de BeC.

   I és de traca fallera el demanar “oxigen” per algú que de l’odi ha fet argument. Demanen 100 dies de clemència, mentre s’omplen la boca de sentències inculpatòries vers tot aquell que no s’adiu als seus paremetres mentals d’horadesa i bonhomia.

   Atentament, i bon dissabte